Prekomerno izločanje kisline
Ze vec let imam probleme s prekomernim izlocanjem kisline v zelodcu. Ker imam tudi refluks, se mi taki problemi se bolj kazejo. Ze vec let jemljem ortanol. Ker sem pa se mlad (24let) sem se ze malo navelical tablet zato me zanima ali bi se lahko tega prekomernega izlocanja kisline kako znebil?
Prehrano sem v zadnjih mesecih ze uredil, jem normalno, nic prenaziranja. Ne pijem alkohola, ne kadim, ne jem mastne hrane, in tako naprej.
S tem ukrepom sem si ze veliko popravil probleme z zelodcem ampak se vedno moram vsak drugi dan vzeti 1 tableto Ortanola (zaviralec izlocanja kisline).
Kaj lahko se storim?
Hvala,
Vinko
Diagnoza je enostavna: zakisani ste. Poiščite s pomočjo iskalnika, kaj smo že napisali o tej temi.
V vašem primeru je malo bolj problematično, ker že jemljete tablete, ki zavirajo izločanje kisline. To je zopet tipični simptomatski pristop uradne medicine k zdravljenju, vendar je preveč kisline samo signal telesa, ne pa vzrok. Telo izloča preveč kisline, ker to mora, drugače bi umrli. Izloča jo tudi skozi kožo, črevesje in ledvice, vendar vi tega verjetno ne opazite. V želodcu pa, ker vas boli.
Z zdravnikom se pogovorite o tem. Jaz vam predlagam pitje sode bikarbone (dobi se v lekarni): dva do trikrat (najmanj 30 minut pred obrokom – zelo pomembno) na dan raztopite 1 čajno žlico sode v vodi. Tega napitka pa ne smete uživati hkrati s tabletami, ki blokirajo izločanje kisline!!!
Potem morate uživati bazična živila (najbolj zakisajo sladkor, OH in meso), obvezne so baziče kopeli.
Glede na vašo starost vam svetujem: na delo in razkisajte!
LP
Spoštovani,
tudi sama imam grozne probleme z bolečino in gastroezofagealnim refluksom, verjetno zato ker sem zelo dolgo jemala analgetike, ki so nevarni za želodec. Zdaj sem jih prenehala jemati, vendar se težave že več mesecev sploh ne nehajo … Ubadam se s tem, kako bi se ozdravila, pa sem naletela na ta forum.
V odgovoru, ki ste ga napisali zgoraj ne razumem, zakaj bi človek, ki je zakisan, to kislino izločal v želodcu, če pa jo lahko izloči z malo hitrejšim/globljim dihanjem? Ali niso pri t.i. “zakisanosti” problem nehlapne kisline, iz katerih pa želodčna kislina ne more nastati?
Hvala za odgovor!
Zakisanost je zelo komplicirana tema, z njo se ukvarjajo ponavadi znanstveniki in ne zdravniki, ker je tako komplicirana za razumeti. Vam bom poskušal poenostavljeno razložiti:
če smo zakisani, je naša kri preveč bazična (to je kompenzacija telesa). Če dihamo preveč intenzivno, potem res izdihnemo kisline, ostanejo pa baze in kri postane še bolj bazična in mi še bolj zakisani.
Zato je priporočljivo, da pri zakisanosti plitvo in malo dihamo. Nasprotni primer: športniki dihajo globoko in veliko in so močno zakisani.
Nekateri terapevti zdravijo zakisanost “samo” z bazično prehrano in pravilnimi dihanjem.
LP
Kakšno je vaše vprašanje?
LP