prekomerno
Lep pozdrav!
Nevem ce sem pisala na pravi naslov, vendar se mi je zdel se najbolj ustrezen.
Stara sem 23 let in imam problem s prekomernim potenjem pod pazduho.
Tega do sedaj niti nisem opazila, a se mi zdi da je malo prevec.
Ne morem se obleci nobene svetle majcke ker se potenje pozna.
Rabim nasvet na koga se lahko obrnem in ali se da to kako zaustaviti.
Prosim pomagajte. Ne pocutim se dobro, ker se skoz gledam ali se pozna ali ne, in to moram nekako resiti.
Prosim pomoč!
Hvala
Spoštovani!
Znano je, da se nekateri ljudje bolj, drugi pa manj potijo. Kot smo navedli že v enem izmed spodnjih postov, na potenje vpliva predvsem avtonomni živčni sistem, pa tudi drugi dejavniki: stres, zdravila, prebolele okužbe in kronične bolezni, nekatera živila (kava, pravi čaj, red-bull, alkohol, ipd.), hormonske motnje, telesna aktivnost, pomanjkanje kondicije, ….
Je pa, seveda, tudi pri povsem zdravem človeku, potenje lahko intenzivno in zelo neprijetno (žal, genetsko pogojeno).
V kolikor nimate nobene znane bolezni, je potrebno paziti na slednje:
1. nosite je oblačila iz materialov, ki dobro vpijajo vlago (zlasti neprimerna so poliamidna ali poliakrilna oblačila);
2. izogibajte se prekomernemu uživanju kave, čaja, alkohola;
3. poskrbite za redno telesno vadbo
4. uživajte hrano na hidratni osnovi; izogibajte se pretežno beljakovinskim živilom;
5. ne uživajte močno začinjene hrane;
6. na tržišču so mnogi deodoranti oz. sticki, namenjeni za preprečevanje potenja; morda bo kateri odgovarjal tudi vam.
Pozdrav!
Spoštovni,
star sem 50 let.
pred dvemi leti sem se začel potiti brez karkšnega koli vzroka po hrbtu in pod pazduhom. noge imam ves čas (vsa leta kar pomnim) vroča.
ponoči in zjutraj se običajno večkrat spotim, prav tako tudi čez dan.
ponavadi mi je prej bolj mrzlo kot vroče. temperatura pri 25 stopinjah mi je najbolj ugodna. ko se spotim me tudi večkrat prej zebe kot ne.
s svojo osebno zdravnico sem govoril in mi je povedala (nobenih preiskav nisem opravil), da je to normalno za moja leta.
ker je zadeva zelo moteča tako zame kot tudi za druge, ki so poleg mene, me zanima, kam se naj napotim, da to težavo odpravim.
v naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Kot že rečeno: Znano je, da se nekateri ljudje bolj, drugi pa manj potijo. Kot smo navedli že v enem izmed spodnjih postov, na potenje vpliva predvsem avtonomni živčni sistem, pa tudi drugi dejavniki: stres, zdravila, prebolele okužbe in kronične bolezni, nekatera živila (kava, pravi čaj, red-bull, alkohol, ipd.), hormonske motnje, telesna aktivnost, pomanjkanje kondicije, ….
Tudi pri povsem zdravem človeku, potenje lahko intenzivno in zelo neprijetno (žal, genetsko pogojeno).Priporočam opraviti osnovne laboratorijske preiskave pri izbranem zdravniku, sicer pa dovolj gibanja v naravi in izogibanje alkoholu in poživilom.
Lp