preklic očetovstva oziroma roditeljske pravice
Pozdravljeni,
če ima kdo kakorkoli podobno izkušnjo ali mogoče ve kako se to zakonsko ureja bi bila vesela vsake pomoči. Sama ne vem kako to reševat.
Z očetom hčere sva se ločila, ko je bila stara leto in pol. Imam sporazumni dogovor glede skrbništva in preživnine podpisan na csd, ni pa še bilo obravnave na sodišču. Tudi do ločitve sem za hči skrbela sama. On je prihajal domov pozno zvečer si vzel mogoče urco časa in šel spat. Pa to niti ni pomembno.
Oče želi preklicati očetovstvo oziroma se odpovedati roditeljski pravici. Zamenjal je telefonsko številko, zamenjal je prebivališče, dal odpoved v službi in se seli v tujino. Na naslovu kjer ima stalno prebivališče ne živi že nekaj let. Kdaj je datum te sporazumne obravnave ve, ker sem mu jaz povedala saj pošte sodišča ni dobil. Vse kar imam za komunikacijo je en mail, ki ga je odprl v ta namen za en mesec do obravnave. On si laično predstavlja, da bo na tej obravnavi za sporazumno ločitev povedal, da se hčeri odreka in bo rešeno.
Zanima me kakšne možnosti imam?
1. Če se ne strinjam, on ne podpiše sporazuma moram v tožbo za dodelitev skrbništva in preživnine. Če se obravnav potem ne udeleži kaj se zgodi? Dodelijo meni skrbništvo? Ga iščejo po tujini? Kaj če ga ne najdejo? Se bo to vleklo leta?
2. Če se strinjam, da se hčeri odpove. Je to izvedljivo? Kako se to uredi?
3. Obstaja možnost, da podpiše ta sporazum in potem mi s kakšnim dokumentom pri notarju uredimo, da prepušča vso skrb za hči meni? Lahko potem s kakšnim takšnim dokumentom jaz res urejam vse sama? Rada bi spremenila priimek hčeri, da bi imela mojega. Spomladi se poročim. Obstaja kakšen način, da to uredimo sedaj, da bom lahko takrat dala hčeri priimek kot ga bom imela jaz?
Edino kar vem je, da ne želim nikogar siliti v to, da mora za svojega otroka skrbeti. Ne nameravam tožiti zaradi preživnine, če on ne želi imeti več nobenega stika s hčerjo. Hči bo ne glede na odločitve danes vedela kdo je njen biološki oče in se bo kasneje sama odločala ali ga želi kontaktirati ali ne. Tudi nobene slabe besede ni slišala še nikoli od nikogar čez očeta. Pazimo, da se o tem pogovarjamo, ko je ni zraven.
Tudi vrat ne bi želela jaz zapirati. Če si bo čez leta premislil bo še vedno biološki oče in bomo to pač takrat to urejali. Rada bi pa sedaj uredila tako, da lahko mi zaživimo na novo s čimmanj težavami.
Za vsak nasvet, idejo se zahvaljujem.
ZAKON
O ZAKONSKI ZVEZI IN DRUŽINSKIH RAZMERJIH
5. Odvzem roditeljske pravice
116. člen
(1) Roditelju, ki zlorablja roditeljsko pravico, ali je otroka zapustil, ali je s svojim
ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka, ali drugače hudo zanemarja
svoje dolžnosti, se odvzame roditeljska pravica s sodno odločbo.
(2) Roditeljska pravica se roditelju lahko vrne z odločbo sodišča, če preneha razlog,
zaradi katerega mu je bila ta pravica odvzeta, razen če je bil otrok posvojen.
(3) O zadevah iz prejšnjih odstavkov odloča sodišče v nepravdnem postopku.
6. Prenehanje roditeljske pravice
117. člen
(1) Roditeljska pravica preneha s polnoletnostjo otroka, to je, ko dopolni osemnajst
let, ali če mladoletnik pred polnoletnostjo sklene zakonsko zvezo.
(2) S sklenitvijo zakonske zveze pridobi mladoletnik popolno poslovno sposobnost.
(3) Popolno poslovno sposobnost lahko pridobi tudi mladoletnik, ki je postal roditelj,
če so za to pomembni razlogi. O tem odloča sodišče v nepravdnem postopku.
125. člen
Tisti od staršev, ki mu je odvzeta roditeljska pravica, ni oproščen dolžnosti
preživljanja otroka.
Biološki starš se lahko odpove otroku oz. roditeljski pravici v primeru, ko drug starš in njegov partner vložita zahtevo za enostransko posvojitev tega otroka.To se ureja na CSD (enostranska posvojitev), drugače ni možno, vsaj kolikor je meni poznano.
Druga varianta je tožba za odvzem roditeljskih pravic, ki jo sproži starš, ki skrbi za otroka, zakar pa morajo obstajati tehtni razlogi.
Oče se otroku ne more odpovedati. Lahko izpodbija očetovsto na sodišču, seveda v časovnih mejah,določenih v zakonu, lahko pa se samo odpove pravici do stikov. Če o varstvu, vzgoji in preživljaljanju otrok še ni določeno, se lahko o tem na sodišču odloči kljub odsotnosti očeta. Je pa res, da se, če očetovo prebivališče ni znano, očetu postavi začasni zastopnik, ki vstopi v pravdo namesto in za njega.