prehrana pri dializi
oče je pričel teden dni nazaj z dializo; izredno vesela bi bila, če ima kdorkoli kakršnekoli jedilnike primerne za bolnike z dializo; dializo ima 3x tedensko; razen tega, da mora jesti vse neslano in izredno malo tekočine ne vem kaj se mu lahko sploh kuha oziroma kaj od sveže prehrane lahko je. hvaležna bom za vsak praktičen nasvet.
hvala vsem
Zasledila sem naslednji blog, zelo zanimivo.
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=REVITALIZACIJA&e_id=27219
Pozdravljena,
jaz sem hodila na dializo pred 16. leti in več ali manj je za mojo prehrano skrbela mati. Če sem hotela jesti krompir,sva ga en dan prej olupili in pustili namočenega čez noč, drug dan se je kuhal do v retja in odlila se je voda dodala druga in tako se je krompir skuhal do mehkega.Kot najbrž že veste je voda v minimalnih količinah, prav tako sol,za sol raje nič kot malo.Meso mora bit pusto, piščančje ali puranje,sadje v majhnih količinah,banane,grozdje in podobno sploh ne. Oz sadje z veliko količino kalija ni priporočljivo.
Če pa vas zanimajo jedilniki, pa se lahko obrnete na naše društvo http://hanalarisa.wordpress.com/o-drustvu/ , tam vam bodo svetovali še več!
Vso srečo vašemu očetu in vam!
Lep pozdrav Renata
vlogo za društvo sem že poslala včeraj; bi bila pa zelo hvaležna za kakšne recepte, dnevne jedilnike ipd., ker je težko kuhati kar tako…problem je v tem, ker je oče tudi diabetik poleg vsega
Pozdravljena Elizabeth,
malo sem se pozanimala o jedilnikih, vendar pa takih jedilnikov ki jih iščete ni, zato ker je hrana za vsakega pacienta specifično določena.Svetujem vam, da stopite v kontakt z zdravnikom, kjer se vaš oče dializira in on vas bo napotil do diatetičarke najbrž z očetom in skupaj z njo boste sestavili jedilnike.Ona vam bo tudi razložila, kaj kuhati in kako.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala!
Z lepimi pozdravi vam in očetu Renata
Tudi moja mama hodi na dializo 6 let in kuham neslano in vse prekuhano, posebno jedi z veliko kalija je potrebno prekuhat. Sadje prekuham, jaz spijem vodo, ona sadje. Krompirja čim manj. Glavna hrana je riž in makaroni. Če oče ne hodi nič na vodo, potem tekočine okoli pol litra na dan – vključno juhe in čaj in podobno.
Zanima pa me, če se lahko kje naroči hrana na dom, primerna za dializne bolnike?
LP in kar pogumno!
Pozabila napisat, da sem iz Ljubljane.
Pozdravljena, Elizabeta
kar zadeva dietno prehranjevanje dializnega bonika je mogoč najboljše da se obrnete na gospoda Jože Lavrinc diatetik(Jesenice). Gospod Lavrinc ogromno dela na tem področju, svetuje tudi nam (pozabila sem navedit da sem predsednica Ljubljanskega društva ledvičnih bolnikov). Namreč napotke, ki so jih bolniki dobivali pred 10-15 leti ne veljajo več v celoti.
lepo pozdravljeni. sem dijak 4 letnika in naprošam kogar koli, ki ima izkušnje z bolznimi ledvic, da mi pošje na moj e-naslov jedilnik oz. živila ki so dovoljena in ki niso. Te podatke bom potreboval pri seminarski nalogi. že v naprej hvala in lep pozdrav
pozdravljeni!
prav lepo se vam zahvaljujem za vaša mnenja, vendar je moj oče žal preminil že pred letom in pol. Dializo je imel le 4 mesece. Žal same dialize ni prenašal najbolje ne fizično ne psihično.
hvala še enkrat vsem in srečno!
Zelo dobra je knjiga z naslovom Diete za dializne bolnike, avtorji so Bizjak, Kovač, Lindič, Verhovec, izšla je pri založbi Domus.
LP
1)Zanima me, katere vrste živil so prepovedane.
2)kako se ta živila priprabijo
Prepovedana živila se razlikujejo za vsakega posameznika, odvisno kaj je potrebno omejiti (pri nekaterih vnos beljakovin, fosfatov…), pri naši deklici npr. vnos kalija – tako, da so prepovedana živila, ki imajo visoko vsebnost kalija. Priprava živil je tudi prilagojena posamezni dieti, pri vseh pa gre za omejitev vnosa soli. Lp
Moja mama hodi na dializo in je praktično vse oz. nič posebno ne pazi pri prehrani – od tega, da včasih tudi kar precej spije, tudi sveže stisnjen pomarančni sok npr. … pa hodi na dializo več kot 10 let … in je vse ok.
Pozdravljeni!!!
Mene samo zanima, če mi lahko kdo svetuje ali pove kakšen recept za diabetičnega bolnika z kronično odpovedjo ledvic.
Forum je zaprt za komentiranje.