Hojla …
Ne vem, če to spada pod ta forum, ker pravzaprav ni hujšanje, ampak način prehranjevanja.
Sama sem se lotila presnojedstva, kar pomeni 75% sadja, 20% zelenjave in 5% oreško. Kuhinjski lonec pa je prepovedan, torej vse ješ sveže – presno!
Sama se odlično počutim in sem sedaj na 10dnevnem postu. Posledica takega prehranjevanja pa je zdravje v veliki meri, posledičnoa pa pride tudi do znižanja teže.
Sama sem že kar nekaj shujšala čutim po hlačah pa tudi vidno je, vagala pa se še nisem, ker nimam vage tu kjer študiram.
Kaj pa vi, je še kdo na presnojedstvu?
Je kdo prebral knjigo HOČEŠ BITI ZDRAV, PROČ S KUHINJSKIM LONCEM!
Lepo pozdravljeni in veliko sončka, zdravja in ljubezni!
Ira
Super tale prehrana. Meni je zelo všeč, s tem, da se je ne bi držala več kot kakšen mesec ali dva, kajti preveč imam rada meso in razno kuhano hrano. Vem pa, kako zdrav je tak način prehranjevanja in kako zelo se da shujšati s tem, kajti moj prijatelj je pred časom tako v 2 mesecih shujšal (seveda se je tudi dovolj rekreiral,ker,kam pa bi z odvečno kožo sicer) za celih 22 kg in se odlično počutil.
Postim pa se tudi jaz približno 5x na leto po 10 dni. Me pa zanima, kako se ti čistiš: ali ob vodi, ali ob zelenjavnih in sadnih sokovih in ali se klistiraš ali pa piješ grenko sol(oz.kaj podobnega). Še mogoče delaš kaj posebnega? Jaz npr. se 2x dnevno tuširam, si masiram kožo, delam jetrne povitke, na veliko potrebo grem, hvala bogu, po 3x dnevno, ker pijem grenko sol, kajti klistiranje mi ni najbolj všeč. Med in po postu se odlično počutim, polna sem energije, volje do življenja in dela ter rekreacije.
Res me zanimajo tvoje izkušnje s postom in pa seveda tudi izkušnje drugih.
Lep pozdrav!
Napol…. v bistvu poskušam čimmanj kuhat.
Je pa bil kolega par mesecev na presnojedstvu. In na žalost je shujšal. Po njegovem pripovedovanju je imel sicer dosti energije, vendar ga je začelo zebsti (ta način je začel konec poletja….).
Sem pa knjigo prebral, za moj okus premalo navaja strokovno preverjene raziskave ali vsaj klinične preskuse.
Nekje na netu sem najdel (hu,davno tega..) eden zame prijeten članek, ki je govoril o kuhani in surovi hrani…. na koncu je prišel do zaključka, da je neko hrano bolj kuhati neko pa jesti surovo.
Imaš pa tudi paleo diete – nič stročnic, nič žit, nič mleka… meso, ribe, jajca, zelenjavo, ki jo ni treba kuhati…
by
ps: delaš kalčke ???
Lepo pozdravljena!
Najlepša hvala za odgovore.
Barbara jaz se kar lotim sadnih sokov, sokovnika še nimam, tako, da predvsem pomaranče, limone in grenivke.
Kar se pa tiče ostalega pa nič kaj veliko ne počnem, nisem ravno zagovornik klistiranja in podobnih stvari. Ne zdi se mi potrebno. Saj zaenkrat še nisem razmišljala v tej smeri.
Jaz imam namen vztrajat kar sam na sokovih brez ostalih zadev, ki so opisane v kakšnih knjigah in, ki jih tudi ti opisuješ.
Je pa res, da sem na začetku tega prehranjevanja in postenja, tako, da ti kaj posebno novega še ne morem povedat.
Na presni hrani sem od začetka maja, pri postu pa sem še povsem na začetku.
Je pa že dovolj dolgo, da sem si popolnoma uredila prebavo s katero imam večno težave in, da se počutim zelo dobro 🙂
Prav všeč mi je.
Lepo pozdravljeni od Barbare 🙂
jap tut jest sem Barbara
Tommo ti prakticiraš hujšanje manj kot kg na teden. Zdi se mi, da je kar verjetno, da je to dosti bolj zdravo. Čeprav verjetno uspejo tudi vse diete, če ima človek le močno voljo in po shujševalni dieti nadaljuje z zdravim prehranjevanjem.
Pogosto zasledim, da si prebral to in ono knjigo o hujšanju. Pa me zanima sledeče: kakšna prehrana je najbolj zdrava, če ne hujšaš intenzivno oz. če želiš obdržati težo.
Naj povem, da mi kakšna solata ne diši preveč zadnje čase. Zaradi želodčnih težav (verjetno so hujše še zaradi mojega oslabljenega živčnega sistema-sem živček brez vzroka:(() In mi nekako olje in kis na solati ne sedeta.
In kako ti sedaj skrbiš za ohranjanje teže. Če se ne motim si že zaključil s hujšanjem kajne?
Hvala
Jaz pa sem si uredila s postom želodčne težave.
Sicer pa se prehranjujem po metodi, ki jo predpisujeta zakonca Heller (mogoče poznaš knjigo Tudi z ogljikovimi hidrati smo lahko zasvojeni) in mi zelo odgovarja.
Praviš, da nisi pristaš klistirja in podobnega, pa vendar, ali veš da si v primeru, da ne odvajaš dovolj blata iz telesa in ostalih strupov(skozi kožo,dihala), zastrupiš organizem in si lahko pravzaprav s postom narediš veliko škodo? Če si prebrala katero knjigo o postenju, to tako že veš. Vsak dan moraš na blato, no saj če greš, je tako vredu, če pa ne, pa malo premisli…
Me pa veseli, da si si uredila prebavo, saj vemo,kako neprijetna in nezdrava je slaba prebava. S postom se resnično da urediti marsikatero bolezen ali vsaj vzroke zanjo.
Lep pozdrav Barbare Barbari ;))
Tia…
Pri presnojedstvu se lahko zgodi, da človek pade pod svojo telesno težo , ko se telo reši strupov in se nato ponovno zredi. Predvidevam, da je to zmotilo prijatelja, kar je popolnoma možno.
Menim pa, da če imaš veliko prekomerno telesno težo do te “pod teže” ne boš prišel, ostali ki pa imajo “idealno” telesno težo pa se pogosto spustijo pod svojo težo a se nato nazaj zredijo do ideala.
Tommo mene pa zanima kakšne prehranjevalne navade imaš ti?
Ješ vse pa se samo koncentriraš, da čim manj kuhaš; si veheterjanec, vegan?
Lepo pozdravljeni
Barbara
Hrana ima velik vpliv na naše zdravje (poleg genetike, vode, okolja…)… zato, sem začel nanjo gledati kot na vir življenja in ne samo gurmanski užitek (ki sem ga sedaj potisnil na drugo mesto… )
Sicer sem prebral kar nekaj knjig na temo Zdrava prehrana in različne diete ter njihovo vplivanje na zdravje.
Jedel pa sem pač tisto, kar mi je bilo skuhano – no, tudi bolj enostavno, pa veliko solate….
Prebral sem od presne diete, do paleodiete, od ločevanja hrane – pravilno kombiniranje…. Problem vseh diet pa je, da se učinki pokažejo šele čez nekaj časa… Recimo, priporočilo trenutne Veljavne ameriške prehrambene diete je, da moramo pojesti veliko žit kot so kruh, testenine…. Sedaj pa ugotavljajo, da predelana živila negativno vplivajo na zdravje – – spoznava se pozitivni vpliv vlaknin in celih žit…. No, kot da to ni bilo znano že prej – samo, saj veš celo pri nas, kmečkih ljudeh, pravih koreninah je bil bel kruh najboljši… ja seveda, ko so ga pa jedli samo ob posebnih priložnostih… Meso je bilo tudi zelo čislano ( ker so ga jedli samo ob posebnih priložnostih – prazniki, težko delo…. Drugače pa je bil krompir, fižol, ajdovi žganic, kislo zelje….)
Ah, evo, tole mi je mama povedala, je živela na kmetih, pa kmetija ni bila revna….
Skratka, dejstvo je, da so naši prednki pač jedli vse kar jim je prišlo pod roke ( ptičke, jajčka, semena, zelenjavo, robidovje, ribe, lišaj, slastne ličinke, sadeže….) in da smo temu kar lepo prilagojeni…. Z razvojem kmetijstva so prišla v uporabo tudi žite…
Torej, kaj bi izbral: presnojedstvo, paleodieto (nič žit, krompirja…), ločevanje hrane……????? Problem je, da ti modni trendi niso razikani, ker se pač premalo ljudi premalo časa prehranjuje po tem načinu… Torej sem se lotil preskušenih metod: stara kmečka hrana obogatena z modernimi spoznanji:
– čimbolj osnovna hrana (polnovredna žita, stare, kmečke jedi….)
– pomen esencialnih maščob (omega 3 in omega 6….),
– vitamini, minerali, zaščitne kemikalije in antioksidanti
Ena od klinično preskušenih metod je mediteranska dieta.
Ok,ok, saj vem, pa se bo vsul plaz kritik, da nismo prilagojeni, da je to za primorce, da je za nas krompir, pa zelje….. No, vam priznam, da sem do zdaj sicer prelistal kar nekaj knjig z recepti o sredozemski prehrani – pa se nič od tega ne držim… ZAKAJ ??? Ker žal recepte delajo kuharji – ki pazijo samo na okus in iščejo neke ultra dobre jedi, kjer je treba pražit, cvret, kuhat…. In nekatere dame – ker hočejo biti dobre kuharice – pa da se pohvalijo pred prijatelji – kako odlične jedi zna pripravit – iščejo samo take recepte, lahko na veliko ustvarjajo……
Jaz pa se držim (kolikor toliko) smernic mediteranske diete, recepte pa si izmišljujem sam. Pazim, da stvari ki ni treba kuhati, pač ne kuham…. in da je jed čimbol enostavna..
Recimo:
ajda z sadjem in lanenimi semeni.
(ajda ima zelo dobro vsebnost esencialnih aminokislin, zato je izkoriščenost celo do 90%)
polenta, 1 jajce in fižol
kuskus in kuhan piščanec
ribe in krompir
sir, ribe,zelenjava
rjavi riž in soja, zelenjava,
vmes pa sadja, zmeleto laneno seme…
Počasi bi rad uvedel kalčke (moram zadevo še preštudirat, niso vsi kalčki ugodni za prehrano – soja,
obvezno pa solato (zelena paprika, paradižnik, ohrovt, zelena solata….)
pa sadje in oreščke
pa ekstra olivno olje (nič kuhano…)
pa kefir in sveže zmleto laneno seme
Evo, sem vsejedec, čimmanj kuhanja…. recimo, likopen v paradižniku se lažje similira, če je paradižnik kuhan…. kuho gledam kot tehnologijo, ki naj poveča učinkovitost – ne okus…..
by
AVRIL: glede solate – jaz že nekaj časa sploh ne oljim in kisam solate, pojem jo kar v listih…. Ohrovt recimo narežem na trakove in pojem….
ps: glede na to, da z deklico komponirava recepte (priznam, malce na uč….) sem se zredil…. Jah, nič , spet težke uteži v roke, pa kolo …. sedaj je spet lepo vreme
Hellow!
Krpan PRESNA hrana je mišljana samo in izključno surova hrana. In še to večinoma sadje, malo zelenjave in nekaj oreškov. Nič mesa, rib, itd.
Ne gre samo za prilogo, ampak način življenja in ne prav nič moderno ni. Saj jaz ne vem za to in tudi redko kdo ve, da se sama tako prehranjujem.
Kar se tiče žit, jajčk, mleka in podobnih “dobrot” pa imam popolnoma svoje mnenje.
Tudi v omenjeni knjigi je zelo lepo opisano vsako izmed teh živil.
Več pa si lehko preberete tudi na forumu: http://www.mojuspeh.com/phorum/list.php?f=30
Trenutno je že nekaj časa v stagnaciji, a vseeno se da mersikaj prebrat.
Lepo pozdravljeni,
Ira
Barbara lepo pozdravljeni!
No vuela sem si čas in se lotila literature na temo post. Žal sem spoznala, da je klistiranje nujno potrebno predvsem v začetku posta 4,5 dni nato pa to ni več potrebno in seveda tudi ostale stvari, ki ste jih naštela.
Torej … še vedno sem na postu! Da poskusila sem tudi klistir in ni tako zelo grozno, kot se zdi. Je pa zelo pomembno saj se brez klistiranje strupi, ki se nahajajo v črevesju ne morejo izločiti, ker za kakat pač ni več materiala.
V primeru, da se te strupe ne izloči lahko baje pride do toksifikacije kar pa popolnoma izniči naš trud s postom.
Upam, da sem vam s tem kaj pomegala.
Če vas zanima še kaj se prisom oglasite na mail: [email protected]
Včasih me kar nekja časa ni na forum, mail pa pregledujem redno – večkrat na dan!
Lepo pozdravljeni in veliko užitkov!
Lp Ira
Nič nimam proti vašim načinom prehranjevanja, vendar bi vam napisala samo nekaj dobronamernih opozoril – na kaj morate paziti, če se te prehrane mislite držati dalj časa (npr. več kot 6 mesecev).
Drugače bi vam priporočala knjigo D.Pokorna – Prehrana v različnih življenjskih obdobjih – ta knjiga temelji na znanstvenih raziskavah.
Sedaj pa nekaj opozoril:
Če ne boste pazili, lahko pride do pomanjkanja železa, cinka, kalcija, vitamina B12in vitamina D.
Vseeno je bolje, da hrana ni samo surova.
Če imamo prehrano izključno rastlinskega izvora, živila živalskega izvora nadomestimo s stročnicami (te surovih ne moremo uživati – izjema je mlad grah), sojinim mlekom in tofujem, obogatenim s kalcijem, vitaminom B12 in D vitaminom (tudi ga moramo termično obdelat).
Kalcija je drugače dovolj v brokoliju,repi, mandeljnih, sezamu.
Večji problm je vitamin B12, ki ga v rastlinskih živilih skoraj ni. Je pa nujno potreben pri absorbciji železa iz hrane in pri obnavljanju celic.
Cinka in železa lahko dobimo dovolj. Železa, ker zaužijemo bovolj C – vitamin, cinka pa, če jemo dovolj oreščkov.
To nisem napisala kot kritiko, ampak zato, da boste pazili pri kombiniranju živil, da ne bo prišlo do pomanjkanja določenih hranil.
Ta način prehranjevanja je za določeno obdobje lahko zelo koristen, ker se telo prečisti.
The significance of Water or Mold Mitigation together with Drywall Repair in Aliso Viejo, CA
Water damage and mold and bacteria increases may have serious consequences for residence operators in Mission Viejo, CA. From damaging the dwelling of the house to having an effect on the health insurance and well-being associated with the residents, it is vital to deal with these problems instantly. Correct water and bacteria minimization having drywall repair is important in preventing water damage and mold and providing the longevity of the house.
Water damage and mold may be due to a number of sources, among them water leaks, flooding, and drinking water intrusion. Disregarding water damage and mold can result in high priced maintenance and repairs and adversely impact the entire worth of the home. Addressing water damage and mold and leakages promptly is vital in fighting extra destruction and/or protecting the house from potential water damage and mold.
Among the best methods to prevent water damage and mold is through sealing basements and smaller locations. This can help to avoid water damage and mold from impacting the building blocks and framework of the property. Furthermore, proper repair of plumbing work and HVAC systems can help prevent water damage and mold and make certain the longevity of the house. Waterproofing roofs, windowpanes, and panels can also be crucial in avoiding water damage and mold and defending your home from would-be water damage and mold.
Mildew growing may be brought on by a number of factors, including dampness and water damage and mold. Knowing the role of humidity in mold growth is vital in fighting mildew and mold. Dampness levels should really be regulated to stop mold growth and also to protect the health insurance and well-being associated with residents.
Specialist water damage and mold and mold testing is essential in figuring out the extent and reason behind the destruction and developing a remedy plan. An expert water damage and mold and mildew and mold examination service can help identify potential types of water damage and mold and mold and recommend methods to prevent further damage.
Investing in water damage and mold and mold mitigation is a must in protecting the safety and health of residents, preserving the worth of the house and avoiding costly repairs. Proper water and mold mitigation with drywall repair will help prevent water damage and mold and mold growth, ensuring the longevity and worth of your home.
Proper drainage can be crucial in preventing water damage and mold and protecting your home from potential flooding. Ensuring proper drainage can help prevent water damage and mold from impacting the building blocks and structure of the property. Proper attic space ventilation can be required in controlling water damage and keeping the strength of the property.
Fitting water leak spotting systems can offer early notification of water damages and stop pricey repairs. These processes can detect perhaps the smallest leaks, delivering homeowners aided by the chance to answer the matter promptly.
In summary, best water and mildew and mold minimization with drywall repair is really important in preventing water damage and mold and mold development in California homes. From sealing basements and other areas to putting money in water leak detection systems, people may take proactive steps to safeguard their homes from possible damage. By taking care of water damage and mold and mold instantly, homeowners can protect their own health and well-being, preserve the worth of the property, and get away from high-priced treatments.
if you’d like to determine more info on it content go visit my very own page: [color=#000_url]drywall services near TOLUCA LAKE CA[/color][/url]