Najdi forum

prekratek podoj?

Pozdravljeni,
vaš forum spremljam že od začetka, se pravi od prihoda iz porodnišnice, saj tudi pri nas ni šlo brez težav. Zelo vas moram pohvaliti, saj ste z odgovori drugim mamicam velikokrat ‘svetovali’ tudi meni, zato se vam še nisem oglasila. Vendar bi brez vas in vaše podpore vsem mamicam težko prebredla krizo.
Pa naj opišem, zakaj vas pa tokrat vseeno prosim za mnenje:
Ali je možno, da se dojenček naje v 1-2 minutah in še to le na eni dojki? Naša dojenčica ima sedaj 3,5 meseca in se že ves čas zelo na kratko doji. Vse skupaj traja, kot sem omenila, minuto ali dve. V tem času res zelo intenzivno sesa. Je prava mala ‘ipika’, če takoj ne priteče, se razjezi. Izcejalni rekleks se sproži po cca 15-20 sekundah (tudi s Sintocinonom ne ni hitreje), traja morda 10 sekund, punčka nato še malo popije in to je to. Dojko nato spusti in se začne pogovarjati (podnevi, ponoči spi dalje). Včasih ponovno večkrat zagrabi, vendar le toliko da bradavico povleče (včasih me prav boli). Če jo pristavim na drugo stran, noče več potegniti, ampak se če jo silim, začne protestirati (joka na splošno zelo malo). Do sedaj sem jo dojila cca 9-10x dnevno (na 2-2,5 ure).
Torej: ali je možno, da se otrok naje v tako kratkem času? Deklica je v prvih dveh mesecih lepo napredovala, vendar smo dnevno tudi dodajali (150-200 ml na dan, mojega izčrpanega mleka ali pa aptamil), tako da je v prvem mesecu napredovala z 2850 g na 4020g, v drugem pa na 5020 g. V tretjem mesecu pa sem skoraj izključno le dojila (zelo sem bila vesela, da smo se končno le ‘osamosvojili’, saj je bilo kar malo naporno s temi flaškami). Vmes sem staknila še mastitis, tako da sem bila zelo žalostna, ker sem bila prepričana, da je z dojenjem konec, vendar smo nekako vzpostavili nazaj. Od takrat naprej deklica pije tako kot sem opisla, (kot en ptiček, bi rekla moja mama). Na pregledu pri 3. mesecu je bil poskok v teži le cca 600 g in je tehtala 5,6 kg (sestra jo je stehtala skupaj z majčko in pleničko vred, tako da je kazalo cca 100 g več in potem trdila, da je to super napredovanje). Jaz pa nisem tako prepričana, saj se mi zdi le malo čudno, da otrok tako malo poje.
sicer je deklica zdrava, živahna, tudi shirana ni videti (vsaj zaenkrat ne), se veliko smeji in pogovarja, skratka vse OK, le to hranjenje je moreče….
Kaj vi menite? Je možno, da je punčka ‘turbo sesalna mašina’, ki je tako učinkovita, da neha jesti, še preden dobro začne?

Hvala vam že vnaprej za vaš odgovor, upam, da ni napisano preveč zmedeno. Ravnokar sem jo zopet podojila in je spet enako: minuta sesanja, nato pogovarjanje in prepričevanje, naj le še spije kako kapljico več. Druge dojke noče. Poskusila sem ji dati še po flaški moje izčrpano mleko, pa se je zanima, izgleda celo kot da je pozabila, kako se iz flaške pije.

lep pozdrav,
Mateja

Mateja, lepo pozdravljeni! Super, da ste si s forumom lahko pomagali samo z branjem.

Vaša deklica se polno doji, ima ves čas kratke in zelo intenzivne podoje, od 9-10 v 24h, zdaj pri 3,5m pa, kot pravite, se podoji že v 1-2min in le na eni dojki. Druge dojke noče in se ne pusti siliti, je zadovoljna.

Ali je možno, da se otrok naje v tako kratkem času? Da, nekateri otroci so tudi taki hiper-super-učinkoviti sesalčki. Če je napredovanje ok, potem je to zanje vredu.

Prva dva meseca ste jo še dohranjevali s svojim ali prilagojenim mlekom, napredovala je več kot kilogram na mesec, torej odlično. Tretji mesec je napredovala malo manj, okoli 600g, kar je še vedno vredu. Vredu je, če vemo, da je minimum v tem obdobju 450g na mesec. Vredu je tudi, če gledamo njeno skupno napredovanje po krivuljah rasti, ki ste jih najbrž že kdaj preverjali http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 – dojenčki namreč ne napredujejo enakomerno, ampak en mesec več, drug mesec manj, bolj v poskokih.

Predvidevam, da je prehod na polno dojenje lahko nekoliko zavrl prirast teže, če se je tvorba mleka nekaj dni najbrž prilagajala navzgor, pa tudi mastitis, ob katerem se lahko mleko teže izceja, lahko malce oteži.

Ja, vsekakor imate vi boljši občutek od drugih ljudi, ki otroka vidijo tu in tam. Podoji so res kratki, lahko da bo vredu, ampak tvegamo seveda ne, zato bi vam priporočila, da poskušate še malce spodbujati, ne siliti.

Ali bi lahko deklic dojili dlje, ko je utrujena, zaspana, ste jo že delno uspavali? Bi ji lahko ponudjali obe dojki ponoči? Kaj pa TAKOJ, ko se začne zbujati?

Bi pomagalo petje ali tapkanje po ritki, da ne bi bila nemirna? Morda hoja med podojem ali kakšni ukrepi doječe stavke tudi lahko pridejo prav? Doječa stavka – zavračanje dojenja v prvem letu:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977609,1977609#msg-1977609 (mlajši dojenček)

Ali morda previjate pred podoji in je deklica v času za dojenje preveč aktivna? Mnogi 3-4m dojenčki so ZELO živahni, odkrivajo svet in nimajo časa za dojenje. Ali bi morda koristilo dojenje v poltemi, mirnem prostoru? Morda na tleh med igračkami? Kaj pa če bi eksperimentirali s položaji, npr. iz sede v leže ali kaj tretjega?

Ali ima deklica morda tudi dudo? Nekateri dojenčki zadovoljijo sesalni refleks na dudi, pa potem rabijo veliko manj dojenja in se pozna pri času dojenja.

Menim, da gre bolj za kakšnega od teh učinkov, da bi bila deklica “sesalna mašina”. Je pa možno, da gre tudi za to, da sesa učinkovito in v 1-2min kar nekaj dobi.

Poglejte še te povezave. Kratki podoji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981992 (3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982052 (3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981991 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1984448,1984492#msg-1984492 (4m, odrivanje, zobki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4461338 (5m, zelo aktiven otrok)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Mojca, pozdravljeni.
Hvala za vaš odgovor. Prebrala sem ga večkrat in vse pripete linke. Če bi pri nas bilo 3-5 minut sesanja, bi bila že več kot zadovoljna, saj je le redko več kot minuta in pol.

Skušala sem po si odgovoriti, kaj vse že delamo in kaj bi lahko naredili, da bi bilo boljše. Ko takole razmišljam, sem pravzaprav otroku sama postavila urnik, na 2-2,5 ure, jesti mora ob tej in tej uri…. Morda pa sploh še ni lačna, saj če sem odkrita, pravzaprav sploh ne vem, kako se deklica joka ob lakoti. Na njen jok jo najprej pristavim, včasih povleče, včasih ne, na koncu pa ugotovim, da je zaspana. In ko jo položim spat, takoj zaspi. V spanju (ponoči ali podnevi) sesa dlje časa 5-10 minut, vendar zato, ker počasneje (na daljše razmake) požira. Ves čas jo moram žgečkati in cukati, da kaj poje, če ne zraven kar spi. In ko ji bradavica pade iz ust, je ne pripravim več, da bi še sesala. Zato druga dojka spet ne pride v poštev.
Ko se podnevi dojiva, je pri nas tišina (ki jo imam zelo rada, saj je moja služba sicer zelo ‘hrupna’) in ni drugih motečih dejavnikov (sva sami, ker je to moj prvi otrok). Tako da pripisujem gledanje naokrog zvedavosti, saj se že od drugega meseca dalje noče več nosti leže, pač pa le pokonci, ker jo svet zelo zanima. Tapkanje in nežno prigovarjanje/petje je ne stimulira, da bi več pojedla. Tudi dojenje sede (vglavnem se dojiva leže) ne zaleže. Res izleda tako kot da ni več lačna.
Pleničke ima vedno polulane, kaka pa le vsake 3-.5 dni. Tu se mi zopet postavi vprašanje, ali zato, ker tako malo poje zadnjega mleka in nima kaj kakati ali pa je njena presnova tako učinkovita, da je le malo ‘odpada’

In tako je, kot ste napisali. Zelo je navezana na dudo. Duda je v bistvu njena ‘najboljša prijateljica’. Včasih se hecam, da mala sploh ne bi opazila, če mame ne bi bilo, če pa bi ji dudo vzeli, bi bila pa katastrofa. Ves svoj sesalni refleks si potolaži z dudo. Dojka je res le za hranjenje in nič več. S tem sem se že sprijaznila, ker ima to tudi dobre strani. Ali je ob tem možno, da zaradi sesanja dude požre veliko sline, ki ji zapolni želodček, da zato ni lačna. Ne vem, le razmišljam…

Zadnji mesec se tudi zelo zelo slini in tišči prste v usta, in to zelo pogosto. Včasih se mi zdi da se bo z njimi kar zadavila. Pediatrinja mi je na vprašanje o tem odgovorila, da je možno, da jo srbijo dlesni (zobk sicer še ni na vidiku). Tako da sem kar v dilemi, ali naj ji pustim, da si ‘je’ rokice ali naj ji rajši dam dudo.

Od zadnjega pregleda smo tudi povečali število kapljic AD3. Očitno sem sestro narobe slišala in sem dajala namesto 7 kapljic dnevno le po tri. Sedaj imam občutek, da jo zaradi AD3 zraven še malo zvija.

Skratka, cel kup dejavnikov sem si naštela, ki bi lahko vplivali.
Lahko da z vso to paniko pretiravam, saj sem morda preveč obremenjena s tem, koliko podojev naj bi otrok imel in koliko naj bi popil. Tudi pediatrinja mi je svetovala naj zmanjšam število podojev, češ da je 10x na dan absolutno preveč in da se mora otrokovo črevesje tudi spočiti. Tudi partner mi pravi da sem preveč histerična. To priznam, in lahko da to otrok tudi čuti, ko ga z vso ihto hočem pristaviti, pa se tudi zaradi tega upira.

Po tem, kar ste napisali in po vseh teh razmišljanjih sem si pripravila ‘akcijski plan’. Upoštevala bom nasvet pediatrinje in dojila na večje razmake (3 ure), morda bo potem bolj lačna in tudi več pojedla. Če se po nekaj dneh to ne bo obneslo, bom prešla nazaj na star sistem pogostejšega dojenja. Čez slabih 14 dni jo bom nesla stehtat v ambulanto, da bomo videli kje smo s težo. Če bo pridobila vsaj 250 – 300 g (P pravi, da je za njih dobro napredovanje 600 – 800 g mesečno), potem bom nehala težiti sebi in otroku, sicer pa se bo treba spomniti kaj drugega (dodajanje ali ???). Upam pa, da se bo v tem času samo umirilo in da bo deklica sama prešla nazaj na tiste 3 minute, ki sva jih imeli do pred časom.
Če imate vi ali pa katera druga mamica še kak dober nasvet, ga z veseljem sprejmem. Da bi le otrok napredoval in se razvijal, tako kot se mora…

Lepo vas pozdravljam,
Mateja

Mateja, imate prav. Nekateri dojenčki, čeprav so v manjšini, vendarle bolje sesajo, če je razmak večji. En primer tukaj: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4521887 (4m, povečati razmak?)

Glede kakanja, poglejte sem naprej. Kako vemo, da dojenček pije prednje in zadnje mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985783,1985789#msg-1985789 Kakanje na 3-5d je sicer po starosti 6t povsem normalno. Pri dojenju je vedno relativno malo odpada, res pa je, da je blato, kadar ni vsak dan, običajno obilnejše.

Ja, z dudo verjetno zadovolji sesalni refleks in to se lahko zelo pozna na dojenju, če otrok dudo vzljubi in jo hoče. Poskusite omejiti, če bo šlo. Npr. na krizne situacije, drugače jo zamotite z igračkami, nošenjem in igro, sprehodom, pripomočki za drgnjenje dlesni… Boste videli, ali bo sitnobo premagala in ali se bo v nekaj dneh začela dlje dojiti. Za vas bo to gotovo naporno, če bo hudo, vsekakor ostanite prožni. Ni ji treba morda vzeti dude, samo omejiti, zmanjšati uporabo. Dvomim, da bi bila slina problem.

Rokice sesajo skoraj vsi dojenčki nekje od 2m dalje, to je razvojno in normalno in v tej starosti običajno ne omejujemo. Za dudo se nekateri odločijo, če otrok redno in načrtno sesa palček, ko je že malce večji.

Se strinjam, da vaša deklica morda ne potrebuje 10 podojev. Če bo sesala bolje ob manj, naredite tako. Če bo ostala na istih časih in manj podojih, pa priporočam, da vseeno ostanete na 10, sicer bodo verjetno težave z napredovanjem. Ne drži, da se mora otrokova prebava spočiti od materinega mleka. To se lahko zgodi pri prilagojenem mleku, ker morajo biti razmaki večji, sicer se lahko mleko slabo prebavlja in povzroča celo kakšna vnetja in podobno. Materino mleko je hitro prebavljivo, ostankov je malo, ne škoduje črevesju, nasprotno, deluje celo odvajalno.

Morda bo koristilo tudi vam, če pustite nekaj dni pobudo deklici. Nekaj dni ne spremeni veliko, morda se bo pa uredilo samo od sebe.

“Če bo pridobila vsaj 250 – 300 g (P pravi, da je za njih dobro napredovanje 600 – 800 g mesečno), potem bom nehala težiti sebi in otroku, sicer pa se bo treba spomniti kaj drugega (dodajanje ali ???).”
***600-800g mesečno je dobro napredovanje, soglašam. Nekateri napredujejo tudi več, drugi pa tudi manj, velike razlike so. Vseh otrok ne moremo strpati v neko ozko povprečje. Po 3m se napredovanje tudi upočasni, saj poznate logaritemsko obliko krivulje, torej tempo upada, kajne. Od 3-6m je mesečni minimum okoli 350g, tedenski pa vsaj 80g.

Tako je, pomembno je, da se dobro razvija.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Draga Mojca,
hvala za spodbudne besede. Poskusila bom narediti, kot ste predlagali, pa bomo videli kaj bo. Upam, da bo šlo na boljše. Pravzaprav moram verjeti, če ne, bo psihično zame še težje.

Hvala vam še enkrat in se beremo prihodnjič, da vam povem če mi je uspelo.
Do takrat pa nasvidenje,
Mateja

New Report

Close