DIETA PO KRVNIH SKUPINAH
D’Adamova teorija je osnovana v dejstvu, da ima vsakdo od nas eno od štirih krvnih skupin, ki naj bi odločala o tem, kakšen je naš značaj, metabolizem ter kakšne morebitne težave in bolezni. Prehranjevati bi se morali svoji krvni skupini primerno, saj je odziv organizma na t.i. lektine, ki so glukoproteini in odločilni pri prebavi in presnovi hrane, odvisen od nje.
Krvna skupina 0 je druga najpogostejša (42 %). Ljudem s to skupino, ki naj bi bili telesno zelo aktivni, ustreza mesna hrana (rdeče meso), živalske beljakovine, sojino mleko, sir ter zelenjava, neprimernni pa naj bi bili izdelki iz žit, mleko, skuta, krompir in sadje.
Pri krvni skupini A (44 %) naj bi dobro počutje zagotavljala žita, tudi riž, in zelenjava, od beljakovin pa ribe. Ljudje s to skupino imajo slab imunski sistem, občutljiv želodec in težave s sladkorjem, ne ustreza jim meso, mlečni proizvodi, krompir, banane in sladkor (kisla hrana).
Osebe s krvno skupino B (10 %) imajo močan imunski sistem in prebavo, podvrženi pa so stresu in kronični utrujenosti. Ustreza jim rdeče meso, jajca, zelena zelenjava ter banane, ananas in grozdje, redili pa naj bi se ob svinjini, mehkih sirih, koruznih izdelkih, stročnicah in avokadu.
Krvna skupina AB (4 %) združuje lastnosti slednjih dveh skupin. Ljudje so prilagodljivi, imajo močan imunski sistem, vendar slabokrvni in ves čas pod stresom. Ustrezajo jim ribe, mlečni izdelki, rženi kruh, riž, zelenjava in ananas, aktivnost pa jim zmanjšujejo piščančje meso, morski sadeži, maslo, mastni siri ter banane in pomaranče.
LP!