preizkusi na živalih
Mami, ki je delala v Leku mi je lepo razložila te stvari, ker ve, da sem velik živaloljub. Ukvarjala se je z uvajanjem novih zdravil na SLO tržišče, ki zahtevajo tudi dosti testiranj. Če tako zdravilo še nikjer ni bilo registrirano, je teh preizkusov, preden jih odobrijo za ljudi še več. Končno je verjetno lažje, če opazuješ stranske učinke, katere so prekomerne doze itd. na miših in drugih malih glodalcih, kot, da ti zboli ali umre ne vem koliko ljudi, se strinjaš? Za Lek vem, da za kozmetiko nič ne testirajo na živalih.
drejka, povprašaj mami, kdo nosi posledice, ko se poizkusi na živalih ne “ujemajo” z uporabo snovi na ljudeh…
Če koga zanima, imam materiale o vivisekciji in poskusih na živalih, javi naj se na e-mail.
Ja, drejka, nekaj let nazaj se je samo zaradi ENEGA SAMEGA zdravila preizkušenega na živalih, SAMO V ZDA!!! rodilo cca 10.000 pohabljenih otrok (o posledicah ne bi tukaj, razen, če koga ekstra zanima)…
Yo
tašika, načeloma ne, ampak ali bi ti, lepo prosim, zato, da bomo vedeli, o čem se pogovarjamo, pred danim komentarjem prebrala nekaj strokovne literature in se pozanimala, o katerih poizkusih govorimo, oz. koliko je “ponovljenih” brez razloga in koliko resnično nujnih?
Ko prebereš cca 5000 strani strokovne literature na to temo, bom z veseljem odgovorila na vsa tvoja vprašanja, pri katerem testiranju konkretno sem pripravljena sodelovati in pri katerem ne, pa tudi zakaj DA in zakaj NE.
Yo
Teste se v vsakem primeru potem dela tudi na ljudeh. Vem za kar nekaj studentov medicine, ki je na tak nacin MASTNO sluzilo denar. Farmacevtske firme so namrec fino placevale za vsako testiranje. Za zdravila se mogoce nekako razumem testiranje na zivalih. Za kozmetiko pa NE!!! Firma naj najame ljudi in jih placa za testiranje in to je potem to!! Pa vecina stvari je itak ze miljonkrat pretestiranih.
Jaz kupujem kozmetiko L`occitane, ki tudi NIC ne testira. Tudi nic kar je zivalskega izvora ne dajejo v svojo kozmetiko (razen mleka in medu)..
Mami mi je povedala, da žal tudi za generike zahtevajo te mednarodne organizacije, ki potem potrdijo registracijo (nimam pojma, kako se jim reče), določene teste in vse se izvaja na laboratorijskih miškah. Spomnim se, da mi je morala pri mojih 10 letih prinesti 2 miški domov, ker mi je bilo tako težko, ko mi je to povedala. Pa spomnim se, da ko sem videla že pred nekaj 10 leti tolpo beaglov za veterinarsko kliniko in mi je mami povedala, čemu so namenjeni, le da je tam imela Krka roke čez, me je skoraj kar in zato je moj nasledni kuža bil prav beagle – enega sem hotela rešiti.
Yo, si me pa obtožila, kot da to podpiram. Ne, povem le dejstva. Je pa res, da imaš ti literaturo iz enega zornega kota, mami mi pove pa samo farmacevtsko prakso v Sloveniji.
Je pa res, da kadar gre za življenja, se mi zdi bolj humano ubiti žival kot človeka, toliko pameti imam in ločujem med živaljo in človekom. Določene teste se da delati na ljudeh (ponavadi gre za pomožna zdravila), določene pa ne, ker so preveč tvegane in šele, ko gredo pozitivno skozi vsi testi na živalih, komisija odobri poskusno testiranje na ljudeh. To tudi vem, ker sem še z mami hodila po bivši YU, da je dobila potrebne paciente za težke primere astme in ne vem kakšnih obstruktivnih plučnih obolenj.
drejka, gledam in sem gledala iz obeh strani. Ja, ne rečem, nekateri testi SO potrebni, drugi pač ne. Oz. se “ne splačajo” delati na alternativen način, ker je pač dražji od lab. živali. Potem so tu še milijoni nepotrebnih in ponavljajočih se testov. Odkrivanje tople vode, po domače.
Me je pa zbodlo nekaj – tisto o beaglih… A če bi šlo za mešance iz zavetišča, bi bilo manj kruto, manj hudo?
Yo
Po podatkih PETE nekaj proizvajalcev;
– Revlon
– Chanel
– Clinique
– Collistar
– Dermatologica
– Maybelline
– Shiseido
– Weleda
– Wella
– Nivea
– Eucerin
– Juvena
– Matis
– Avon
– Amway
– Annemarie Borlind
– Darphin
– Decleor
– Estee Lauder
– Guhl
– Neutrogena
– Oriflame
– Orlane
– Atrix
– Fruit of the earth
– Labello
– La Prairie
Yo – Meni je vsak pes enako vreden, beagli so mi samo vedno bili eni od najbolj luštkanih psov. Moj prvi kuža je bila simpatična manjša mešanka Jara in nobeden od kasnejših rodovniških psov se mi ni toliko prirasel k srcu.
Je pa res, da se veliko testov bela bolj brez veze in zame je že to, da imajo živali v majhnih kletkah, mučenje živali. Sama sem imela svoje hrčke, papagaje, želvice, ježke in ne vem kaj vse od živalskega vrta sem že imela kot otrok, večinoma spuščene čez dan, v kletko so hodili samo jesti, opravljati poterbo in spati. Sedaj pa si sama ustvari mnenje o meni.
Mislim, da bo dosti revolucije v zdravstvu prineslo genski inžiniring in računalniške simulacije – upam, da bo takrat konec vseh testov, tako na živalih, kot na ljudeh.
Živjo,
Maša, Lek ne dela le generikov, pač pa tudi razvija nekatera inovativna zdravila.
Še enkrat: Body shop npr. ima zekota na embalaži, ampak to ne pomeni, da pri tem ni trpela nobena živalca, v EU so predpisi še toliko ohlapni, da dopuščajo uporabo znaka podjetjem, ki sama ne testirajo na živalih, kupujejo pa surovine, ki so testirane na živalih, torej je to neke vrste zavajanje javnosti. Vem za Lush, da čisto nič ne testirajo na živalih, niti ne kupujejo sestavin, ki bi bile testirane, pa na strani od Pete (peta.org) lahko kaj več o tem preberete, tudi na straneh od Lusha (Lush.co.uk).
Prav vsi zaščitni faktorji brez izjeme so testirani na živalih.
Yo, ravno zaradi talidomida so danes preskušanja zdravil še bolj obsežna, tako na živalih, kot klinična preskušanja na ljudeh. Ravno zaradi morebitne kancerogenosti, teratogenosti in mutagenosti so živalski modeli pač najboljše, kar imamo. Ob eventuelnem preskušanju tega na ljudeh bi novih zdravil praktično ne dobili, ker bi trajalo predolgo (dolžina življenjskega/razmnoževalnega ciklusa), imeli premalo kandidatov,… Tu se strinjam z Drejko, da je to pač nujno zlo.
Avon testira, loccitane prav tako… najlazje je da si nalozite aplikacijo cruelty free app ki je brezplacna in izdelek samo kodo poskenirate in boste na licu mesta vedeli kdo testira in kdo ne… Ce za slo in druge eu drzave ni potrebe po testiranju vseeno ce uvazajo v kitajsko le ti zahtevajo trpincenje zivali … tako da loreal in p&g pod katere spada ogromno izdelkov ker so jih zakupili testirajo… persil, lenor, mac, head&sholders, palmolive, sayoss, old spice, max factor, opi, dexal, vecina toaletnih papirjev, stelex, pasja hrana pedigre, eukanuba, vecina izdelkov kupljenih pri veterinarju….. cruelty app si dol potegnite ker tega je res veliko.