Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Prehrana z nizko vsebnostjo histamina

Prehrana z nizko vsebnostjo histamina

Spoštovani,
zanima me kako se naj prehranjujem po tem , ko so mi dokazali intoleranco na histamin. Je res, da ne smem jesti jogurta, pogrete hrane, stročnic…
Kako je z mlečnimi izdelki in katero meso se priporoča. Res le sveža perutnina?
Kako naj uravnam težave s preveč želodčne kisline ( jem Emozul) in raven histamina?
Hvala za odgovor.

Veliko histamina vsebuje predvsem fermentirana hrana in hrana ki je konzervirana. Posebej veliko histamina vsebujejo živila: kislo zelje, repa in druga kisla hrana, siri še posebej dolgo zoreni, fermentirani izdelki iz soje kot so tofu in sojina omaka, kis in živila ki vsebujejo kis (majonezne omake, gorčica, solatni prelivi…), gobe, mesnine (klobase, salame, šunke…), konzervirane in prekajene ribe ter raki, konzervirana zelenjava, pripravljene delikatesne solate, suho sadje, oreščki in semena, pa tudi kakav in izdelki iz njega ter kvas. Pijače katerim priporočam, da se izognete so vino, pivo, mošt, vse fermentirane in žgane pijače.
Za vas so najbolj primerna sveža živila, zelenjava in sadje ter tudi meso, ki pa mora biti res sveže (še posebej kar se tiče rib in morskih sadežev).
Za obvladovanje želodčne kisline uživajte, sveža lahka živila, zelenjavne juhe delujejo na telo alkalno, izogibajte pa se vsem teže prebavljivim, mastnim in močno začinjenim jedem.
Previdni pa morate biti tudi pri večini sadja, ki lahko sprožajo izločanje histamina v telesu.
Pri vseh dietah je pomembno da opazujete katera živila vam povzročajo večje težave in katera ne, ter dieto tako individualno prilagodite glede na odziv vašega organizma.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

ali mi lahko gospa, ki ima histaminsko intoleranco pokliče na tel 03-5-823-194, da bi se malo pogovorile, ker imam podobno diagnozo.
hvala in lp,

New Report

Close