Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Prehrana pri hipotirozi in hipertirozi

Prehrana pri hipotirozi in hipertirozi

Pozdravljeni, prosila bi za nasvet glede vrste prehrane pri hipotirozi in pri hipertirozi. kaj je dobro, kaj je prepovedano. Hvala za čim več inofrmacij in lep dan.

Pri hipotirozi (pomanjkanje ščitničnih hormonov) je priporočena prehrana: zdrava uravnotežena, kot jo predlagajo smerince zdravega prehranjevanja (sadje, zelenjava, polnovredna žita, hladno stiskana olja, lahko prebavljiva hrana, več dnevnih obrokov….) in izogibanje živilom, ki blokirajo proizvodnjo hormonov ščitnice: brokoli, zelje, ohrovt, soja, zeleni deli gorčice. Priporočljiva je uporaba naravne neprečiščene soli in uživanje morske hrane. Že pri blagi hipotirozi pa se poveča holesterol v krvi, zato je potrebno paziti pri vnosu maščob, uporaba hladno stiskanih olj namesto živalskih maščob in nasplošno zdrav stil življenja (tudi gibanje in sproščanje).

Pri hipertirozi pa gre za prekomerno delovanje ščitnice. Priporočljivo je uživanje živil, ki vsebujejo gitrogene snovi, ki blokirajo proizvodnjo hormonov; zelje, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, koleraba, repa in zelena gorčica. Poskrbite za dovolj velik vnos vitamina C in dovolj energije iz ogljikovih hidratov. Opustite pitje kave, pravega čaja in alkohola.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close