Prehrana po operaciji srca (baypass in zaklopka)
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje in sicer moj oče je lani marca bil na operaciji srca dobil je 2 baypassa in zaklopko.
Zraven je še sladkorni bolnik.
Zanima me prehrana oziroma kaj lahko je?
Imam informacije, da ne sme večine zelenjave ne sveže in ne kuhane, kot je npr. zelena solata, špinača, zelena paprika, brokoli, zelje, grah… skratka bolj zelenkaste zelenjave,
ter tudi večino sadja, ne banan, ne grozdja, hrušk…
Kar se mi zdi zelo čudno, da bi lahko zelenjava in sadje kakor koli slabo vplivali na zdravje.
Lepo bi vas prosila za nasvet kaj lahko je in v kakšni obliki (sveže ali kuhano)?
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
LP
Kot sem že odgovoril, pri prehrani bolnika, ki boleha za sladkorno boleznijo in je bil operiran na srcu ima prednost skrb za pravilno prehrano sladkorne bolezni. Ob upoštevanju srčne bolezni priporočamo omejitev soli v prehrani, hrano z omejeno količino maščobe živalskega izvora in skrb za zdravo uravnoteženo prehrano (hrana bogata z zelenjavo, skrb za normalno telesno težo). Srečno.
Jaz sem tudi sladkorni bolnik in sem bil operiran na srcu za baypas.Sedaj med drugim jemljem statine znamke crestor ,prej sem pa neke krkine.Ampak od obojih se mi dvigne sladkor in diabetolog mi je rekel naj se ne sekiram za sladkor ter,da mi je bolj važno jemat statine,ker imam ogroženo ožilje.Zaradi povišanega sladkorja sem mislil prenehat z statini.Sicer sedaj imam nizek holesterol in z pravilno prehrano sem si znižal sladkor izpod 7 .Nočem pa jemat tablet proti sladkorju.Jem pa nemastno hrano in precej solate pa tudi fižol.Od sadja jem jabolka in kivi kolikor si zaželim.Pijem dve kavi na dan brez sladkorja .Alkohola nič in res se mi je sladkor normaliziral.Opazil sem ,da kava precej pripomore k znižanju sladkorja.
To sem napisal moje izkušnje ,ki bodo mogoče komu pomagale.
Spoštovana
Veljajo splošna pravila zdravega prehranjevanja.
Zdrava prehrana vključuje naslednje: sadje, zelenjavo, stročnice (npr. lečo in fižol), oreščke in cela zrna (npr. nepredelano koruzo, proso, oves, pšenico in rjavi riž). Vsaj 400 g (tj. pet obrokov) sadja in zelenjave na dan, razen krompirja, sladkega krompirja in drugih škrobnatih korenin. Skratka, čim manj maščob in sladkorja in predvsem nič predelane hrane, ki vsebuje veliko transmaščobnih kislin (konzervirana hrana ipd ). Veliko teh škodljivih maščob se nahaja v raznih piškotkih itd.
LP