Prehrana v vrtcu – jasli
Pozdravljeni!
V našem vrtcu imajo za jasli enako prehrano kot za cel vrtec. To je:
Z: jetrna pašteta, polbel kruh, planinski čaj
DM: sezonsko sadje
K: čevapčiči, pomfri krompir, ketchup, zelena solata, sok
PM: puding
To je zelo nezdrava prehrana, ni primerna za otroke, še manj za jasli.
Prosim, povejte mi, kam naj se obrnem, ker moja 11-mesečna hčerka gre naslednji teden v vrtec. Kam naj se obrnem, vodja vrtca pravi, da od 1 leta otrok lahko je vse. Lepo prosim za vaše nasvete!
Zaskrbljena mamica
Tukaj pa je link našega vrtca oz. jedilnika http://www2.arnes.si/~nstarm1/spletnastranzastarse.htm
To je verjetno jedilnik samo za en dan, kaj pa drugi dnevi?
Na splošno je tako, da pretiravanje nikoli ni dobro, v eno ali drugo stran in da enkrat tedensko kaj podobnega otroku ne bo škodilo. Vsakodnevno pa je seveda druga pesem.
Spoštovani!
Ogledala sem si jedilnik vašega vrtca in lahko rečem, da je jedilnik vrtca, kamor hodita moja otroka neprimerno boljši (VVZ Hans Christian Andersen, Ljubljana Šiška http://www.v-hcandersen.lj.edus.si/ander.htm.
Jaz se sicer tudi nagibam k zdravi prehrani, ampak občasno tudi pojemo kakšno pico ali čevapčiče, samo v vašem vrtcu je res veliko tega, recimo riba je v glavnem ocvrta in podobno…. Najbolje, da si sprintate nekaj jedilnikov različnih vrtcev in greste do vodje prehrane,še bolje je, če to storite organizirano z več starši.
Lep pozdrav
iris2
Jaz se s tem ne bi obremenjevala, sem pogledala oba menija in se mi zdita čisto normalna. Naš hodi tudi v vrtec in imajo pesrto od ješprena do pudinga, pohanega piščanca,ponfrija, ribe, zelenjavne čorbe z mesom. Ampak sej če otrok “je” vse, mu sem pa tja ne bo do škodili čevapčiči. Verjetno tudi doma pojejo kakšno sladkarijo preveč pa zato ni nič narobe. Mi smo po dopolnjenem 11 mesc. res prešli na domačo prehrano (brez frutkov, prilagojenega meleka) in ni bilo težav. Še melko jemlemo od sosede ker imajo kmetijo in ga nič ne redčim, pa ni problemov. Gledam le to da ko pride iz vrtca popoldne dobi za malico kuhan kompot (jabolka, slive hruške trenutno) ali sadje (obožuje hruške) in pa večerja nekaj lahkega – gres, čokolino, kaša pač nekaj mlečenga.
No, seveda ni, da bi preveč komplicirali, ampak tudi meni se je jedilnik zdel malo preveč “sproščen”, sploh za jasli, in ne po smernicah, ki so na voljo tule:
http://www.mss.gov.si/fileadmin/mss.gov.si/pageuploads/novice/pdf/smernice_zdrava_prehrana.pdf
Mogoče vam pride kaj prav.
Meni osebno je tak jedilnik za JASLI koma. Čokolino, eurokrem, čokoladna rulada, 2 x v tednu ocvrta hrana, pa še pomfri – sorry no, ampak brez pretiravanja je tole vse prej kot zdrava prehrana. Še najboljše, kar najdem, je zelenjavna juha in sezonsko sadje, karkoli že to pomeni, pa recimo, da svinjska rižota tudi še nekako vsaj minimumu zadosti.
Ne vem, verjetno je to posledica “brezplačnih” vrtcev, ki so nabutani do konca, temu primeren pa je tudi nivo VSEH storitev. Vsekakor pa to ni opravičilo, da se otroke futra z junk foodom.
Lahko te potolažim z jedilnikom za prvčke: marmeladni krof, sadna skuta in kakao – in potem mi reče prfoksa, da tamalim “seka”. Pri taki “low cost cukr bombi” bi sekalo tudi meni, prisežem! Danes: hot dog (!) in mrzel kiwijev sok zraven. Tisti, tanjbolj poceni, božjastno kodrlajsaste barve. Moj ga najprej ni upal pit zaradi barve, je rekel, da je tko “strupen” izgledal. Nato je pokusil in rekle, da je “Še kar”. Ajoj! Jutri imajo kifeljc z evrokremom in SOK (?!), glede na današnjega, si ga kar predstavljam :((( – tud s od soka ni not! BTW – kaj je narobe z mlačnim čajem ali toplim mlekom/kakavom/belo kavo, glede na to, da so eni otroci tam od 5,30 zjutraj je to njihov PRVI obrok v dnevu??? Z eno besedo: KATASTROFA! O kakih kosmičih, sadju, polnovrednih žitaricah, suhem sadju, črnem kruhu, polnovrednem kruhu, vodi ali nesladkanem čaju za žejo očitno nihče ni nič slišal. Aja, nekje sredi dneva so dobili kot “za vmes” (??) na izbiro mleko v tetrapaku, kakav v tetrapaku ali en krhelj jabolka. Ok, sadje je super, takoj podpišem, ampak zakaj po vsem “cukru za fruštek” še eno dozo cukra za vmes??? Valjda so vsi žulili kakav, naš pa še 2 sta šla POLEG kakava fehtat še jabolko. Menda sta ga izjemoma (??) dobila (ker je itak ostajalo), sicer je “ali-ali”, in ne oboje. In pol pravijo, da jim “seka”. Res – čudno 🙁
Se mi že kolca po vrtcu, hik!
Pozdravljene
Ne morem mimo. T
V hcerkinem vrtecu imajo juho vsak dan, zelenjavno, govejo, kaksno kremno,…+glavni obrok. Ce zrave ne spada solata, da je naprimer kot vcerak zelenjavna enoloncnica dobijo sadje za na vrh.
Za zajtrk je danes imela mlecen riz in nesladkan , sveze kuhan caj, nic sladkega,preverjeno:) Kasneje za malico pol kosa rzenega kruha s sirom in rezino svezega paradiznika in paprike, za kosilo govejo juhco s prikuho, zelenjavno- mesno ( puranje meso) rizoto in rdeco peso.
Tako po smernicah zdrave prehrane sledijo vsak dan. Sem pa zasledila , da jedilnik za nas vrtec sestavlja svetovalka za zdravo prehrano . Nas jedilnik je super, za cel mesec. Nic junk fooda, nic sladkega, edina ocvrta stvar je riba.
Povprasajte malo starse, vodstvo vrtca. Ne glede na “brezplacen” vrtec si otrok zasluzi kakovostno in zdravo prehrano.
Lp
Se pridružim mnenju, da tale jedilnik ni ravno zdrav. Za primerjavo kopiram povezavo z jedilnikom našega vrtca:
http://www.vrtec-slobistrica.com/si/prehrana/jedilniki/134-jedilnik-za-otroke-1-in-2-starostnega-obdobja-za-mesec-september-2009.html
Je pa res, da pri nas kar dosti povdarjajo prednost, da so vključeni v projekt zdrave prehrane.
… res škoda, da potem v šoli ne gledajo več na to. Mogoče se bo pa do vstopa naših tudi tu kaj spremenilo.
V našem vrtcu se držijo načela zdrave prehrane, saj jim jedilnik že kar nekaj let pripravlja zavod za zdravstveno varstvo. Tudi rojstni dnevi se praznujejo brez sladkarij, zmenili smo se kvečjemu za kakšno slano pecivo kot so naprimer prestice; za pit pa 100 % sok ali voda z okusom. Mislim, da nas je večina staršev zadovoljna, ker vemo, da se otroci vsaj v vrtcu zdravo prehranjujejo. Roko na srce, saj vsi vemo, da pri današnjem tempu življenja tudi doma ni vedno najbolj zdravega obroka.
uf Skrbna, a so ti obroki (krof ipd) otrokom za zajtrk ali malico?
jaz lahko pohvalim tako našo šolo kot vrtec.
v vrtcu (obiskuje ga 2letna hči) imajo v jaslicah vedno za zajtrk dva menija, mlečni obrok (pri čemer je to enkrat na vsake kvatre čokolino, mislim da manj kot enkrat mesečno, sicer polenta, kuskus na mleku, prosena kaša na mleku, ovseni kosmiči…), alternativa je kruh in sir/namazi, sadje,…), tudi kosila so super in raznolika, ves dan na voljo voda ali čaj za piti, popoldanska malica je sadje ali pa jogurti, včasih kruh/kifeljček in sok.
sin, prvošolček, ima v šoli 4 obroke – ob pol osmih zajtrk (ta teden so jedli od srede dalje: polento na mleku; kruh+sir+mleko, ovseni kosmiči+mleko+suho sadje), ob pol desetih malico (sirova štručka+čokoladno mleko, kruh+mozzarela+čaj; koruzna žemlja+kuhano jajce+čaj), ob 12.15 kosilo (makaroni+haše omaka, zelena solata; brokoli juha, zelenjavno mesna rižota, rdeča pesa; goveja juha, čufte v paradižnikovi omaki, pire krompir) in ob pol treh še malico (razno sadje, jogurt, 100% sok+žemlja). pri kosilu imajo na voljo še en kos sadja, če želijo (ta teden so bila jabolka, nektarine, hruške) – sadje je v košarah na koncu jedilnice, da si vsak vzame, če želi.
kakorkoli, vsa ta leta sem zelo zadovoljna s prehrano v vrtcu in šoli. glede na to, da mojadva otroka v vrtcu/šoli preživita po devet ur dnevno, mi je kar pomembno, da ju tam dobro hranijo.
zagotovo boste imeli v vrtcu uvodni sestanek pa tam povej svoje pomisleke.
No, zdrava prehrana je očitno širok pojem, ki si ga vsak po svoje predstavlja. Ampak laikom se nevednost na tem področju lahko oprosti, pri strokovnjakih za prehrano v vrtcih pa se mi zdi to nedopustno. Voda z okusom namreč še zdaleč ne sodi med zdrava živila. V 100% soku iz koncentrata, kakršni so skoraj vsi 100% sokovi v naših trgovinah (in vrtcih oz. šolah), pa tudi ni nobenih vitaminov, mineralov in antioksidantov:
http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=2563
Za primerjavo: Pri nas doma si pri svojem hitrem tempu včasih naredimo hamburgerje (s polnozrnatim kruhom, zelenjavo, brez majoneze, meso v slovenskih mesnicah pa je v glavnem kakovostno), kar je (sploh za majhne otroke) veliko bolj zdrav obrok od enega frutka, polnega sladkorja ali umetnih sladil in raznoraznih E-jev, ki povzročajo hiperaktivnost, prebavne težave … (pa ga v vrtcu dobijo enkrat na teden). Doma pijemo navadno vodo (iz pipe, “z okusom po vodnem kamnu”), sok iz trgovine pa otroku damo le občasno, pa ne za žejo, ampak kot sladkarijo.
V vrtcu pa žal ne bom nič dosegla, če bom šla jamrat, saj se z belim kruhom, čokolinom in sadnimi jogurti pač prilagodijo veliki večini otrok, ki so tega navajeni od doma, in tako polnozrnatega kruha, neoslajenih mlečnih kaš, navadnega jogurta itd. sploh nočejo jesti.
No, jaz moram pa kar pohvalit prehrano v vrtcu Šentvid, imajo pestro in raznovrstno hrano…
prilagam jedilnik: http://www2.arnes.si/~vvzljsen/prehrana.htm
Mi je kar slabo, ko tole berem. Otrokom (vsaj) do 18 meseca sploh ne bi smeli sladkati NIČESAR, le naravno prisoten sladkor naj bi jedli (predvsem v svežem in suhem sadju). Nobenih čipsov, smokijev, slanih palčk, sadnih jogurtov, fruhtswergov, montejev,…
Tole, kar berem zgoraj, da dajejo otrokom v vrtcih/šolah, je pa že kriminal. Čudi me pasivnost oz. stališče države. Zdrava prehrana otrok je naložba za prihodnost. Ampak s tem se je zgleda lažje pač ne ubadati.
Jao, jao.
Mi smo letos otroke poslali v vrtec, pa lahko rečem da če bi imeli tak jedilnik, bi se jasno in glasno pritožila. Tako slabo prehrano smo imeli mi v vrctu 25 let nazaj ko ni bilo nobenih smernic za prehrano, ne pa zdaj ko vsi vemo kaj je zdravo pa kaj je nezdravo…
V našem vrtcu otroci dobijo od ovsenih kosmičev do svinjskih zrezkov – če po pravici povem tudi jaz ne bi bila zadovoljna če bi mi nonstop ponujal razne ajdove kaše, kus kuse, eksotične zelenjave in podobne novodobne “zdrave” zadeve. Glavno da je hrana NORMALNA, SEZONSKA in SVEŽE PRIPRAVLJENA, da se je čimmanj potepala po raznih plastičnih ovitkih in konzervah.
Jabolčki, nesladkan čajček in kos kruha pa mora biti otrokom nonstop na voljo.
Vrtci in ministrstva imajo ljudi ki se službeno ukvarjajo z prehrano otrok in so zato plačani, in je prav da postavijo prave smernice zdrave prehrane. Slab je izgovor da otroci tega ne marajo, če otrokom 10 krat ponudijo zdrav obrok, bo mogoče na začetku lačen, potem ga bo sigurno prej ko slej celega pojedel.
Mami, obvezno v akcijo, vašo ravnateljico na zagovor, kuharico pa v penzijo…
veliko sreče