Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija prehrana 9-mesečnika

prehrana 9-mesečnika

Ker vas berem že nekaj časa, pišem pa prvič, bi vas najprej rada pohvalila in se vam zahvalila za zares uporaben, koristen in prijazen forum!

Zdaj pa k mojemu vprašanju neizkušene mamice, ki ni prepričana, da dela stvari prav :-). Imam 9-mesečnega fantka; z uvajanjem GH sem začela približno pri 4,5 mesecu. Prosila bi vas za komentar najinega ‘jedilnika’. Trenutno zgleda nekako takole, z manjšimi odstopanji:

ob 8h 210 ml AM (+ par grižljajev kruha ob mojem zajtrku)
ob 11.30 150-180 g sadne kašice z bebi piškotom
ob 14.30 180-190 g zelenjave + krompirja (ali polenta/riž/zdrob) + meso 2-3x na teden,
ob 18.30 150-180 g mlečne kašice
ob 20.30 210 ml AM

Ponoči se še 1x do 2x zbudi – takrat se doji, vendar po mojem občutku bolj za uspavanje, saj skoraj vedno zaspi nazaj že po kakih desetih minutah. Čez dan se že kaka dva tedna praktično ne dojiva več, spije pa cel frutek, razredčen z vodo pol-pol, torej kakih 200-250 ml tekočine.

V zadnjih dneh sem mu v sadno kašico parkrat vmešala po žličko skute, kar je lepo sprejel. Zato bi mu kmalu rada ponudila tudi kak jogurt, vendar ne vem, kdaj bi mu ga bilo najbolje dati. Mogoče ob sadni malici?
Zanima me tudi, kakšno naj bi bilo razmerje med zelenjavo, OH in mesom pri obroku za kosilo?

Naj povem še to, da je naš fant na zadnji posvetovalnici pri 9m tehtal dobrih 10 kg in meril 75 cm (porodna teža in dolžina 2910 g in 48 cm). Je to OK za njegovo starost?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor!
Lep pozdrav, T.

Jedilnik je primeren, vsebuje vse, kar otrok v tej starosti potrebuje. Po 9. mesecu prehrajamo na družinsko prilagojeno hrano, torej enako kot za odrasle, le prilagojeno po načinu prehrane in brez dodane dodatne soli ter ostrejših začimb (čeprav nekateri dojenčki nenavadno uživajo tudi pri teh:=)
Obrok sestavite tako kot za odrsle, mesa naj bo dnevno za otrokovo dlan, potem pa nekako enako količino zelenjave (čim manj kuhane) in ogljikovih hidratov.
Mlečne izdelke lahko dodajate ali v sadno malico dopoldne ali kot popoldanski obrok.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!
Moja 9. mesečna hči ima prenizko težo. Zanima me kaj naj še dodatno uvedem v prehrano da se bo poredila, ker je pa zelo ješča in nisva imeli nikoli težav.

Porodna teža: 3.060 g, 49 cm
1.m: 3.858 g, 54 cm
2.m: 4.618 g, 56 cm
3.m: 5.482 g, 61 cm
7.m: 7.155 g, 67,5 cm
9.m: 7.715 g, 69 cm.

Zajtrk: adaptirano mleko,
dopoldanska malica adaptirano mleko,
kosilo (meso: piščančje ali teletina,losos, krompir, sladek krompir, riž, kus-kus, polenta, pšenični zdrob, domača ribana kaša brez beljaka, ajdova kaša, prosena kaša, bučke, brokoli, cvetača, korenje, koleraba, špinača, sladka koruza, v različnih kombinacijah,
popoldanska malica: sadje 1 ali 2 vrsti sadja (jabolka, hruške, breskev, marelice, borovnice, maline, banana, češnje) z dvema žlicama ovsenih ali pirinih kosmičev včasih tudi piškot ker sadja ne mara ampak vseeno se trudiva. (poje nekje 100 g),
večerja: žitarice z adaptiranim mlekom.
Ponoči se enkrat zbudi, takrat je dojena.

Pediatrinja je predlagala uvedbo dopoldanske malice in za večerjo zelenjavo in po večerji še dodaten obrok adaptiranega mleka. Ali ji lahko že uvedem jogurt, skuto, sladko in kislo smetano?
Res sem presenečena ker je zelo aktivna se kobaca, vstaja ob opori lepo spi in je tako da ne vem kje delam napako, da je nizka teža.

Hvala vam za vaš odgovor in lep pozdrav!

Če vnesete dekličino težo v tabele rasti po mesecih, je razvidno, da je njena teža na 25.percentilni krivulji, torej malce pod povprečjem, kjer pa je bila tudi že pri 7. mesecih, pri 3 pa je bila na povprečni 50.percentili. Trenutno ne izgleda, da bi potrebovala posebno ukrepanje. Se pa strinjam, da uvedete primeren zajtrk ali dopoldansko malico (do sedaj 2x adaptirano mleko), pri kosilu preidete na družinskjo prilagojeno hrano (obožujejo golaž in polento, ričet brez svinjine, ipd). seveda nezačinjeno, lahko z dodatki maščob in ogljikovih hidratov.
Mlečni izdelki se svetujejo po prvem letu starosti, lahko pa poskusite del mleka za pripravo žitno mlečne kašice nadomestiti s sladko smetano.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close