Najdi forum

prehrana nosečnic

meni recimo 14 dni skuhati kosilo brez mesa … s tem da jemo vsak dan kaj drugega .. sploh ni problem … že od malega pač doma nismo bili navajeni na meso … ampak vse sorte zelenjave in tako je.

zdaj je po itak sezona zelenjave in kaj češ lepšega …

imaš bučke, melancane, mlado čebulico, koromač, mlado zelje, paradižnik, krešo, rukolo, kmalu bo stročji fižol pa paprika, kumare, solat kolikor češ, soja, mlad krompirček, korenček, začimbe in zelišča …

torej … kombiniraš na 1001 način …

jaz ponavadi popražim zelenjavo na olivnem olju … nabrzino da vse še hrusta … zraven pa prilogo .. riž/makaroni/polenta/kus kus … če mož je meso mu pač nardiš še meso (jaz ne vidim problema naštimat samo 1 kos mesa … sicer pri nas res jemo mesa zelo malo pa še takrat ko ga … ga ponavadi narežem na lističe med zelenjavo)

super so mi vse kombinacije s paradižnikom .. bučkami, baziliko, melancanom + makaroni ..

ali pa tuna s kislo smetano in makaroni

če delam meso … velikokrat za zraven naredim riževo/makaronovo solato … zraven riža naprimer narežem vso živo zelenjavo surovo …

če delam pečen krompir … zraven nikdar ne delam mesa .. ker raje naredim ful dobro solato … zeleno z vsem mogočim zraven … od fižola(ki meso nadomesti .. ali pa sojo) … do paprike, paradajza, koruze, korenček, … ma vso zelenjavo …

mi ne zmanka idej nikoli 🙂

evo tu smo nekaj na to temo rekli …

B.

BARBARA, NAJLEPŠA HVALA – ZELO SI MI OLAJŠALA IN SKRAJŠALA MOJE PRIHODNJE KUHARSKE URICE!

Zivjo, Maja.

Kar odleglo mi je, ko sem prebrala tvoj odgovor. Ustrašila sem se nemreč že, kakčno zeljenjavo sploh še lahko jem, če ne tiste z domačega vrta.
Delim tvoje mnenje, da je doma pridelana zelenjava res najboljša in najbolj zdrava.
Ravnokar sem izvedela, da sem 1. noseča – v katerem tednu sem, izvem v petek pri ginekologinji – tako da mi je vse novo in še precej neznano.

Lp, A.

Moj jedilnik je ponavadi takšen ( ob dveh predpostavkah – ne maram mesa in nora sem na sladko):
Za zajtrk si privoščim, kar mi paše: kruh z maslom in domačo marmelado, belo kavo, kruh s sirom in narezan paradižnik, musli, ovsene kosmiče z mlekom, včasih tudi kakšno pecivo in belo kavo. Obvezno pa pojem na tešče jabolko ali kakšno drugo sadje. In precej pijem – vodo, bezgov sok ali redko cedevito.
Za malico v službi – jogurt.
Za kosilo v službi – oslič in solata, včasih tudi polnozrnata štručka, pašteta in paradižnik, ali pa kakšen sendvič in paradižnik ali paprika. Prinesem si tudi kakšno riževo solato, ki si jo pripravim doma, ali pa šopsko.
Za pozno kosilo ali zgodnjo večerjo:
– zelenjavna juha in palačinke
– sataraš (paradižnik, paprika, čebula, lahko tudi bučke in jajca)
– pečen mladi krompir in solata
– špageti s tunino
– rižota s piščančjim mesom in rdeča pesa
– špinača in pire krompir
– krompir z blitvo in ribe
Čez vikend pa tudi kakšne zrezke v omaki ali na žaru, pizza, musaka, lazanja.
Žal pa me večkrat na dan premami kaj sladkega, se pa zelo trudim, da ne pretiravam – nadomeščam s sadjem ali s sadnimi jogurti.
Zvečer pa nimam apetita ( nikoli nisem jedla večerij), mogoče spijem kakšen kefir ali kozarec mleka. Se zna zgoditi, da sem ponoči lačna kot pes in komaj čakam, da bo jutro.

Lep pozdrav,
Point (30T, +9kg)

Punce, pazite še nekaj. Nosečnicam priporočajo jesti tuno največ 1-krat mesečno in sicer zato, ker tuna med ribami vsebuje največ živega srebra.

Živjo!

Jaz sedaj jem precej zelenjave, sadja, mesa, absolutno pa premalo pijem mleko – zavrnila sem ga že kot dojenček.

Zjutraj pojem kak kos kruha s šunko, salamo ali sirom, ene parkrat mi je celo uspelo dol spravit mal Čokolina. Včasih pojem tudi kakšno banano ali jabolko. Zajtrkujem pa že od malega. zjutraj vedno spijem eno skodelico čaja.

Malica: sadje ali sendvič, odvisno od ponudbe v kuhinji – jem več kot sem prej

Kosilo: zelo različno – skoraj vedno meso ali ribo, za prilogo pa krompir, riž, testenine ali zelenjavo. Ogromno pojem solate.

Za večerjo pojem kakšen sendvič, sadje ali ogromno skledo solate.

Vmes pa seveda tudi kaj slanega ali sladkega, čeprav mi na srečo sladko ne paše toliko kot prej.

Do danes – 18t – sem pridelala 1 kg.

Lp Lunca

Ja, vidim da nas kar večino pestijo isti problemi. Mamo preveč rade sladko.Glede mesa pa je tako, da ga res ne morem jest, ker mi smrdi in se mi ob njem dviguje (že od nekdaj), še posebej pa se mi je zagabil, ko smo v srednji šoli imeli teden dni prakse v klavnici…In ko enkrat vidiš kaj in kako se tam počne…Ma ga ni človeka, ki bi mi po grlu spravil košček salame, al pa paštete. Sploh pa dokler se dobro počutim in je vse OK vrrjetno ni panike. Drugače pa mislim, da se, z izjemo mojih pregrešnih sladkarij, kar zdravo prehranjujem saj sem pred zanositvijo imela 57kg, sedaj v 14t jih imam 59 s tem, da sem zelo visoka(180cm) in je še celo to kil kokr mam premal….

New Report

Close