prehrana za dobro prebavo
Pozdravljeni.
Približno 14 dni imam probleme s prebavo. Ko grem na blato je izredno trdo, komaj gre ven iz črevesja. Imam občutek kot bi se nekam zadelo, to neznosno boli, ko pa je že skoraj zunaj bolečina popusti. Ven izteče tudi malo krvi. Moram povedati, da sem bila maja 2008 na operaciji hemoroidov. Ko so mi hemoroid odrezali me je nekaj časa tako bolelo kot sedaj (kot bi imela neko rano). Kaj menite? Mi lahko navedete kateri čaji pomagajo za boljšo prebavo? Je kaj narobe, če si po iztrebljanju zunanji del črevesa namažem z Bepanthenom ali hladilnim mazilom?
Hvala za odg.
Razlog za trdo blato je dehidracija telesa in premalo vlaknin oz. nepravilna prehrana. Prehrana igra pomembno vlogo pri tem kakšno bo blato. Če je trdo kot opisuješ, pride pri iztrebljanju do ranic, ki pa so lahko tudi kronične. Menim, da je pri tebi že prišlo do poškodbe oz. rane v analnem delu zaradi trdega blata – kri ki jo navajaš je polsedica tega. Takšne rane se celijo kar dolgo časa, tudi 2 meseca. negovanje je zaželjeno, vendar zdravniki priporočajio olivno olje. V lekarni si kupi rokavice za enkratno uporabo in olivno olje ter se večkrat na dan masiraj. Bolelo te bo v vsakem primeru, vendar pa je to edina rešitev. S prstom pojdi tako globoko, da prideš do dela, ki te boli, tam je rana in jo pomasiraj z olivnim oljem. Zdravniki predlagajo tudi maslene svečke. Pomebno pri tem je prehrana. Če ne boš pravilno jedla in bo blato trdo se bodo rane delale še naprej in to ne bo dobro. Kaj ti pomaga, da imaš mehko blato moraš ugotoviti sama. meni npr. suhe marelice, slive namočene suhe v vodi, čez noč in potem zjutraj spije in poješ slive, laneno seme-mala žlička z navadnim jogurrtom najbolje je, če je lca da še dodatno poskrbiš za prehrano. Pomaga tudi dva dc donata na dan, kuhano sadje oz. sveže, enako zelenjava. Morala boš probati, da ugotoviš kaj je ključ pri tebi glede prehrane. To ne pomeni, da črtaš ostalo z jedilnika, vendar predvsem manj maščobe – kakšni burgerji, čipsi, cvrta hrana, bolj jej na pari kuhano ali natur, da se hrana lažje prebavi. Tudi žvečenje je pomebno.
po odvajanju skrbi za higieno – redno umivanje s hladno vodo in masiranje z olivnim oljem.
To bi ti predlagali tudi zdravniki. vendar pa je vseeno pomebno, da greš tudi na pregled, da ugotovijo ali bo to npr. kar sem ti predlagala dovolj ali bo potreben kakšen poseg. To vem iz lastnih izkušenj.
Pri svojem osebnem zdravniku lahko rečeš za napotnico, sploh ker si že imela težave in greš tja kjer so te operirali. Na tem področju hvalijo IATROS, to je ambulanta oz. dejavnost za takšne stvari, saj mogoče si bila tam.
Vsekakor je ozdravljivo, vendar je potrebna zavzetost za redno masiranje, tudi do 10x na dan. Sčasoma se navadiš, sploh pa je potem mir, vendar boš pa morala paziti, da ne bo trdo blato, ker potem se to ves ponavlja. Potrebno je tudi piti veliko tekočine, če premalo piješ je potem to tudi posledica. Za mehkejše blato predlagajo tudi pitje koprivinega čaja.
Vso srečo,
lp
Tatjana
Pozdravljena!
Sama imam občasno iste težave oz. to se zgodi takrat, ko res ne pazim pri prehrani. Krvavitve ob blatenju pa so se mi pojavile pred leti, ko sem zauživala tablete z železom, ker sem bila anemična. Takrat sem tudi odšla na rektalni pregled in čeprav sem pregled plačala, me je zdravnik grdo obravnaval. Najprej nisem vedela, zakaj, ker mi ni nič rekel, ampak sem pozneje ugotovila, da je mrbit sklepal, da imam rano zaradi analnih spolnih odnosov, ki pa jih v resnici nikoli nisem prakticirala in tudi ne mislim! Tako je bil to moj prvi in zadnji pregled, nato sem se podala na pot samoraziskovanja, kaj mi ustreza oz. kako naj se pozdravim. Aja, ta zdravnik mi je še predpisal laktulozo in je to nasploh neki najslabšega kar sem kdaj zaužila- pa ne zaradi okusa, ampak zato, ker me je začelo tako napenjat, da sem skoraj eksplodirala, moja prebava pa ni bila čisto nič boljša.
Gospa Tatjana je nekaj stvari naštela, a ne obupat, če ti ne bodo pomagale. Sama sem skoraj obupala, ker noben izmed teh nasvetov zame ne velja. Napr., pravijo tudi, da donat odvaja. Jaz ga lahko spijem naenkrat 1L + poleg mleko ali jogurt in bom res šla na wc- lulat. Na odvajanje mi ne deluje. Nekateri zjutraj popijejo kavo in pojedo pomarančo in jim pomaga. Meni ne. Tudi jogurti s takšnimi in drugačnimi bakterijskimi kulturami, ki jih propagirajo kot uravnalce prebave, so pri meni le brca v temo. Lahko res totalno nemogoče kombinacije pojem, takšne, zaradi katerih bi veliko ljudi dobilo drisko, pa mi ne naredi nič. Recimo, da grem na veliko potrebo potem šele čez 2 dni. In ja, ob tako redkem odvajanju, se blato izsuši in ko že enkrat pride do trenutka, ko me na wc, se črevesna sluznica poškoduje in nastopi krvavitev.
Sama čez dan pojem sigurno 2x toliko vlaknine kot je priporočajo, pa lahko povem, da mi ne pomaga. Oz. sem ugotovila, da je vse odvisno od tega, v kakšni obliki se nahaja. Jaz redno in mehko odvajam samo, če vsako jutro jem zelje, brokoli ali brstični ohrovt in to vse v sveži obliki. Na srečo sem že od otroštva ljubitelj svežega zelja in tako mi to ni problem. Recimo danes sem imela za zajtrk jabolka + rdeče zelje. Je res, da ljudi skoraj kap, ko jim to povem 🙂 Še bolj bi jih kap, če bi me videli, kako poleti vsako jutro grem na vrt, si odtrgam grmiček brokolija ali liste te rastline in to kar v vrtu “prežvekujem”. Poleg pa včasih še kakšno majhno hokaido bučko, paradižnik, korenček, sladko koruzo oz. kar se pač takrat najde na vrtu.
Poleg vsega moram tudi čez dan pojesti velike količine svežega sadja in zelenjave, da vse deluje ok. Na čokolado, kruh oz. preveč kuhane hrane lahko kar pozabim, ker že po zaužitju 1 takšnega obroka, bo to pomenilo, da vsaj 3 dni ne bom šla na veliko potrebo in problemi s trdim blatom in krvavitvami bodo spet tu.
Ne vem, ko takole opazujem, kaj drugi jedo in vsak dan redno in mehko odvajajo in kaj jem jaz za zdravo prebavo, se mi zdi, da sem prišla iz kamene dobe, ker moja hrana mora biti bolj ali manj čisto nepredelana. Sreča je le ta, da sem nad to hrano totalno navdušena (komaj čakam na poletje!).
Tako, to so moje izkušnje oz. “recepti”, če ti slučajno tisti standardni preizkusi za uravnavo prebave ne bodo delovali. Že večkrat sem po forumih napisala svoje izkušnje glede tega, ker vem iz prve roke, kako hudo je trdo, boleče, krvaveče ter neredno odvajanje.
Good luck!