Prehrana nosečnost
Pozdravljeni dr. Pušenjak!
Sem še čisto na začetku nosečnosti ( konec 7. tedna). Na začetku sem enkrat jedla morskega psa v restavraciji in nekajkrat tuno iz konzerve. Pred kratkim pa sem prebrala, da so te vrste rib izjemno škodljive zaradi živega srebra in sem posledično zelo prestrašena, da sem s tem škodila zarodku … kaj menite o tem? Seveda teh rib ne uživam več. Zanima me tudi vaše mnenje glede vegetarijanstva v nosečnosti – sama ne jem mesa že 7 let, s tem da uživam mlečne izdelke, jajca, občasno ribe… bi mogla začet uživat tudi meso? Seveda sem to pripravljena storiti za dobro otroka. Lepo prosim za odgovor. Hvala!
Spoštovani,
te trditve o “izjemni škodljivosti velikih rib” so močno pretirane. Kaj pa mislite če bi to bilo res, da bi to ne imelo vpliva na ostale prebivalce, čeprav so že odrasli? Seveda se ugotavlja, da so velike ribe, ki so stare več let ali celo več deset let, res bolj problematične zaradi težkih kovin, ampak če kdaj pa kdaj pojeste kak grižljaj ali celo cel obrok, to ne bo vplivalo na nikogar, tudi na vaš plod ne. panika zaradi tega je vsekakor povsem nepotrebna.
Najlepša hvala za odgovor! Moram povedat, da ste me zelo pomirili, saj sem se zadnje dni konstantno obremenjevala s tem in bila konkretno prestrašena…Ampak mi vseeno ne da miru to, da rib nisem jedla samo enkrat, ampak večkrat (morski pes, nekajkrat tuna, losos, postrv) v vsega 2 ali 3 tednih (seveda v prepričanju, da so ribe koristne)…torej sem v telo prejela veliko teh težkih kovin v kratkem času…ali bi to lahko vplivalo na kakšne razvojne nepravilnosti? Verjamem, da sem naporna s temi vprašanji, bi pa res rada objektivno mnenje…. Moram povedat, da ob poplavi vseh teh informacij na spletu in drugod o tem kaj pravzaprav nosečnica lahko je in česa ne zelo težko razmišljam trezno in s svojo glavo, Hvala lepa še enkrat!
niste sprejeli skoraj nobenih težkih kovin! Postrvi jih ne vsebujejo, lososi, ki so gojeni praviloma tudi ne, pa tudi divji zelo redkokdaj, tune morda kdaj, ampak kot rečeno to lahko kaj pomeni le, če bi se z njimi hranili redno, recimo vsaj leto dni vsak dan ali vsaka 2 dni pa še to je zelo tvegana špekulacija, za morske pse pa ne vem, ampak je tudi tu zelo pomembno, za kakšne vrste psa gre, iz katerega morja in koliko je bil velik (večinoma so mali, ali male vrste, torej mladi ). Objektivnih informacij pa preprosto ni, ker so vse zelo splošne in jih je težko uporabiti neposredno pri izbiri hrane.
Spoštovani!
Na vas se obračam z malce nenavadnim vprašanjem, na katerega kljub dolgotrajnemu poizvedovanju nisem našla zanesljivega odgovora. Zanima me namreč, ali lahko v nosečnosti jem ocvrte čričke? Dovolite mi, da situacijo pojasnim, da ne boste mislili, da se delam norca 🙂
Že dalj časa sem si želela poskusiti ocvrte čričke, saj je menda to trenutno v svetu velik hit, baje je celo najljubši prigrizek družine Jolie&Pitt 🙂 Vedno so se mi zdeli tako hrustljavi… Ker pa se takšne hrane pri nas ne dobi v trgovinah sem se odločila, da jih vzredim sama, doma. Doma imamo tarantelo, ki jo hranimo s črički (Acheta domestica) – spravljeni so v posebni plastični posodici, hranim jih s kruhom, suho polento in (oprano) zelenjavo ter dvakrat tedensko v celoti očistim posodico. Pred kratkim sem samici črička nastavila manjšo posodico z zemljo (kupljeno v trgovini – za lončnice) in prekrila z gazo, kamor je izlegla jajčeca. To je bil moj prvi takšen poskus, vendar so se že uspešno izlegli majhni črički. Zdaj čakam da odrastejo, nato pa v ponev z njimi 🙂
No, takšen je bil moj načrt, vendar… Vmes sem zanosila in trenutno sem v 10 tednu. Ne spadam med tiste pretirano panične nosečnice, pa tudi na prehrano se kar precej spoznam, delno tudi zaradi moje izobrazbe. Prav tako je to moja druga nosečnost, zato so mi stvari glede toksoplazmoze in podobnih tveganj jasne. Ne vem pa ničesar o takšni prehrani, kot sem jo omenila – torej ocvrti črički. Glede na to, da skrbim za njihovo higieno ter higieno pri pripravi hrane, da so se izlegli v kupljenem substratu (v večini primerov so ti substrati sterilizirani, vendar ne morem preveriti, ker sem embalažo že zavrgla), pekli pa bi se pri visoki temperaturi (ki naj bi pobila večino škodljivih organizmov) sem mnenja, da do kakšne hujše okužbe ne more priti. Ker pa sem vendarle noseča in nosim živo bitje, se mi zdi vredno, da sem malce bolj previdna. Zanima me, če ste že kdaj slišali ali brali kaj o tej temi. Vem, da je takšna hrana v oddaljenih deželah nekaj vsakdanjega, ne vem pa, na kakšnem nivoju je njihovo zdravstvo, zato se na njihove informacije ne upam zanašati. Torej, se vam zdi, da ne more biti nič hudo narobe ali mi priporočate, da se zgolj zaradi načela previdnosti takšne hrane vzdržim vse do konca nosečnosti in dojenja?
Glede na to, da so se črički uspešno izlegli že ob prvem poizkusu, jih očitno lahko “namnožim” kadarkoli, te pa ponudim prijateljem, zato se mi nikamor ne mudi. Če pa ni nobenih zdravstvenih tveganj, pa bi si jih z veseljem privoščila že med nosečnostjo.
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor in odgovore na podobne teme v ostalih rubrikah. Cenim to, da ste realni in stvari poveste tako, kot so, brez olepševanja in brez ustvarjanja panike. Zato se ob vsakem vprašanju v zvezi z nosečnostjo raje obrnem na vaš forum in tam poiščem odgovor, namesto na drugih spletnih straneh. Če bi upoštevala vse nasvete glede prehrane v nosečnosti (ki se pojavljajo na spletu) bi bil moj jedilnik tako osiromašen, da bi bilo od tega zagotovo več škode kot koristi.
Še enkrat hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
priznam, da je moje obzorje s področja eksotične prehrane precej siromašno, ampak za odgovor na vaše konkretno vprašanje mi pravzaprav zadostujeta osnovno medicinsko znanje in logika. Insekti so marsikje v svetu del redne prehrane prebivalstva in če kak insekt ne vsebuje kakšnega nevarnega termostabilnega strupa, ki bi ga lahko telo vsrkalo tudi skozi prebavila (večina takšnih strupov mora priti neposredno v kri ali vsaj na kožo), potem ne vidim nobene nevarnosti, če si kljub nosečnosti pripravite svoje čričke za obed. Se mi zdi bistveno bolj sporna prehrana s sadjem iz tisoče milj oddaljenih dežel, od koder ta živila potujejo več mesecev in zato potrebujejo precej kemije, katerih potencialno škodljivih lastnosti tudi ne poznamo dovolj za brezbrižno in neomejeno konzumiranje.
🙂
Spoštovani,
na temo, ki me zanima, sem že prebrala nekaj vaših mnenj na forumu (med ostalim ste napisali, da so trditve o “izjemni škodljivosti velikih rib” močno pretirane), pa mi vseeno dovolite, da zastavim vprašanje na to temo v zvezi z mojim primerom.
V zadnjih dveh tednih decembra 2021 sem bila na dopustu v krajih, kjer je lokalna prehrana povečini sestavljena iz večjih rib (mečarica, mahi mahi, marlin ipd.). Tudi sama sem med dopustom uživala navedene ribe (mečarico, ki naj bi vsebovala največji delež živega srebra, zgolj enkrat, ostale velike ribe pa vsaj polovico dopusta). Naslednji dan po prihodu z dopusta je bil test za nosečnost pozitiven.
Vljudno vas prosim za vaše mnenje o potencialni škodljivosti moje “dopustniške” prehrane v prvih tednih nosečnosti na zarodek. Zaradi številnih opozoril stroke o izogibanju tovrstnim ribam med nosečnostjo sva s partnerjem zdaj nekoliko zaskrbljena, prvega pregleda pri ginekologinji pa še nisem imela, sem pa nanj že naročena. Pred dopustom navedenih rib nisem uživala, tudi tuno zelo redko.
Dodajam še osnovne podatke: prvi dan zadnje menstruacije sem imela 25. novembra 2021, torej naj bi bila po izračunih noseča 6 tednov. Gre za mojo prvo nosečnost, v letošnjem letu bom stara 40 let.
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor.
Lep pozdrav,
Brina
Spoštovani,
glede na opis okoliščin, ki vas skrbijo, gre za strah pred “akutnimi učinki težkih kovin na plod”, ki bi bile posledica 2 ali 3 tedenske prehrane, v kateri so bile tudi ribe, ki jim stroka očita problematičnost? Je res? Pa dajva vse skupaj postavit v širšo perspektivo. Kot prvo so akutni učinki težkih kovin možni le pri res občutnem stiku s težkimi kovinami, te pa so tudi v omenjenih ribah prisotne le v sledovih. Morebiten učinek na organizem bi torej lahko pričakovali le ob rednem, zelo dolgotrajnem prehranjevanju s tovrstnimi ribami, kar verjetno doživljajo le lokalni prebivalci. Problem težkih kovin v prehani bi torej bilo predvsem njihovo kopičenje v organizmu, zlasti v kosteh in morebiti tudi v živčevju, ki imajo zelo dolg obnovitven ciklus. Glede ploda v zvezi z morebitno izpostavljenostjo težkim kovinam ob tako rekoč priložnostni izpostavljenosti nanokoličinam teh snovi pa menim, da so skrbi popolnoma odveč.
Spoštovani,
kljub vašemu odgovoru in zagotovilom ginekologinje (v vmesnem času sem imela pri njej že prvi pregled), da “ni razloga za skrb in da plod v nasprotnem primeru do zdaj ne bi preživel”, sem se iz previdnosti odločila za samoplačniško testiranje vsebnosti živega srebra v krvi.
Rezultat krvnega testa vsebnosti živega srebra je pokazal 5,84 µg/L, pri čemer je referenčna vrednost <5 µg/L (izmerjena vrednost je torej povišana in višja od referenčne vrednosti).
Vljudno vas prosim za vaše mnenje o izvidih testiranja – ali menite, da so navedene vrednosti zaskrbljujoče, ne samo z vidika akutnih učinkov na plod, temveč zaradi povišane vrednosti živega srebra med nosečnostjo tudi z vidika zdravega razvoja otroka? Bi bilo ponovno testiranje po določenem času smiselno? Zanima me tudi, ali lahko s kakšnim svojim ravnanjem (poleg seveda izogibanja tovrstni prehrani) omejim morebitni bodoči negativni vpliv vsebnosti živega srebra, v kolikor seveda negativni vpliv pri izmerjeni vrednosti sploh obstoji?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
se opravičujem, ampak vaše vprašanje očitno ni bilo v celoti objavljeno. Manjkajo najmanj še referenčne vrednosti. sicer pa je živo srebro težka kovina, ki se kumulira dolgo časa in ne more izhajati iz kakšnega akutnega vira.
Spoštovani,
vidim, da vprašanje res ni bilo v celoti objavljeno. Spodaj navajam preostanek besedila.
Referenčna vrednost na testu je <5 µg/L.
Vljudno vas prosim za vaše mnenje o izvidu testiranja – ali menite, da so navedene vrednosti zaskrbljujoče – ne samo z vidika akutnega učinka težkih kovin, temveč tudi z vidika bodočega vpliva na zdrav razvoj otroka? Bi bilo ponovno testiranje v določenem času smiselno? Zanima me tudi, ali lahko s kakšnim svojim ravnanjem omejim morebitni bodoči negativni vpliv vsebnosti živega srebra (poleg izogibanja sporni prehrani), v kolikor negativni vpliv pri izmerjeni vrednosti sploh obstoji? Berem, da naj bi bil v takih primerih koristno uživanje živil, bogatih s selenom.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
žal spet ni
Se opravičujem, upam, da bo tokrat objava celotnega vprašanja uspela. Referenčna vrednost na testu je manj od 5 . Vljudno vas prosim za vaše mnenje o izvidih testiranja – ali menite, da je navedena izmerjena vrednost zaskrbljujoča – ne samo z vidika akutnega vpliva na plod, temveč tudi z vidika vpliva na bodoči zdrav razvoj otroka? Bi bilo ponovno testiranje po določenem času smiselno? Zanima me tudi, ali lahko s kakšnim svojim ravnanjem omejim morebitni bodoči negativni vpliv živega srebra (poleg izogibanja spornim živilom), v kolikor negativni vpliv pri izmerjeni vrednosti seveda obstoji? Berem, da naj bi bila v takih primerih priporočena živila, ki vsebujejo selen.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
kaj pomeni, da vsebnost ŽS v vašem serumu dosega vrednost 5,84 uG/L priporočena vsebnost pa je pod 5,0 uG/L, ne bi vedel. Kakorkoli že, to ni posledica akutnega vnosa ŽS ampak dolgoletne mikroizpostavljenosti v okolju, hrani, vodi, potrošnim dobrinam ipd. kar vse lahko vsebuje ŽS. V nekaterih predelih SLO je tega že v naravi več, drugje manj. Moje osebno mnenje je sicer, da česa konkretnega pri otroku ne gre pričakovati, dolgoročno pa je, če vas tozadevna ogroženost bolj zanima treba preveriti še marsikaj, preden lahko sploh o čem kaj sklepamo. Npr. kakšna je vsebnost ŽS v serumu drugih članov družine, koliko je tega v vašem okolju, v vodi, ipd. Brez tega ne boste niti vedeli, kako se ŽS izogibati, če ne veste, kako. Sicer pa se težke kovine iz telesa odstranjuje s kelatorji, ampak tudi za to nisem strokovnjak.
Pozdravljeni, ker sem enkrat nekje prebrala, da goji jagode niso prav najboljse v nosecnosti, imam vprasanje kako je z jagodami rakitovca. Pravkar sem namrec uhotovila, da jih vsebuje pripravek iz ovsene kase, ki si jo zelo rada privoscim. So ok, ali tudi le-te vsebujejo kaj, kar ni najboljse za uzivanje v nosecnosti? Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
se opravičujem, ampak eksotične hrane oziroma sadežev nisem nikoli študiral, zato o goji jagodah in jagodah rakitovca vem odločno premalo, da bi lahko kaj tehtnega zapisal. Moje splošno mnenje pa je, da je za nosečnice najprimernejša mešana prehrana iz živil, ki so po izvoru iz teh krajev in recimo radija 500km in sezonsko, torej sveže, ne preparirano iz hladilnikov, ker ni prav nobene potrebe po uživanju živil od daleč. Pa če je živilo še tako “zdravo” v svojem okolju, so za daljše transporte neizogibne priprave, ki bodisi živilu dodajo nezdrave sestavine ali pa mu zmanjšajo nutritivno vrednost.
niste škodili nikomur.