prehrana nosečnic
Stalno poslušam kako bi se naj nosečnice zdravo prehranjevale, pa da naj bi pojedlE veliko sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov…Skratka veliko vsega zdravega. Mene zanima kako izgledajo vaši jedilniki, ker sama nimam pojma koliko je to dovolj sadja, zelenjave,…po dnevu. Sama sicer pojem res veliko sadja, malo manj zelenjave, mlečnih izdelkov še kar, problem pa je z mesom, ker ga ne jem. Še manj pa karšnekoli mesne izdelke. Bljak… Enostavno ga ne maram in se moram prav posilit, da tu pa tam pojem kakšen puranji zrezek.
Skratka zanima me kako ste pa ve prilagodila svoj jedilnik v času nosečnosti, ali imate redne obroke ter ali pojeste veliko sladkarij (jaz ja, ker sem pravi sladkosned- saj se odvajam, ampak brez uspeha). Sem pa v 13. tednu nosečnosti ter se še nisem začela redit, pa tud kri mam super…(ja tudi železo, čeprav ne jem mesa).
Hvala za odgovore…
Tud jaz bi bila vesela, če bi kje dobila kake jedilnike, npr. za dva tedna. Sama pri sebi sem sicer sklanila, da bom bolj zdravo jedla pa mi to nekako ne gre od rok – iščem izgovore in si mislim, da če bi bila doma, bi imela čas, da si pripravim zdrav obrok. Sicer pojem veliko sadja in zelenjave, vendar načina prehrane nisem spremenila. Jem vse kar mi paše. Mi pa za čuda sladkarije sploh ne pašejo (prej so mi pa)
lp
jaz nisem nič prilagajala … jem kot pred nosečnostjo … mogoče spijem malo več mleka al pa si naredim kak čokolino ali kornfleks ali pa razna semena v jogurt .. to je pa tudi vse.
mesa pojem zelooo malo … mogoče 1x na 14 dni en mali košček … pa še to belo… včasih kak košček salame ali hrenovko …
sadja pozimi niti nisem … edino jabolka … zdej pa jem breskve in jagode … njamsi 🙂 pa 1 banano na teden (mi ne gre preveč) … pa kak jabuk … zelenjave pa pojem veliko … tudi pred nosečnostjo sem jo … pa ribe tudi.
kri imam ok (31 teden) .. sem pa staknila tokso pred kratkim … nimam pa pojma od kje… vse kar ne priporočajo (ravno zarad tokse) … jaz skoraj ne jem …
no tako na kratko 🙂
B.
Pozdravljena!
O zdravi prehrani v času nosečnosti lahko zaenkrat samo sanjam. Sem v 9. tednu in mi je non stop slabo. Tako, da sem vesela, če sploh kaj spravim vase. Bruham sicer ne (no, dvakrat sem), mi je pa res 24 ur na dan slabo. In najhuje je – ko sem lačna. Tako, da se silim s prepečencem, krispiji, kakšen kos sira pojem in če sem pri volji, pojem čokolino. Sadje in zelenjava – ko tole pišem mi je še bolj slabo postalo. Za znoret.
Sicer se prehranjujemo zdravo, ampak zdaj pa že več kot 14 dni ne gre. Še sreča, da moja 3-letnica je v vrtcu, saj mi je sobotna in nedeljska kuha prava muka.
Toliko o moji “zdravi” prehrani. Upam, da slabosti kmalu minejo in bo bolje.
Lep pozdrav,
Tucka
Živijo! Sem čisto na začetku (3t), pa me vendarle nekaj zanima. V prvi nosečnosti so mi rekli, da med drugim naj ne jem tudi majoneze (surova jajca), pršuta, surovega mesa (biftek), sirov s plesnijo, zelene solate z vrta (čeprav jo obožujem), seveda, zaradi okužbe s toksoplazmozo in še bi lahko naštevala.
Pred kratkim mi je visoko noseča mamica rekla, da ona je vse to in da zakaj ne bi. Kaj ve menite?
Hvala za odgovor:)
Ana
Živjo,
jaz bi jedla meso, meso, meso. Zjutraj, ko vstanem, mi pride na misel, kako bi bilo fino pojesti kak dober zrezek. Sem že prej bila zelo “mesena”, ampak zdaj – če kak dan ne jem mesa, mi manjka. Sicer se silim in vsak dan pojem vsaj 1 porcijo solate, vsaj 2 jabolka in še kako drugo sadje, zjutraj mleko in kosmiče.
Slabost in ogaben okus v ustih pa odganjam z radensko. Ni ga čez radensko.
Živjo!
Ena stvar, ki mene precej pogreje, je to, da nekatere pišete, da ne uživati solate iz vrta, ja saj če jo fajn očistiš in opereš ne more biti bolj zdrave hrane, kot je zelenjava in sadje z domačega vrta.
Zdi se mi hecno, da bo počasi nekdo napisal, da je boljše kupit solato v trgovini , katere poreklo in kemikalije so prava neznanka.
Majoneza, ki jo kupiš v trgovini je OK ker so jajca v njej toplotno obdelana, problem je če delaš majonezo doma iz surovih rumenjakov.
Vsekakor se izogibaj surovamu mesu ( tatarski b. ..), suhomesnati izdelki so nevarni v primeru, če niso dovolj zorjeni oz. posušeni, to pa zelo teško ugotoviš tako, da se jih je boljše izogibati.( nekatere so mnenja, da če jih kupiš v trgovini je vse preverjeno , vendar jaz temu ne zaupam preveč)
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Vsekakor pa vse, ki imate možnost nabirati zelenjavo in sadje na domačem vrtu, kar, kajti bolj zdrava živila težko najdeš.
Jaz trenutno uživam ob zobanju češenj!!!
MAJA 12t
Nobeni ne priporočam, da zavestno je, kar je potencialno nevarno…
Torej neoprana zelenjava z vrta, kjer kakajo muce, pa surovo in suho meso, pa plesnivi in sveži siri….
Seveda v 99 % ne gre nič narobe, kaj pa če padeš v tisti 1% in veš, da si po možnosti še sam kriv, da je s tvojim otrokom za vedno kaj narobe?
:((((
Jaz se raje nazaj držim…. V celi nosečnosti sem enkrat jedla pršut (takrat nisem vedela, da ga ne smem), 3-4 sem popila pol deci refoškega ob kosilu, ostalo sem pa črtala (pa čeprav bi z veseljem zmazala kos gorgonzole al pa mozzarello al pa malo pršutka, pa martini s češnjo…. )
:))))) Vse za pikca v bušiju…. :)))))
Sloncek
(37t)
Maja, hvala za odgovor.
Morda se nisem dovolj natančno izrazila- solata z vrta ni bilo mišljeno le solato z vrta ampak vso zeleno solato (ne glede na to, ali jo kupiš v trgovini, na tržnici ali pridelaš doma na vrtu). Skratka vso zeleno solato, ki je rasla v zemlji in obstaja možnost, da je blizu padel kakšen mačji kakec. Sicer pa kot praviš, če jo dobro opereš…
Hvala za vse nasvete.
Lp in uživaj ob zobanju češenj.
Ana
o madonca prvič slišim :)))
skratka … kar sem jaz uspela ugotovit od tokse je to … da jo lahko stakneš praktično kjerkoli … pa če se vseh 40 tednov nosečnosti paziš full … enkrat daš umazano roko v usta (s katero si se dotaknil kante za smeti … ker je prej po njej brskala mačka .. in ji je slina kapnila na ročaj od kante .. ti pa to veselo v usta ) … da pa je tista mačka okužena s tokso je spet fuuul malo možnosti … ker mačke niso glih povprek okužene s tokso … pač pa jo baje prenašajo samo nekaj tednov (al kolko že) … in spet moraš imet presneto smolo in tako naprej 🙂
no … jaz sem to smolo imela nažalost … s tem da mi po nevemkoliko testih, pregledih izračunih kaj vem kaj še … nihče ni mogel zagotovo povedat .. da je bila okužba res v času nosečnosti … uh sem se razpisala :))
listeriozo pa prenašajo ovce … skratka … kjer so ovce je možnost … pa še to zelo mala …
vsekakor pa se pazite …
lahko samo še povem da imajo v LJ porodnišnici za cel fascikel kartotek nas … ki smo se letos okužile s tokso … v vseh letih ko spremljajo tokso pa se je pri nas baje rodil samo 1 okužen otrok … s katerim pa je vse OK.
… močno upam da bo z mojim tudi 🙂
B.
Listerioza je bakterija, ki se lahko najdeš tudi v drugih živilih, ki niso pravilno hranjena. Tudi v mesu! Posebej pomembno je sedaj, ko se bližajo topli dnevi, da so vsa živila skrbno hranjena v hladilniku.
Mozarela, skuta in podobno, so zelo priporočljiva za nosečnice ( kalcij), seveda če jih hraniš v hladilniku in porabiš v predpisanem roku!
Lp.
MAJA
barbara* jaz držim pestke zate…. po moje bo vse ok…. Pa itak so vaju zdravili z antibiotiki, ne? Pa konec koncev si se okužila šele konec drugega trimesečja, ne…. No, to vse govori v prid… Nič preveč bat…
Čeprav sama veš kake smo… skozi neki kalkuliramo… Mene je strah DS, ker sem imela slabše tveganje pri NS…. In me moj prepričuje naj odmislim, pa vsake tolk časa vseeno potihem pomislim…
V glavnem – sej bo – bodmo optimisti – zaradi vske stvari se pa tudi ni za sekirat, a ne???
Sloncek
Jaz jem podobno kot prej, edino dopoldne rabim vec energije, ker postanem volcje lacna. Pa kaksno sladico vec si privoscim, pa ne ne vem koliko. Kile so pod kontrolo, rezultati analiz glede prehrambenega vidika BP. Pa dejte punce meso jest, ne si delat utvar, da je enkrat na teden dovolj – otrocek kar ponuca, to cedalje bolj ugotavljam. Se posebej zdaj, ko naredi kar 1 cm na teden.
Tudi glede sadja sem postala bolj pridna, predvsem zato, ker je zdaj boljsa sezona in je tudi sadje bolj mamljivo. Zelenjavo pa pridno perem, pa uzivam – zdaj ko me mama oskrbuje z domaco robo.
Jaz pa sploh lačna nisem in nikakor se ne morem pripravit, da bi jedla zeleno solato, ker se mi je zagabila..pa ne vem zakaj..ne morem pa konc.
Ves čas se mi spahuje. Se pa nacejam z Donatom, ker sem kar zaprta. Jem pa več mlečnih izdelkov in pijem mleko, ki ga prej nisem.
Sem pa opazila, da sploh ne morem veliko naenkrat pojest tako kot sem včasih lahko.
No pa tudi bistveno več sadja jem. Doma je češnja že cela obrana zaradi mene:-)))))
l.p. Bianca
PRAVZAPRAV SPLOH NOBENA NI KONKRETNO ODGOVORILA NA VPRAŠANJE LENKE – JEDILNIK ČEZ DAN, KAR PRAVZAPRAV TUDI MENE ZANIMA. TISTE, KI NE JESTE MESA, KAJ POTEM KUHATE ZA KOSILO?? NAMREČ MOŽEK IMA RAD KAKŠEN KOŠČEK MESA PRI GLAVNEM OBROKU IN POTEM BI MORALA KUHATI ZA VSAKEGA POSEBEJ?! ALI VE JESTE LE KROMPIR IN SOLATO, ZA NJIH PA PRIPRAVITE ŠE KOŠČEK MESA?
JAZ GA SICER JEM BOLJ MALO, AMPAK GA JEM, DA NE KUHAM LE ZA ENEGA….