preiskava PET
Maja, dobila sme tvoj mejl. Te bom poklicala…. Obljubim, samo jutri grem na “vikend – paket” košnje trave na Dolenjsko. 🙂 V začetku naslednjega tedna te pa pokličem in greva na čvek.
Kar se tiče PET preiskave – bila je naša Darja s Primorske. Saj je že sodelovala na forumu. Upam, da se bo javila, če ne, jo bom pa po mejlu prosila, da spet malo tule gor pogleda in pomaga z izkušnjami.
Sicer pa mi je povedala, da je preiskava na izi in nič posebnega le, da traja malo dlje kot običajni CT. Zato se nič ne sekiraj! Več bo pa itak ona povedala.
Papa,
Ej, Majči, Darje ni doma, tako, da ti ne more odogoriti na forum. Mi je pa poslala SMS, ki ti ga bom citirala:
“Ni me doma! Reci ji pa, da je vse ful izi. NIc ne bo hudega… In ful so prijazni! V glavnem reci ji, da bo vse v redu!”
Na takšno preiskavo te pošljejo pribl. 6 tednov po končanem zdravljenju s KT, da ugotovijo ali je ostalo še kaj bolezni in je potrebno obsevati ali je že vse ok in obsevanja niso potrebna. Z navadnim CT-jem namreč vidijo spremembo, ne morejo pa določiti ali je ostanek že mrtev ali je še živ. Zato so prej limfomčkarje kar po spisku vse še obsevali po končanih kemoterapijah.
Kako pa se na OI odločajo glede pošiljanja v Avstrijo pa ne vem. Vem le toliko, da zelo pošiljajo tiste, ki so imeli Hodgkinov limfom, pa tudi tiste, ki imajo visokomaligne B-celične limfome. Kako je s tistimi, ki imajo indolentne pa ne bi vedela. Verjetno tudi.
PET pa se ne uporablja le za ugotavljanje “živih” sprememb pri limfomih, ampak tudi pri drugih oblikah raka in pri srčnih boleznih.
Maja!
Tud jest sem očija peljala na PET preiskavo v Celovec.
Najprej so očija peljali v sobo in ga podrobno izprašali (v angleščini ali nemščini) ter vzeli vse izvide, ki jih je imel s seboj.
Potem so ga nalili z izotopi in je bil nekaj časa v posebni sobi z debelimi zidovi in wc-jam v bližini, vseke toliko časa pa mu je sestra prinesla nekaj za popit, ki je imelo okus kot jabolčni sok. Seveda ni bil sam, v sobi z njim je bila še neka gospa, ki je bila na istem pregledu kot on, jaz pa sem medtem čakala v čakalnici.
Čez nekaj ur so ga odpeljali v sobo za slikanje, kjer ga je zdravnik ponovno izprašal (če ga kaj boli, kakšne težave ima) in v desetih minutah je bilo slikanje končano, vendar sva morala počakati še pol ure, da so preverili če so slike lepo razvidne…
Naj povem da so zelo prijazni in da je bolnica lepo urejena. Ni preveč ljudi in čakalnice so skoraj prazne…
Maja, če vas bo kdo spremljal naj ima s seboj kakšno branje ali pa naj bosta to dva da se lahko pogovarjata in da jima ni dolgčas.
Po pregledu je bil dobre volje in ni bil prav nič utrujen.
LP
majcula napisal:
> V sredo imam preiskavo PET v Celovcu. Zanima me, kako se
> počutiš tisti dan, ko si poln izotopa (slabost, utrujenost…),
> koliko časa traja vse skupaj, te spremlja bolečina? kakšne so
> vaše izkušnje?
>
> lp, maja
>
Pozdravljena Maja!
Sem Darja iz primorske…kot ti je že omenila naša Kristinca…
žal mi je da nisem prej uredila problema..z geslom…ampak evo me!!!
Kristini sem rekla naj ti pove da preizkava..ni nič kaj hujša od CTja…
upam da je šlo v redu in da bodo rezultati..pozitivni…!!!
V kar pa ne dvomim…;)
LP…pa javi prosim..da vidim kako je šlo..;)))
Darja
Evo me!
Prišla domov iz Celovca in opravila preiskavo pet. Bil je naporen dan, a ne zaradi same preiskave. Preiskava traja skupaj dve uri. Naročena sem bila ob 9.00, na vrsto pa prišla šele ob 14.00. Včeraj sem jim je pokvarila mašinca za proizvajanje izotopa. Naročili so ga iz Linza in je trajalo najprej da so ga pripeljali, prištimali brizge za paciente in dokler smo se zvrstili vsi čakajoči je bila ura že dve. Utrujena in lačna (od včeraj od 20. ure tešče) sem komaj dočakala vso proceduro. Gre pa takole….
V sprejemni pisarni vas popišejo, pridate vso potrebno dokumentacijo in izvide. Prijazna gospa iz te pisarne vas pelje na oddelek, kjer vas sprejme prijazna sestra. Razloži postopek in povpraša po alergijah, boleznih, zdravilih (če jih jemljete). Nato vas povabi v ambulanto, kjer vam zdravnica (se predstavi in ponudi roko) vstavi kateter, vzame kri, nekaj nabrizga v žilo in vrnete se v čakalnico. prijetno opremljena soba sknjigami, revijami brošurami, mizami in stoli ter foteljem. Ponovno se vrnete v ambulanto, popijete nekaj za sprostitev mišic, se uležete na posteljo in druga zdravnica (predstavi se neko kot prva zdravnica) vam ponovno razloži postopek ter vbrizga izotop z glukozo, sledi še 20 min izpiranja s fiziološko raztopino. Napotijo vas v posebno sobo za “radioaktivne “paciente (s televizorem, radijem), spijete na eks še cca. 6 dcl nekakšne viskozne tekočine in nato čakate eno uro, medtem zelooo pogosto uporabljate WC (da se ledvice spirajo). Po eni uri ste nared za drugo posebno sobo, kjer je naprava za preiskavo pet skupaj s CT-jem.
Ležite, mašina vas vozi malo gor in dol, po 20 min pa je zadeva zaključena. Izvidi so čez teden dni.
Govorijo nemško (seveda) in angleško, ena zdravnica pa slovensko, tako da je preiskava resnično opravljena brez zapletov in jezikovnih barier.
Osebje je prijazno, ambient tudi, tako da je strah pred neznanim odveč. Bolnišnica je v centru mesta, hitro se jo najde, je dostopna, prostora s parkiranjem ni.
Darja, živjo!
Prišla, vidla, zmagala današnji dan. Upam, da so citostatiki polovili celice limfomčka in da se že izpirajo iz telesa. Seveda, upam na ugoden izid (da je kemoterapija opravila vse delo) in na negativne izvide! ;))
malo me boli roka, verjetno še posledica kemoterapije (nisem se odločila za valvulo), ker naj bi bile žile še nekoliko trde.
Drugače pa pakiram za dopust (20. julija sem naročena na obsevalniku, če bodo izvidi pozitivni), jutri že čofotam, pozabim, se izklopim in se končno prepustim sproščenosti, valovanju, vonju in okusu morja.
Darja, lepo bodi in upam, da se srečamo kaj v društvu!
maja