Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo prehrana za sladkornega bolnika

prehrana za sladkornega bolnika

Spoštovani!

Rada bi pomagala sosedi, ki skrbi za očeta s sladkorno boleznijo. Predvsem ima težave s sestavo jedilnikov zanj. Noče jesti mesa, rad pa je testenine, riž, juhe. Nekajkrat je na skrito poiskal tudi sladkarije med temi prazniki in sladkor se mu je zelo dvignil.

Sem uporabila iskalnik, a vseeno bi prosila še tu, da mi tisti, ki imate izkušnje, napišete svoje mnenje o tem, kaj lahko soseda svojemu očetu ponudi. Vem, da so odsvetovane maščobe, sladkorji…

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za pomoč.

Lep pozdrav.

Vidka Pitka ******************************************** http://www.mojalbum.com/vidka-pitka

Pri nas se prehranjujemo tako:
nič kruha (mogoče samo kak kos črnega – skoraj bi rekla, samo ob praznikih), za zajterk in malice: narezana raznovrstna zelenjava, jogurt, jabolko, kivi, pomaranča, mandarine, omlete (stepeno jajce+zelenjava,začimbe, moke ne!) bela kava, čaj – kombinacije tega naštetega v omejenih količinah.

Kosilo: največkrat goste zelenjavne juhe, velike sklede “pisane” solate, riž naj je bolj za okras,krompir kuhan (malo), testenine naj pa kar črta, vsaj dokler ne zniža sladkorja. Če ne je mesa, bi lahko jedel sojine zrezke, ste že probali zelenjavne sarme? Razne pečene bučke, jajčevce,cvetačo,… v kombinaciji s skuto… na mojirecepti.com se dobi čuda stvari in skoraj vse kar vsebuje meso se lahko nadomesti z zelenjavo.

Navadili smo se tudi, da ni nič doma, kar naj bi zviševalo sladkor. Ostali člani družine se pač drugače znajdemo, kar se tiče raznih čokoladic, ampak na srečo dobimo vedno manj napadov sladkosnednosti.

Tina, najlepša hvala za vaš odgovor.

Vidka Pitka ******************************************** http://www.mojalbum.com/vidka-pitka

Obstaja knjiga “Sladkorna bolezen : kako živeti z njo” od Markota Medvedška, kjer so razložena dejstva o sladkorni bolezni, zraven pa so tudi recepti jedi za diabetike in primeri jedilnikov.
lp

Najprej mora hitro znižati sladkor s 3-dnevno sadno zelenjavno dieto.

Npr:
zajtrk: kava brez mleka, ali čaj, 20 dkg sadja z nizkim GI (jabolko)
malica: sadje 20 dkg
Kosilo: juha brez testenin, zelenjava, meso (velikosti svoje dlani), če ne mara mesa 2 trikotnika sirčka, sadje 20 dkg, olja le 2 čajni žlički
pop.malica: sadje
večerja: kot kosilo

Če na hitro pogledaš dieto, opaziš, da je pomembno jesti 5xdnevno (vsake 3 ure) po malem. Kosilo in večerja pa niti nista tako slaba? Če bo jedel 5xdnevno, ne bo toliko lačen in bo imel nižji sladkor. Če bo jedel manjkrat, bo imel visok sladkor in bo zelo lačen.

Prve tri dni nobenega kruha in maščob (in seveda nobenega sladkorja)

Po treh dnevih bi se moral sladkor znižati na normalo (ali vsaj 6-7 na tešče)

Naj pazi, da zvečer ne je po 19. uri! Če bo jedel pozno zvečer, bo zjutraj sladkor spet visok.

Najlepša hvala za vso pomoč in nasvete – jih sproti skopiram in nesem sosedi!

Lep pozdrav.

Malo pozno sem prebrala, pa saj verjetno večkrat pogledaš sem. Povedala bi ti še svoje izkušnje z dieto. najprej, kar se tiče ogljikovih hidratov. Ni es, da ne smeš nobenih makaronov in kruha, ker se temu pri pravilni prehrani ne moreš ogniti, pač pa je treba paziti, da ješ tiste, ki imajo nizek glikemični indeks, to pomeni, da se počasi izkoriščajo in počasi prehajajo v kri. Dobijo se testenine iz polnozrnate moke ki se veliko počasneje izkoriščajo. Tudi kruh naj bo iz polnozrnate moke, lahko tudi z dodatkom semen.Riž naj bo rjav ali vsaj parboiled.Izogneš se pač beli moki in sladkorju.
V društvu diabetkov ali dispanzerju gotovo lahko dobiš seznam živil, kjer so navedeni glikemični indeksi in po tem se ravnaj. res pa je, da moraš zamenjati količine , povečati zelenjavo in zmanšati ogljikove hidrate. pa saj je med zelenjavo tudi precej take, ki ti lahko nadomesti makarone in krompir n.pr.grah in fižol, pa soja, ki je jaz sicer ne maram. Kar se pa prekrškov tiče, ga seveda kdaj narediš, ampak potem to korigiraš z včjo disciplino pr naslednjih obrokih. Sama se recimo ne odpovem kavi s smetano, zato pa zrave jem le košček polnozrnatega kruha brez namazov ali drugih dodatkov. Zelo pa pazim na količino maščobe, ki ti po moje naredi vsaj toliko škode kot sladkor. z dieto je težko le na začetku, kmalu se navadiš. je pa to v bistvu prehrana, ki bi jo morali jesti vsi, ker je bolj zdrava.
Lep pozdrav in ne sekiraj se preveč, ker boš tudi drgim ružinskim članom s takšno hrano samo koristila.

PROSIM ZA ČIM VEČ UPORABNIH,ENOSTAVNIH NASVETOV.Kako naj se prehranjuje diabetik,ki ima rad meso,jajce,sire?

Hvala za nasvete

meso sodi med beljakovinska živila
jajca tudi, vendar ima nekaj OH
suhi, zreli sir je beljakovinsko živilo, brez OH

Sladkorni bolnik mora jesti določeno število OH pri vsakem obroku.
Jaz sem si naredila izračun npr. za kosilo:

moje kosilo vsebuje skupaj 50 g OH, in sicer:
puran na žaru (velikost moje dlani)
240g kuh.krompirja
200g blitve
1 žlica olivnega olja

kot si opazila tu nimam kruha. Meni kruh najhitreje dvigne sladkor. Zato raje jem OH v sadju in zelenjavi.

Kruh jem le za zajtrk in sicer le pol rezine kruha, ki ima 15g OH in 1 jogurt, ki ima 15g OH, torej skupaj za zajtrk pojem 30g OH.

uporabljajte tabelo za štetje OH. Za začetek je treba hrano tehtati, dokler se ne navadiš odmerjati “na oko”.

meni,čeprav se mi giblje sladkor med 6.1 in 7,pomaga diabetični čaj,ki sem ga kupil v lekarni.Kupil sem si tudi aparat za merjenje sladkorja v krvi in si merim sladkor vsako jutro na tešče.Odkar sem se odpovedal belega kruha,makaronov,riža in pijem ta čaj,imam sladkor od 5.3-5.7.Kako dolgo bo to trajalo,ne vem.Pa tudi stročji fižol zbije sladkor,dvigne pa ga fižol.Ko sem ga jedel zvečer,sem imel zjutraj sladkorja 8.Ker se bojim,da bom moral hoditi na kontrolo v bolnišnico,me zanima,če obstaja še kakšno dobro domače zdravilo za zbijanje sladkorja.
Hvala in srečno

Za znižanje sladkorja v krvi je dobra telovadba zelo koristna in krajši sprehodi.Pri prehrani pa uživamnajraje domače zelenjavne juhe in sedaj pridelano zelenjavo na vrtu,paradižnik pečen kot sataraš brez maščpbe ali kapljico olivnega olja.melencane,bučke kot priloga ali vjuhi,tudi zavitek ali kompot aba zelo dobra,pijem zeleni čaj brez sladkorja.

Zelo dobro za zbijanje sladkorja je tudi kislo zelje in repa. Moj sin ima sladkorno tipa 1, in vedno kadar imamo za kosiljo zelje, si je dodajal 1-2 enoti izulina manj. Odvisno tudi od tega, koliko je imel sladkor pred kosilom. Pomaga tudi limonin sok ali navadna bela paprika. Seveda pa z nobeno stvarjo ne gre pretiravati.
Tudi vam vse lepo in srečno!

Sem mamica 14 letnega korenjaka, ki je pred enim letom in pol zbolel za sladkorno boleznijo tipa 1. Do sedaj smo sladkorno uravnavali s peni, sedaj pa se je odločil za izulinsko črpalko. Ker pa seveda ta prinese s seboj tudi precej sprememb, še posebno pri štetju OH v zaužitev obroku, se na vas obračam s prošnjo, če je kdo, ki bi mi znal povedati, koliko OH vsebuje sladki krompir?
V nekem članku sem zasledila, da je sladki krompir priporočljiv za diabetike, saj ima zelo nizek GI. Ker je ta krompir kar precej drag, smo ga kupovali le za njega, in se tako izognili navadnemu krompirju. Krompir je zelo okusen, čeprav je oranžne barve se ga kar hitro navadite. Problem imamo sedaj le s tem, da ga ne znamo preračunati.
Hvala za vsak vaš odgovor in lep pozdrav!

Gospa, ki jo oskrbujem pravi, da za zbijanje sladkorja zelo pomaga “čaj skuhan iz zelene”. Čeprav se gospa pregreši in poje tudi kakšno sadje z več OH, ji ta zvarek pomaga, da sladkor v krvi pride spet na nižjo vrednot. Zato ga počasi čez dan po požirkih pije…

Pozdravljeni,

Moj sin ima sladkorno tipa 1. Do sedaj je inzulin prejemal preko inekcij, zdaj pa se je odločil, da poskusi z inzulinsko črpalko. Velika sprememba, vsaj kar se tiče obrokov. Sedaj je potrebno preračunati OH v jedi, ki jo bo pojedel. Do sedaj sem za njega kupovala sladki krompir, ki ima zelo nizek GI in je zato za diabetike zelo primeren. Nikjer pa nisem zasledila podatka, koliko OH je v tem krompirju? Ali se preračuna tako kot za navadni krompir in je samo razlika v tem, da sladki krompir počasneje dviguje krvni sladkor?
Za vsako pomoč vam bom zelo hvaležna.

Pozdravljeni,

praviloma bi moral vsak novoodkriti sladkorni bolnik skozi vzgojni program, kjer ga medicinska sestra, ki je za to posebej usposobljena, ali/in dietetik poučita o osnovah sladkorne bolezni (kaj je sladkorna bolezen, kasni zapleti sladkorne bolezni..) in o načelih prehrane in telesne dejavnosti pri življenju s sladkorno boleznijo. Povabljeni so tudi svojci, posebno tisti, ki skrbijo za njihovo prehrano. Poleg tega sladkorni bolniki dobijo vrsto izobraževalnega materiala. Obstajajo pa tudi knjige in revije. Bolnikom svetujemo tudi vključitev v društva diabetikov, kjer dobivajo revijo in se srečujejo na predavanjih in delavnicah.

Prehrana sladkornega bolnika je res zdrava prehrana in je primerna tudi za vse druge družinske člane. V ambulanti zaprosite za izobraževalni material. Lahko obiščete tudi internetno stran društva diabetikov: http://www.diabetes-zveza.si.

Ob tej priliki bi vam navedla le nekaj osnovnih načel:
1. Uživajte uravnoteženo hrano iz vseh skupin živil (poiščite prehransko piramido)
2. Imejte 5 obrokov dnevno
3. Hrana naj bo sestavljena iz 50 do 60% ogljikovih hidratov, 25 do 30% maščob in 15 do 20% ogljikovih hidratov, 6 kozarcev vode. Med ogljikovimi hidrati izbirajte tiste z nižjim glikemičnim indeksom. Izbirajte kvalitetne maščobe.
4. Pri glavnih obrokih upoštevajte načelo uravnoteženega krožnika: na njem naj bodo 2/5 površine zapolnjene z škrobnimi živili, 2/5 z zelenjavno prilogo in 1/5 z mesno-beljakovinsko jedjo. Zraven sodi skleda solate in kozarec vode.

Lep dan

Karmen Janša

Meni so medicinske sestre kar nekaj let kazale “prehransko piramido” kot idealno za prehranjevanje, na kateri je največ OH prikazanih na fotografiji kruhov….

Zmotno sem mislila, da se moram držati te piramide in tega OH v kruhu največ pojesti.

Nikoli mi niso povedale, da moram jesti npr. pol rezine kruha ali ga celo tehtati.
Te podatke sem morala sama odkriti na internetu.

Vsem, ki imajo sladkorno bolezen svetujem, da začnejo piti Organogold kavo oz. kakav, vr.čokolado in zeleni čaj. Razen kave in zelenega čaja ne smejo piti otroci. Nosečnice pa ne zelenega čaja. Vsi imajo dodano Ganodermo in rezultati so fenomenalni. Tako bom napisal. 2 pijači minimalno na dan ali več. V kavi je Arabika kava z Ganodermo, ki kofein nulira ” torej je ene vrste je brezkofeinska” . Za otroke, ki pa imajo radi bolj sladko pa je vr.čokolada in kakav. Napisal bom še enkrat, rezultati so fantastični. Pri mojih najbližjih je pomagalo pri bronhitisu, sladkorni bolezni, pebavi, težave na želodcu, migreni-glavobolu, pri imunskem sistemu, visok ali nizki pritisk se je normaliziral. To so boleni, ki so pomagale mojim najbližnjim, ki sem jim dal pijačo z ganodermo. Sladkor se je že popravil pri dveh kavah. Moji hčerki, ki je stara 3 leta je bronhitis minil v 3 dneh po zaužitju vr.čokolade. Stanje 99,99% boljše. Tašča ima od kar jo poznam težave na želodcu po dveh kava na dan so bolečine izginile. Zdaj je vse normalno.Moji sestri, ki “je” imela zelo močne migrene, jih več nima in ne rabi žeč jemati tablet.In še bi lahko našteval. Mislim, da je to zadostuje, kar sem napisal.

Pri sladkorni bolezni tip 1 takšni in podobni pripravki nimajo pomena. Žal.

Draga gospa s sladkorčkom.
Res je težko verjeti to kar sem napisal ampak ravno tu pomaga in to zelo pomagajo ti pripravki za to bolezen. Ali imaš sladkorno bolezen tip1 ali 2….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close