prej v šolo
Še nekaj. Drugače pa če je otrok sposoben in lahko sledi 45 minutnemu pouku par uric dnevno, in je toliko saamostojen, da se obleče in obuje ter zrihta na WC sam, pa še komisija da žegen naj gre. Ker verjemite smo imeli v prvem razredu tudi take, ki si riti niso znali obrisati, pa saj smo še zadnjič brali tle na forumu kako jo ena mamica briše devetletniku.
Moj otrok je bil že pri 4 zelo samostojen, kar pa e pomeni, da je za v šolo.
Pojma nimate o čem sploh govorite!!! A šola ni nobena obveza? Ja, otrok mora samo 5 minut sledit učiteljici, pa zakaj mora to že od 5. leta naprej, če to lahko šele pri 6 letih. Celo življenje se bo učil in sedel v klopi. Pa zakaj mora to že 5 letnik.In lahko povem, da šola, tudi prvi razred ni samo igračkanje!!!! Daleč od tega. Imajo tudi čas za igro, ampak če pogledam, da imajo za matematiko, za slovenščino 3 delavne zvezke. Verjetno se ti zvezki ne polnijo med igro, a??? Za glasbo še posebej delovni zvezek, prav tako za naravo. Potem pa še zvezki – ta debel zvezek brez črt ima že skoraj polnega. Pa ne samo igric!!
Pa še to: da mi, ki smo zato, da gre otrok kasneje v šolo, jim vse naredimo, da nimajo nobenih obveznosti, itd. Mah, za smejat se vam je!! Kaj si boste izmislili, da me boste lahko napadali???
Ma, ne meni ne gre zato, da bi odnašala rit (po domače povedano). Naš fantič (4 leta) je še kako samostojen, obleče se, se umije, pripravi enostavnejši obrok, pospravlja, pomaga pri ostalih opravilih kot. npr. pri kuhi, pomivanju posode,…niti pod razno ga ne crkljamo, tako da….
Imate prav, gledam iz svojega otroštva, kako smo letali okoli hiše, kopali po zemlji, pesku, vodi, ….pa nam danes nič ne fali, eni delajo za trakom, drugi imajo s.p., d.o.o., tretji so zelo uspešni poslovneži,…skratka nismo nič manj inteligentni, če lahko tako rečem. Imamo pa lepe spomine na otroške norčije.
Če bo šlo tako naprej, pa naši podmladki sploh ne bodo imeli spominov na otroške igre, ker ko je enkrat šola je zadeva drugačna, ni sve tako brez skrbno kot pravite.
Vem, da bodo/bomo preživeli, saj nam drugega ne preostane, ker tako zahteva sodoben način življenja. Upam, pa si trditi, da je bilo včasih lepše, znali smo se nasmejat, se pohecat, si POMAGAT, in sedaj, če nekoga ne pogledaš prav te lahko toži.
Ne pomaga, če znajo otroci tisoč in en jezik, vse operacije z računalnikom, igranje na 5 inštrumentov, trenirajo 7 športnih disciplin,…če ne vedo, da je potrebna sloga, medsebojna pomoč, prijazen nasmeh,…. ampak to ni važno, važno, da otrok zna pri 3 letih govorit angleško, štet, pisat,..da se lahko pohvalimo pred drugimi. Ko pa ga vidiš jesti, ti pade pa mrak na oči, ker ne zna.
Če ti služba to dopušča, krasno. Večini pač ne.[/quote]
Kako, da ne? Če sta starša npr. ločena, vsak od staršev pa ima toliko in toliko dopusta je to čisto možno; ali pa razni babi servisi.
Pa sploh nisem pač mislila tko teh deset tednov, ampak v vrtcu se lahko zmišljuješ in ga enkrat pelješ ob devetih, če se ti zjutraj ne da vstat, v šoli mora pa ob osmih tam bit, ni pardona ob pol devetih.
Eno je, če se ugotovi, da otrok RES NI ZREL za šolo. Takrat je vsekakor potrebno odložiti vpis. In imamo mehanizme za to.
Takrat, ko se pa samo staršem zdi, da njihov piščanček ni za v svet je pa za razmislit, koliko gre tukaj za nesposobnost otroka (na kateremkoli področju) in koliko za (dostikrat pretirano) zaščitništvo staršev. Ker res ne verjamem, da je toliko otrok “premalo zrelih” kolikor staršev bi jih vpisalo kasneje v šolo. Najprej so bili že decembrčki, zdaj smo prišli do oktobrčkov, še malo, pa se bodo starši junijčkov začeli oglašat, da njihov pa res še ne.
Zanimivo, da ni nikdar preobremenjujoče za otroka, ki mora poleg vrtca obiskovati plesne vaje, tuj jezik, kakšen šport ali vsaj gibalne urice, pa še vse lutkovne predstave v mestu. Ko je treba v šolo je pa tkooooo hudo.
Zakonodaja je premišljena, učni program prilagojen večini populacije, tega si ni nihče kar zmislil, zato da bo našim otrokom hudo. Pomislite za nazaj, ko smo mi hodili v šolo, koliko stari smo bili v razredu. Običajno smo bili razporejeni od januarja nekega leta pa tja do marca naslednjega leta. Je res kdo izključno zaradi starosti blestel ali bil zelo slab?
In ja, kasnejši vpis samo zato, da otroku še nekaj časa “nečesa ne bo treba” je pretirano zaščitništvo staršev, pa če si je to še tako težko priznati.
Ma, saj ne gre zato, da bomo vsi vpisovali sedaj otroke kasneje.
Debatiramo zgolj o tem ali je bolje sedaj ali je bilo prej. Za vse ne bo nikoli prav in jasno, da bomo otroka vpisali takrat, ko bo treba.
Je pa res, da tako kot ti trdiš, da zakaj ne bi otroka vpisali prej (po tem novem sistemu), te jaz lahko vprašam, ZAKAJ PA BI GA, kaj bo s tem na boljšem?
Sola je, ko enkrat zacnes hoditi vanjo, obveza. Ja, zame bi bilo eno leto zgodnjega vsolanja tudi eno leto ukradenega otrostva.
Moj otrok je do vstopa v solo vstajal takrat, ko se je sam zbudil, ko mu je njegov organizem to narekoval. OK, z 3-4 dnevi izjem na leto. Igral, ko se mu je hotelo, spraseval o stevilkah, ko je hotel. Da ne bo pomote: imel je vedno svoje zadolzitve, od pospravljajnja igrac, pomoci pri enostavnih opravilih,…
Poleg tega smo mi vsi v druzini bolj nocna bitja in bi, ce bi se dalo, vstajali tam ob 9 ali se kaksno minutko kasneje. Ko gres enkrat v solo, MORAS vstati takrat, MORAS iti v solo, se moras uciti, ko to drugi hocejo,… skratka, si institucionaliziran. Do konca zivljenja ali pa vsaj do upokojitve ti bodo drugi narekovali, kdaj in kaj. Spet, da ne bo pomote: ne govorim o tem, da mora vsak prevzeti svoj delez obveznosti, ampak o tem, da ti drugi dolocajo, kdaj bos vstal,…
In zakaj? Kaj s tem pridobis? Otroka, ce je intelektualno nadpovprecen, se da animirati tudi doma. Pri nas ze nekaj let tako obcasno, v igri, govorim z otrokom anglesko ali nemsko in sedaj, pri osmih, ze marsikaj zna. Pa nic od tega ni bilo nauceno na silo, ampak mimogrede, igraje. Pa naredimo doma kak poskus z “domacim vulkanom” in je navdusen, pa zazgemo kak koscek magnezijeve zice,…
Ja, v nekaterih drzavah se opismenjevanje zacne prej, v nekaterih je celo navada, da posljejo otroke v internate ze zelo zelo zgodaj. Pa kaj imajo otroci od tega?
A ni to luksuz, samo za primer, da vstanes, ko tvoje telo rece, da si se naspal, ne pa, ko drugi recejo, da MORAS? In to vzeti otroku? No way. V imenu cesa?
Tukaj bi dodala le še to, da je sistem predvidel tako poznejši kot predčasni vpis, ker nikoli niso vsi za v kalup in nekateri res odstopajo od povprečja, tako navzdol kot navzgor.
In sistem je dobro predvidel tudi to, da o teh vpisih odločajo strokovnjaki.
In na tem forumu je hecno, kako nihče ne sme štrleti iz povprečja.
Vpis prej “kar na pamet” je ravno tako zgrešen kot vpis kasneje “kar na pamet”. Oboje terja tehten premislek in dosti posvetovanja.
Je pa res, da starši, ki vpisujejo prej, načeloma gledajo bolj razumsko kot starši, ki bi vpisovali kasneje – slednjim je vzgib namreč večinoma zaščitništvo in obvarovanje otroka pred “vsem hudim” za vsako ceno. Vsaj take so moje izkušnje in taka je tudi recimo klima na forumu.
Se strinjam. Ampak eni mamo pač službe, ko moramo biti tam od osmih do štirih, in naši otroci vstajajo ob sedmih, da gredo v vrtec, od enega leta naprej. Jebiga, taka je realnost večine. Pri nekaterih so ure še “hujše”.
Pri nas doma je to pač v imenu “vsakdanjega kruhka”, ki ga težje vzamem otroku kot urico spanja.
Ne vem, če veste kako poteka pouk v prvem razredu.
Moja generacija je res šla v šolo okrog sedmega leta starosti, je pa bila moja mami samo prvi dan zraven, nato pa vsak dan peš nekaj km v šolo in nazaj, v snegu in dežju, preko nekaj cest. Učiteljice mrke, neprijazne, doma pa jok ob učenju branja.
Sedaj je popolnoma drugače, otroka dostavljamo in dvigujemo, skupine manjše, učiteljice(dve v prvem razredu) tople in prijazne, že skoraj materinske. Nobene prisile, šele v drugem razredu spoznavajo črke in se, zelo počasi, učijo brati.
Jaz v šoli vidim samo nasmejane otroke, trdim, da jim delate škodo z odlašanjem vstopa. Otroci so bolj vedoželjni, kot nekateri mislite.
Ne vidim nobene potrebe, da bi otrok šel 1 leto prej v šolo. Že to, da mora s 6. leti, je zame preveč. Hčerka je rojena junija, torej je bila ob vstopu v 1. razred stara 6 let, v vrtcu je uživala, ko pa je prišla v šolo, sem opazila, da ji je bilo v začetku kar težko sedeti in poslušati, pa čeprav je bila vedno miren otrok. In to je bilo v Waldorfski šoli, kjer naj bi imeli več gibanja in res so v 1. razredu imeli npr. angleščino v gozdu ipd. Potrebovala je tudi veliko spanja in to je bilo njeno prvo leto, ko opoldne ni mogla iti spat, kot v vrtcu. V 2. razredu je bilo čisto drugače in zanjo bi bilo veliko bolje, če bi šla v šolo s 7. leti, kar seveda ni mogoče. Sin je rojen marca in je veliko bolje sprejel prvi razred..
Moje mnenje je, da je za pridobivanje znanja kasneje še veliko časa, važno je, da pouk otroka čimbolj zanima in da ima voljo do učenja. Zelo pomembna pa je otroška igra, ob kateri otrok razvija svojo ustvarjalnost. Ko začne obiskovati šolo, pa je te igre zagotovo manj, sploh v šolah, kjer so že prvo leto domače naloge in ponekod jih otroci ne naredijo v šoli. In zakaj bi potem hiteli s to šolo?
Na nas starših pa je seveda vzgoja otrok. Da imajo vsakodnevne domače obveznosti, da se znajo obleči, obuti, skratka poskrbeti zase in da jih učimo dobrih medsebojnih odnosov.
Ja, problem je v tem, ker svoje slabe izkušnje (velikokrat neosnovano) projiciramo na lastne otroke. V vsakem primeru bi moral starš, ne glede na svoje slabe izkušnje, otroku predstaviti šolo (ali kakršnokoli drugo situacijo) kot pozitivno, vzpodbudno, kot priložnost, ne pa vnaprej kot problem in nekaj strašnega. Sploh jim ne damo dihat pa možnosti spoznavat sveta po svoje, ampak jim vsiljujemo svoje kalupe, ki pa niso vedno pravilni.[/quote]
Ah, ne govori traparij. Jaz imam čudovite spomine na osnovno šolo. Samo v 1. razredu sem imela težave s sedenjem. Zato ne posplošuj.
*1*2*1*,
te razumem. Vem, marsikdo nima druge moznosti kot da da otroka v vrtec pred sluzbo. Tu potem ni taksne razlike po vstopu v solo.
Pri nas je otrok lahko bil do vstopa v solo doma in mu enega leta svobode ne bi vzela. Saj se ima fino v soli, pa nove prijateljcke je spoznal, ampak enkrat, ko te spravijo v institucijo, se jih dolgo ne znebis. Ce imas sreco, ob upokojitvi, redko kdo prej. In cim si enkrat v instituciji, je tvoja svoboda zelo omejena.
Kakor je ze enkrat rekel Prevert (ni tocen navedek): delavec v lepem soncnem jutru gre proti tovarni in pogleda v sonce, pa mu rece: “Daj, sonce, povej, ali se ti ne zdi, da ni pri pravi, kdor tak dan podari lastniku in upravi ?” Podobno je z otroki, zanje je sluzba pac sola.
Ej, pojma nimaš!!!,Saj je že kar smešno!!! Poglej delovne zvezke iz prvega razreda! Kako lahko trdiš, da se ne učijo številk in tega?!?!?!? (Iatk boš vedno men kontra dala, a ne? Tudi če napišem, da je sneg bel. )Kdaj se otrok v prvem razredu lahko igra? Med glavnim odmorom!!!! Sicer so pa po klopeh!!!!
Še enkrat naj napišem, ne gre za to, da bi otroka kasneje vpisal, ampak da ga vpišeš takrat, ko je to določeno z zakonom.
Zdaj pa prosim, preden spet kakšno bedarijo blekneš preveriš urnike in učbenike, pa boš vidla!!! Še učbenike za okolje poglej, da boš se naučila kako se sprehajajo!