Prehrana
Spoštovani!
Te dni pricakujem svojega prvega otroka. Sreča v mojem srcu je nepopisna. Seveda pa me preveva tudi prenekateri strah…”kako?” …”kaj je najboljše zanj?”… Gotovo nisem edina mama, ki vidi volka v vsakem grmu…Navsezadnje gre za otročička, ki mu zelim ZGOLJ najboljše. In odveč je povdarjati, da bi zanj naredila VSE, kar je v moji moči. Dojenju pripisujem ogromen pomen, ne le v smislu prehranjevanja otroka, temveč tudi v emocionalnem smislu.
Znanci/sorodniki/kolegice/knjige/revije…me bombardirajo z raznimi nasveti o dojenju, jaz pa se v množici nasprotujočih si informacij, priznam, ne znajdem več. Zato se obračam na vas. Zanima me, na kaj moram biti pozorna med dojenjem glede moje lastne prehrane. Obstaja kakšna vrsta hrane, ki resnično škodi otroku/ali kakorkoli vpliva na kvaliteto dojenja? Če bi poslušala vse zgoraj naštete osebe in druge vire informacij, bi mi ostalo le bore malo jedi, ki jih lahko zaužijem. Rada bi se prehranjevala tako, da bi lahko otroku nudila tisto in toliko, kolikor potrebuje.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!
Z lepimi pozdravi,
Klara
Draga Klara,
ker ste že bolj proti koncu nosečnosti vam ne bom zaželela le prijetne nosečnosti ampak tudi dober porod in veliko dobre volje ter čimmanj težav po porodu. Prepričana sem, da vaši sorodniki, znanci in prijatelji mislijo dobro in so njihovi nasveti dobronamerni, toda časi se spreminjajo.
Kaj bo najboljše za vašega otroka? Najprej kar najbolj naraven porod, vaše dejavno sodelovanje pri porodu, sobivanje skupaj z otrokom, pravilno dojenje na dojenčkovo željo in potrebo, seveda dojenje in nenazadnje – vaš počitek.
Vprašanja in strahovi, s katerimi se srečujete so popolnoma normalni in z njimi se srečuje prav vsaka mamica, pa če bo rodila prvič ali morda četrtič.
Res je, da je o negi otroka in o dojenju ogromno informacij. Pogosto si celo nasprotujejo. Pomembno je, da jih z zdravim razumom nekako prefiltrirate in se odločite: “no, tole bi mi ustrezalo, tole pa sploh ne…” Edina knjiga, ki vam bi jo res priporočila je “Dojenje in materinstvo iz srca”, avtorice Ksenije Šoster Olmer. V njej boste našli skoraj vse odgovore na vaša vprašanja in kar je najpomembneje – dvignila vam bo samozavest.
Če vaš otrok nima alergij ali ni preobčutljiv na kakšno sestavino v prehrani, mu vaša prehrana ZAGOTOVO ne bo škodila. Če mati uživa zdravo, polnovredno prehrano, potem ni nobene prepovedane ali priporočane hrane za doječe matere. Seveda to ne velja za nikotin, alkohol, kofein, tein in theobromin v kavi, čajih in čokoladi. Prav tako doječi materi ni potrebno piti mleka, da bi sama proizvajala mleko. Ali jesti polento ali piti piva,… Kakovost mleka ni odvisna od vaše prehrane, saj če z dnevnim vnosom nekekega določene živila ne vnesete v telo, telo enostavno črpa iz vaših zalog, ki jih je prav zato ustvarilo v nosečnosti.
Ob Ksenjini knjigi vam priporočam, da si preberete tudi članke na:
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/dojenje/index.htm
Če boste v težavah, veste, kam se lahko obrnete, pokličite svetovalke za dojenje ali si poiščite mentor-mamo, ki je bolj izkušena in ima podobne poglede na starševstvo, kakor vi. Priporočam vam tudi, da se udeležite tudi katerega od rednih mesečnih srečanj LLLI v Ljubljani, Škofji Loki in Mariboru.
Veliko sreče!