preiskava EMG
Zanima me,kako poteka preiskava Z EMG-jem,v križu,L5-S1.Kako poteka postopek,koliko časa traja,je boleče?Predlog kam se naj naročim,s čim krajšo čakalno dobo?
Spoštovani,
z EMG preiskavo (elektromiogram) se preko mišičnega odgovora na električni dražljaj preiskovanega živca testira delovanje živcev. Preiskava sama ni ravno prijetna, pa tudi prehudo ni. V posamezne mišice zabodejo zelo tanke iglice, ki zaznavajo mišično aktivnost, z blagim električnim dražljajem pa vzdražijo posamezne preiskovane živce – v vašem primeru bodo to nekatere mišice nog.
Preiskava traja približno 15-25 minut.
Tega, kje je trenutno najkrajša čakalna vrsta pa žal ne vem…
Dober dan sem Marta in zanima me kako poteka preiskava EMG za desno roko (od zapestja do komolca).
LP Marta!
Spoštovani,
preiskava poteka s pomočjo majhnih iglic, ki jih zapičijo v posamezne mišice, potem se z blagim električnim tokokm draži živec in meri mišični odgovor.
Ni prijetno, preveč grozno pa tudi ne.
Pozdravljeni! Mene pa zanima nekaj. Že več let imam bolečine v spodnjem delu obeh nog. Zadnja leta so se te bolečine prenesle na celi nogi in občasno tudi v roke. Zanima me kaj bi to lahko bilo. Stara sem pa 21 let. Bolečine so nenavadne in ob prisotnosti bolečine imam mrtvo nogo ali roko in v njej nimam moči. Bolečine si lajšam z ibuprofen 600. Za odgovor vam bom zelo hvaležna.
Lp Nika
Spostovani,
lahko je veliko vzrokov, od nevroloskih do psihicnih. Ce so le obcasne, je lahko bolj psihosomatsko, tezko pa to trdim z gotovostjo. Predlagam vam, da se obrnete na svojega zdravnika, da vas napoti na potrebne preiskave.
js sem stara 20 let in moram na emg ravno ju3 zaradi bolečin v rami in vratu.čakalna doba je pa kr dolga js sem čakala 1leto in 4 mesece..samoplačniško pa prideš hitr na vrsto…
pozdravljeni!
ravno prejšnji petek sem opravila EMG preiskavo na rokah. seveda samoplačniško (90EUR) ker je čakalna vrsta povp 4 mesece, tolk časa za čakati pa nimam.
kako to poteka: najprej te z napravo, podbno mašinci za striženje, malo tresejo (občutek je kot pri električnem pastirju -no, malo manj). najprej na palcu, potem mezincu, notranjem delu zapestja, potem tam, kjer ti vzamejo kri in na komolcu – ob kosti.
sledi drugi del, ko ti zapičijo igle (isto iglo na različne dele), ki so kar ene 6 cm velike in prav nič tanke, kot sem tukaj prebrala. je pa res, da zadeva sploh ne boli -razen tist minimalen pik. iglo mi je zdravnica zapičila pod mezincem (na tistem delu,ko npr pišeš, ta del dlani drsi po mizi), potem 3 x v podlahti in 2 krat v nadlahti. v tem se spušča elektrika, ampak tega niti ne čutiš, zdravnik pa gleda na monitorju neke krivulje (se vidi, da nisem zdravnik:) in posluša zvoke, ki se ob preiskavi proizvajajo. namreč, ko ti zapiči iglo, moraš npr razpreti prste, zdravnik ti jih pa potiska skupaj, ti pa moraš narediti upor temu in ob tem se proizvajajo tudi zvoki podobni tistim, ko npr na radiu iščeš frekvenco. po tem delu sledi popolna sprostitev, ko se tido gleda krivulje, ki so lai niso in posluša zvoke ki so ali niso.
in to je to. aja, je pa res, da me je naslednji dan bolela podlaht na delih, kjer so bile zapičene igle.
aja, pa baje morajo od poškodbe do preiskave miniti minimalno trije tedni, da bi se dobili ‘korektni’ izvidi.
toliko z moje strani.
skratka, nič se ni za bati, meni je bilo prav zanimivo.
lep pozdrav vsem
Zanima me ali se lahko sam pripelješ na tako preiskavo in ali je potrebno potem kako okrevanje, dan ali dva? Jaz padem skupej že pri odvzemu krvi, ker imam nizek pritisk. Maja nm, kaj so pokazali izvidi, kako potem ravnati naprej ko dobiš izvide?
Desna roka me boli, dva prsta imam mravljinčasta že dobra dva tedna, EMG bom imela konec novembra. Hvala in lep pozdrav
Zanima me, ko bo preiskava opravljena, kako naprej? Mene roka že četrti teden boli….vem da je odvisno od izvidov, ampak kakšni pa so lahko izvidi pri taki preiskavi? Kaj lahko ugotovijo?
EMG je preiskava, ki preko mišičnega odgovora na električni dražljaj preiskovanega živca testira delovanje živcev. Izvid bo torej govoril o prizadetosti zivcev. Kako naprej pa je dejansko odvisno od izvida – v postev pride operacija v primeru utesnenjenega zivca pa tudi kaksne druge metode zdravljenja. Kaj vec pa tezko na pamet povem.
Desno roko imam mravljičnasto že tri mesece….včasih bolj, včasih manj…večkrat me boli tudi zapestje….slab mesec imam mravljince tudi v levi roki….kaj mi lahko pokaže emg? Si lahko pomagam sama, brez emg?
EMG bo pokazal, ali so okvarjeni zivci (najveckrat zaradi utesnitve), sam po sebi pa ne bo pomagal. Ce so mravljinci v celi roki, je vzrok tezavam verjetno v vratni hrbtenici, svetujem vam vaje, telovadbo, izogibanje prilsilni drzi. Ce pa so mravljinci le v prstih in zapestju, gre verjetno za utesnitveni sindrom karpalnega kanala – mozna je operacija, ki jo opravi plasticni kirurg.
Veliko kolesarim, hodim v hribe…delam v trgovini….kake vaje mi priporočate? Razmišljam, da na emg sploh ne bi šla….sej ne bo nič pomagalo. Operacije pa ne sme biti ker potem bo bolniška lahko kar nekaj časa, tega si pa ne smem privoščiti. Mi lahko kaj svetujete?
Splosne vaje za hrbtenico, najdete jih na tem naslovu:
http://www.hrbtenica.com/redne-vaje-za-hrtenico/vaje/index.php
Za ublazitev tezav lahko poskusite preko noci nositi scitnike za zapestja (za rolerje, dobite v vsaki sportni trgovini). Na EMG pa le pojdite, da boste vsaj vedeli, pri cem ste.
Dobro, bom šla na EMG….vsakodnevno sem pod stresom, mogoče tudi to vpliva….roko sem imela povito z elastičnim povojem pa ni bilo boljše…..
Imam natrganine rotatorne manšete in si pred operacijo poskušam lajšati bolečine pri fizioterapevtu. Po tretji terapiji sem naslednji dan začutila otrplost treh prstov na nogi in topo bolečino. Vsak dan je huje ,, v treh tednih so otrple noge do kolen, s prst pa telovadim in si jih masiram , saj ne morem več hoditi.
Fizioterapevt je rekel, da moram takoj k zdravniku na nadaljne preiskave, (žilni kirurg in EMG), saj to ni niti posledica fizioterapije in niti hallus valgusa….. Kaj storiti, saj moj zdravnik nima pojma???
LP
Tema je zaprta za komentiranje.