Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) prehrana za dobro prebavo

prehrana za dobro prebavo

Pozdravljeni.

Približno 14 dni imam probleme s prebavo. Ko grem na blato je izredno trdo, komaj gre ven iz črevesja. Imam občutek kot bi se nekam zadelo, to neznosno boli, ko pa je že skoraj zunaj bolečina popusti. Ven izteče tudi malo krvi. Moram povedati, da sem bila maja 2008 na operaciji hemoroidov. Ko so mi hemoroid odrezali me je nekaj časa tako bolelo kot sedaj (kot bi imela neko rano). Kaj menite? Mi lahko navedete kateri čaji pomagajo za boljšo prebavo? Je kaj narobe, če si po iztrebljanju zunanji del črevesa namažem z Bepanthenom ali hladilnim mazilom?

Hvala za odg.

Spoštovana!

Trdo blato je največkrat posledica premajhnega zaužitja tekočine. V zimskem času smo pogosto izsušeni zaradi suhega zraka v prostoru zaradi ogrevanja, zato je potrebno dnevno zaužiti vsaj 2 litra tekočine, če seveda niste srčni, ledvični ali jetrni bolnik. Kadar je blato trdo, se pogosto pojavijo hude bolečine ob odvajanju, zaradi napenjanja in trdelga blata pogosto pride do poškodbe sluznice v analnem kanalu. Pogosto bolniki ob tem zato opažajo svetlo rdečo kri na blatu ali na papirju. Zelo dobrodošlo je, da si namažete tudi analni kanal-lahko s hladilnim mazilom, lahko z mazili za hemeroide, nekateri pa svetujejo olivno olje in celo maslo.

Lp,Nataša Smrekar

zdravo!

rada bi vprašala katera mazila pomagajo za hemeroide, ki jih lahko kupimo v lekarni?vedno ob iztrebljanju blata imam grozne bolečine,poleg tega pa opazim tudi kri na toaletnem papirju. katero mazilo bi mi pomagalo ter kakšno hrano naj jem?kaj so to t.i. mehčalci?

Pozdravljeni!

V prosti prodaji so različna mazila, ki jih kupite v lekarni-samo rečite, da potrebujete mazilo za hemeroide. Na recept se dobijo kreme kot so Faktu ali Ultraproct.

Najverjetneje so težave posledica trdega, zapečenega blata. Ob pasaži takega blata pogosto pride do poškodbe sluznice v analnem kanalu, zato opažate svetlo rdečo kri. Za to, da bo blato mehkejše, je potrebno zaužiti zadosti tekočine in hrano bogato z vlakninami.

Mehčalci blata so posebne vrste odvajala, ki vežejo vodo in se tako napihnjejo. V svoji sestavi imajo neprebavljive vlaknine, ki povečajo volumen blata. Blato postane mehkejše in se lažje izloči. Na našem tržišču je na voljo Mucofalk.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close