Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Prehranski dodatki pri hipotirozi

Prehranski dodatki pri hipotirozi

Spostovani,
zanima me, ali se sme stalno jemati vitaminsko mineralne dodatke, koencim Q10, L-karnitin etc…kot pomoc pri hipotirozi? Slisala sem, da se ob stalnem jemanju dodatkov v obliki tablet lahko zmanjsa sposobnost telesa, da te snovi potegne iz hrane. Sama sem opazila, da se dejansko bolje pocutim ob jemanju (Supradyna) in koencima Q10. Zdaj se namrec lahko vsaj malo gibljem, pred tem pa ze kaksno leto enostavno nisem imela moci, ceprav imam vse vrednosti hormonov normalne. Ali je priporocljivo jemanje L karnitina za misice? kaksno leto imam namrec probleme z obremenitvijo srca (vendar karioloski pregledi nicesar ne pokazejo) osebno pa to zaznavam kot znak hipotiroze (ceprav je tsh 2). Ce poskusam s hitro hojo ali pocasnjo voznjo s kolesom, mi kasneje srce razbija in me obcasno boli. Ob jemanju teh dodatkov pa je stanje malenkost boljse. Zdaj poskusam dvigniti odmerek zdravila in priblizati tsh 1, ker upam, da se bo kardio kapaciteta povecala.
Zanima me torej, ali se sme te dodatke jemati dlje casa.
Hvala in lp
Sanja

Spoštovani!

Polivitaminske preparate lahko prejemate neomejeno dolgo. Važno je le, da ne prekoračite priporočljivega vnosa vitaminov in mineralov.
TSH okoli 2 mE/l je popolnoma v redu in odmerka tiroksina ni potrebno zviševati.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close