Prekratki krni za polnoporcelansko prevleko (11,21)
Pozdravljeni.
Imam določen problem, in sicer. Star sem 18 let in pred 5 leti sem si zbil sprednji enki, nekje do zgornje tretjine (če ne še manj). Zobozdravnica je zbita dela zoba prilepila nazaj s kompozitno maso, in to je držalo skoraj 4,5 let. Zdaj pa sem se odločil, da se naredi končna rešitev, in izbral sem polnoporcelanske prevleke. Problem pa je zdaj, da je zobotehnica skeptična glede dolžine krnov, in ne more dati garancije, da bo to držalo (tako kot bi moralo). Rešitev so torej nazdiki, vendar ker sta zoba zdrava in korenini nepoškodovani, se mi ne zdi smiselno ”uničiti” zdravega zoba. Po drugi strani pa se bojim, da prevleki ne bosta dovolj funkcionalni in se mi bosta odlomili (po možnosti še kje v tujini).
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
ne vem kako vam je zobozdravnik obrusil zobe, vendar v takem primeru kot je vaš, brusimo zobe za porcelansko lusko, le pod določenimi pogoji za porcelansko krono in ob tem pustimo nedotaknjeno sklenino, vsaj v robnem delu. Lepljenje porcelana na sklenino namreč zagotavlja dolgoročno trdnost in obstojnost porcelanskega nadomestka. Če vam je po brušenju ostalo še kaj sklenine, ste lahko (skoraj) brez skrbi, če pa je po brušenju ostal le dentin so morate pogovoriti z zobozdravnikom in najti skupno rešitev.
Na vašem mestu (in tudi na mestu vašega zobozdravnika) bi se odločila naslednje: Na obstoječe krne bi cementirala (s kompozinim cementom) obstoječe prevleke. Če bi prišlo v naslednjih nekaj letih do zloma ali večkratnega decementiranja, pa bi izvedla odstranitev živca, namestila kompozitne zatičke v zobe in naredila nove polnoporcelanske prevleke. V tem primeru bi kot zobozdravnica nosila (del) stroška za nove prevleke, ne pa za endodontijo in zatičke.
LP Andreja