preiskava dojke
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 20 let in tudi sama sem opazila samo v levi dojki pod prsno bradavico zatrdlino pred enim letom. Takrat sem odšla tudi na pregled h ginekologinji,ki mi je rekla,da gre verjetno za povečano mlečno žlezo, ter da naj jo spremljam,če se bo kaj spreminjala. Sedaj po enem letu, opažam, da se je zmanjšala, vendar pa je leva dojka na otip ob straneh nekako grudasta (čuti se kot bi potekali nekakšni pasovi proti prsni bradavici) in me ob močnejšem pritisku nanjo malce boli, medtem,ko pri desni tega ne opazim. Zadnjih nekaj mesecev me tu in tam boli pod levo pazduho nad dojko (bezgavke???). Kaj bi lahko to pomenilo in kaj ta sprememba na levi dojki? Ali moram nujno takoj zopet na pregled? Kaj lahko v tem primeru naredi ginekolog (kakšne preiskave)?
Pa še nekaj. Kot otrok sem se enkrat močno udarila v levo dojko,kar me je zelo bolelo.Vseskozi od takrat naprej je ta dojka bolj občutljiva in tudi večja od desne. Ali bi to lahko imelo kakšno povezavo?
Najlepša hvala za Vaš odgovor.
P.S. Se opravicujem, če je moje sporočilo slučajno prispelo dvakrat,ker imam tezave z racunalnikom.
Draga Ana,
mislim, da težave z levo dojko nimajo pomembne zveze z udarcem več let pred tem. Grudaste dojke, predvsem pred M, so normalen pojav in so naravna posledica hornonskih sprememb v ciklusu. Če ta dojki grudasti ves čas in se struktura grudic ne spreminja, predvsem pa, če nobena od drobnih zatrdlinic ne raste, tudi ni potrebna posebna skrb. Asimetrija dojk je tudi normalen pojav in ni posledica poškodbe. Pri 20 letih tudi ne gre pričakovati nevarnih sprememb v dojki.
Pregled pri zdravniku bi bil smiseln, če bi opazili novo raščo v dojki ali pa, če bi se težave vidno stopnjevale.
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 33 let in sem mamica 20 mesečne hčerke, ki jo veliko dojim. Ko je bila stara 6 mes. se ni hotela več dojiti na levo dojko, čeprav sem vztrajala. Od takrat se je leva dojka znatno zmanjšala, pred dojenjem pa nisem imela asimetrične dojke. Zanima me, če bom še imela asimetrične dojke, ko bom nehala dojiti?
Najlepša hvala za Vaš odgovor.
Sicer tega ne morem zagotoviti, verjetnost, da bosta dojki pomembno asimetrični, pa je majhna.