Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija prehrana 9. mesečnika

prehrana 9. mesečnika

Lep pozdrav!

Sem mamica fantka, ki je pred tremi dnevi dopolnil 9. mesecev. Včeraj smo imeli sistematski pregled, kjer so izmerili, da ima moj sinček 80 cm in 10900g. Nima še zobkov. Motorično je dokaj spreten, vendar ne kobaca (po sobi se premika po ritki ali pa se vleče z rokami naprej). Prav tako še ne stoji ob opori, potegne se, malo pleše ob opoi in se prevrne nazaj na ritko. Glede na velikost in težo je pediatrinja dvignila kapljice D vitamina na 13/dan.

Vse se mi zdi v redu moti pa me, ker je pediatrinja rekla, naj mu dam čim manj mleka in mlečnega in naj pojačam zelenjavo. Moja napaka je, ker jo nisem prosila za dodatna pojasnila, vendar me je s tem tako presenetila, da sem šele doma začela več razmišlat o tem. Pa saj naj bi bilo mleko do 1 leta glavna otroška hrana.

Naš jedilnik gre nekako tako:
– okoli 8 zjutraj flaška Novalaca (ni bil dojen in od 3 meseca dalje zjutraj poje 230ml)
– okoli 12 ure pretlačena zelenjava z mesom (mleka mu ne dodajam, prav tako mesa ne dodam vsak dan)
– okoli 16 ure pretlačeno sadje in kak keks ali kruh
– okoli 19 ure mlečno žitna kaša
– spat gre med 20 in 21 uro in mu takrat vedno ponudim še flašo, ponavadi poje okoli 150 ml.

Čez dan za žejo pije vodo. Sokov mu ne dodajam, ker jih odklanja in sem odnehala z njimi. Ne mara kislih stvari. Prav tako ne mara že pripravljenih, kupljenih kašic zato mu vso hrano kuham doma. Zaenkrat ga še nisem uspela prepričat, da bi jedel jogurt ali sadne skute. Je pa res, da so vsi njegovi obroki veliki.

Moje vprašanje je: kje naj mu odvzamem mleko, razen pri zadnjem obroku pred spanjem. Priznam, da obroka pred spanjem ne bi rada umaknila.

Prosim za kak nasvet…

Nasvet pediatrinje je splošen, saj v zadnjih letih pogosto vidimo, da so tudi 9 mesečni otroci še vedno pretežno na mleku in da dobivajo mogoče kakšno kašico dnevno, tak otrok pa potrebuje mešano otroško hrano, po pripravi prilagojeno starosti. Mleko pa v tej starosti ne zadostuje za rast in razvoj, telo potrebuje maščobe, belajkovine, skratka mešano hrano. Če otrok dobi veliko mleka, pogosto tudi vidimo slabokrvnost zaradi slabega vsrkavanja železa iz črevesja.
Verjetno niste natančno navedli jedilnika, sicer bi verjetno pediatrinja ugotovila, da je jedilnik priemren, kar se tiče količine mleka. Lahko pa zjutraj dodate kaj bolj konkretnega mleku (na žlico, s tem tudi zmanjšate količino mleka) in zvečer uvedete tudi jogurt ali skuto s sadjem popoldne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close