Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT Preiskava ščitnice s tehnecijem v nosečnosti

Preiskava ščitnice s tehnecijem v nosečnosti

Pozdravljeni!

S tem vprašanjem se obračam tudi na vas in upam, da mi boste lahko pomagali:

Namreč meni se je zgodilo, da sem en dan pred preiskavo za ščitnico naredila test nosečnosti, ki je bil negativen. Potem sem šla v ambulanto za ščitnico in so mi poleg vseh preiskav vbrizgali tudi tehnecij za scintigrafijo ščitnice.
Naslednji teden pa so me sprejeli v bolnico, da bi me zdravili z radijodom. Tam so mi vzeli kri tudi za test nosečnosti, ki je bil pozitiven! Seveda sem bila takoj odpuščena in je zdravljenje prestavljeno do nadaljnega. Zdravil zaenkrat ne potrebujem.
Noseča sem 5t. Ginekoloških težav nisem nikoli imela, tudi z zanositvijo ne, prav tako ni v družini nihčhe s prirojeno gensko napako.
Kakšen je riziko, da bo s plodom kaj narobe? Lahko zaradi tega splavim? Kdaj in na kakšen način se lahko to preveri?
Hvala in lep dan, V

Pozdravljeni!

Na vaša vprašanja brez natančnejših medicinskih podatkov ni moč odgovoriti.

LP

Pozdravljeni!

Z veseljem vam bom posredovala medicinske podatke, a ne vem kakšne podatke želite?
Pri scintigrafiji prejmeš približno 100 MBq tehnecija.
Dr. Pirnat – tirolog mi je v svojem odgovoru posredoval, da obstaja zelo mala verjetnost da bi prišlo do okvare plodu in problemov v nosečnosti, saj se večino sevanja takoj prenese na ščitnico in zelo malo na plod. Prav tako pa gama žarki, ki jih tehnecij pri svojem razpadu oddaja imajo nizko energijo, razpolovni čas izotopa pa je kratek (6 ur).
Mislila sem, da poznate oz. imate kakršnekoli izkušnje ali poznate raziskave o tem kakšno “škodo” lahko naredi vbrizgan radioaktivni tehnecij (99mTc) na plod?

Lp

No vidite, dr. Pirnat vam je že posredoval podatke o dozi, ki ste jo prejeli in mnenje, da je ta absorbirana doza sevanja tako nizka, da zato na plod verjetno ne bo imela nobenega učinka. Z njegovim mnenjem se popolnoma strinjam.Ocenjujem, da je v obdobju organogeneze prvega trimesečja prejel zarodek približno 4,40mGY sevanja, dozo torej, ki zanj ni nevarna.
Za presojo učinkov so poleg tistih, ki ste jih navedli (aplicirana doza 99mTC) zelo pomembni podatki o datumu zadnje menstruacije in datumu aplikacije 99mTC, da se ugotovi v katerem obdobju svojega zgodnjega razvoja je zarodek sevanje prejel. Je pa iz vašega prvega vprašanja to približno razvidno.
LP

Mene samo zanima, kako varno je vnašanje povsem umetnih elementov v človeško telo? Tehnecij, kakor vem, ne obstaja v naravi in je umetno pridobljen.

Tehnecij je zelo nevaren predvsem zaradi radioaktivnega sevanja in specifičnega kopičenja v ščitnici. Na srečo se hotro izloči.Zelo nevarne so tudi druge radioaktivne snovi. Učinki pa so odvisni od prejetih doz.
Ker je pri enkratnem slikanju (scintigrafiji) doza prejetega sevanja nizka lahko empirično predvidevamo, da slikanje ne bo imelo dolgoročnih posledic za zsrodek. V vsakem primeru se mu v nosečnosti izogibamo, vendar se včasih narava poigra z nami in dogodi se, da nosečnost v času preiskave še ni prepoznana.Učinki so razen od doze odvisni tudi od starosti zarodka v času sevanja, saj je prvih 10 dni po oploditvi zarodek relativno odporen za škodljive učinke okolja v smislu, da bodisi preživi brez posledic, bodisi propade.
LP

New Report

Close