prehrana po odstranitvi želodca
Pozdravljena!
Danes sem prvič na forumu, ker iščem nekatere informacije. Zasledila sem vaše vprašanje, ki je že sicer precej starejšega datuma, vendar sem videla da niste takrat dobili nikakršnega odgovora. Ker je minilo že toliko časa ste prav gotovo že sami prišli do marsikatere izkušnje, morda pa se kljubtemu še vedno poslužujete tega foruma in vam bo moj odgovor – čeprav zakasnel, le še kaj prišel prav. Ali pa morda komu drugemu.
Mojemu očetu so popolnoma odstranili želodec pred 25 leti zaradi malignega obolenja. Zdravljenje je bilo samo operativno, brez kemoterapij ali obsevanj.Lepa doba in s tem tudi upanje za marsikaterega bolnika, ki je še na začetku zdravljenja. Tudi on ni dobil kakšnih obširnih napotkov, vendar pa nekaj “železnih” pravil tistega časa (ne vem, če so še danes enaka?), ki se jih je poskušal držati in dopolnjevati še s svojimi izkušnjami in potrebami. To je bilo: več manjših obrokov dnevno, da ne pride do preobremenitve organa (zg. dela črevesa in minimalnega dela želodca), ki je prevzelo funkcijo želodca, po obrokih obvezen počitek, za lajšanje prebave pa je bil priporočen tudi kozarček rdečega vina po glavnem obroku (zaradi pomanjkanja kisline).
Dejansko se je potem pokazalo, da je največji problem pomanjkanje želodčne kisline, ki olajšuje prebavo in sploh želodčnih sokov, ki pomagajo presnavljati posamezne vrste hrane. Tu je šlo predvsem za vse vrste surove zelenjave in sadja, težko prebavljivo hrano, kot je npr. meso, polnozrnati izdelki in podobno. Še posebej pa mleko, ki ga še vedno ne more prebavljati in ga že vsa ta leta ne uživa (medtem ko sir lahko – v manjših količinah). Vmes je občasno dobival tudi encime, ki so pomagali pri presnovi, vendar se je pokazalo, da se je enostavno najbolje izogibati hrani, ki mu je oz. mu škodi (izkušnje so pokazale kaj je to, vendar prav gotovo ni za vse enako). To je pa pravzaprav vse, kar mu je škodovalo že tudi prej kot želodčnemu bolniku: vse pražene, ocvrte jedi, začimbe, umetni dodatki hrani, gazirane pijače ipd.
Vendar je kasneje lahko užival tudi zeleno solato in paradižnik brez težav (seveda vse zelo dobro prežvečeno), pa tudi nekatere vrste sadja npr. jabolka.
Seveda pa so ob vsakem “prekršku” sledile težave – bolečine v črevesju, običajno povezane tudi z drisko. In tako je s časom ugotovil, kaj mu ustreza in čemu se mora izogibati. Že dolga leta se dokaj običajno prehranjuje (razen kar se je pokazalo, da ne sme uživati), seveda še vedno v manjših obrokih. Res pa je, da je imel vedno najraje “običajno” enostavno domačo hrano, ki ni vsebovala ocvrtih, praženih jedi, jedi na žaru ipd. ter raznih omak, nikoli gaziranih pijač ipd. Danes je na rentgenu njegov “novi želodec” viden kot majhna čebula.
Predvsem pa je za tovrstne bolnike pomemben umirjen način življenja in čimmanj stresov.