Prekinitev ortodontskega zdravljenja
Lep pozdrav!
Star sem 18 let in poleti leta 2007 sem dobil fiksni zobni aparat. Moji zobje so bili v precej slabem stanju, sicer so bili čisti in zdravi le njihova postavitev je bila grozna. Preden sem dobil aparat so mi izpulili 4 stalne zobe, da je nastal prostor za ostale, posebej za zgornje trojke, ki so bile pomaknjene veliko višje v dlesni kot ostali zobje. Skratka ortodontski aparat je bil nujen. Sedaj po več kot treh letih zdravljenja je moje stanje odlično. Vsi zobje so na svojih mestih, niso zarotirani, nosil sem snemljive gumice za uravnavanje ugriza in tako dalje… Zdelo se mi je, da bo zdravljenje počasi zaključeno, ampak se mi zdi, da se sedaj moj ortodont ukvarja s skrajnimi podrobnostimi, ki mene (in nikogar drugega) prav nič ne motijo oziroma so (po mnenju mene in staršev) nepomembne. Zobje so zdravi, pravilo postavljeni, nepravilnosti izpred let ni, celo mojo zobozdravnico je bilo pri pregledu slišati nekaj v smislu, da aparat ni več potreben. Stanje je v bistvu že eno leto isto. Sicer ne dvomim v usposobljenost in znanje svojega ortodonta ampak se mi zdi, da skuša doseči neko skrajno perfekcijo, ki se zdi nepotrebna. Zanima me ali lahko zahtevam snemitev aparata oziroma prekinitev zdravljenja in ali bo ta potem brezplačen ali bom moral celoten proces plačati? Ali moram zahtevati drugo mnenje drugega ortodonta? Ali pa bo to ortodont storil v skladu z mojo željo (in privolitvijo staršev)?
Hvala za pozornost in vnaprej hvala za odgovor!
Pozdravljen,
razumem tvojo neučakanost, razumem pa tudi željo tvojega ortodonta, ki želi dovršiti položaj tvojih zob. Včasih pacienti proti koncu res zgubijo motivacijo za zdravljenje, saj se jim ne zdi v zvezi z njihovimi zobmi nič več narobe. Ortodonti pa vemo, da pravilno urejena okluzija in boljši rezultat zdravljenja pomeni tudi boljšo stabilnost pridobljenega stanja. Če meniš, da imaš vsega skupaj vendarle dovolj, se pogovori s svojim ortodontom in morda sporazumno zaključita z zdravljenjem. Srečno!
Stanka Herman