Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje PREHLAJENE MIŠICE? Trga/mravljinči me v njih po hoji…

PREHLAJENE MIŠICE? Trga/mravljinči me v njih po hoji…

Pozdravljeni!

Ze dlje casa opazam da me po hoji…le par km, v hrib, samo da se malo dlje hodi.. zace trgat v misicah. Ne znam opisat drugace ampak kot da me mravljinci not, stiska, kot da nitke not vlecejo… kakrsnakoli ideja?

Nekdo mi je rekel da sm zakrnela ratala, drug da mam prehlajene misice… men pa ne gre v glavo ker sm kar aktiven clovek in nevem kdaj bi se mi polenile?

aja pa da poudarim, ne gre za krče. Teh sem včasih imela veliko, predvsem v meča, tudi ponoči. Potem sm začela jest banane in je bilo ok. Na teden zihr 3 pojem. Mogoče preveč? … sem spila magnezijevo tableto po priporočilu nekaterih, bom prakticirala to, pa da vidimo.

Naj povem še, da se čuti to v mišicah (STEGNA!) kot nekakšno mravljinčenje.. Je to lahko pojav jemanja 5 let kontracepcijskih tablet? Stara sem 22 let.

Spoštovani!

Vzrokov je lahko precej, zato ne bi želel ugibati.

Simptomi, ki jih opisujete so lahko posledica: pomanjkanja mineralov: bodisi magnezija ali kalcija; lahko gre za posledico stisnjenih oz pretisnjenih živcev med vadbo – do tega rado prihaja zlasti ob povečanju telesne teže ali nedavni poškodbi okončin/e, lahko pa tudi ob zmanjšani prekrvavljenosti udov ob povečani telesni aktivnosti.

Ta neustrezen pretok krvi v spodnjih okončinah ob povečani telesni aktivnosti pa je lahko posledica zožanja arterij v spodnjih okončinah. Govorimo o periferni arterijski okluzivni bolezni ali intermitentni klavdikaciji. Neustrezen pretok je lahko tudi posledica motenenega pretoka krvi v globokem venskem žilju spodnjih okončin saj to posledično pomeni tudi moten pretok krvi v arterijah spodnjih okončin. V tem primeru govorimo o globoki venski trombozi. Predvsem globoka venska tromboza, delno pa tudi arterijska okluzivna bolezen, sta vsekakor lahko povezani tudi z jemanjem peroralnih kontracepcijskih tabletk.

Kot lahko razberete sama, ne moreva izključiti nobenega vzroka, zato vam vsekakor svetujem, da se v kolikor pripravki magnezija ne bodo pomagali, napotite na temljit pregled.

Kakršnekoli tovrstne bolečine, mravljinčenja, krči,.. v okončinah so lahko simptomi resnega obolenja in jih nikakor ne gre podcenjevati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Zraven se oglašam, ker imam podobne bolečine v segenskih mišicah.

Zadnje čase imam zelo natrpan urnik, ki pa seveda mi prinaša kar nekaj psihičnega stresa. V vsak dan že od vedno zraven “tlačim” različne oblike telesne vadbe, od hoje, teka, plavanja aerobike…na splošno sem zelo aktivna.

Se pa je prejšni četrtek zgodilo, da sem po dovgem času odšla na aerobiko-vadba je bila zelo intenzivna. Po njej sem v isih tankih športnih dolgih hlašač stekla do avta in potem domov. Nasledni dan sem seveda normalno odšla v službo in se že popoldan počutila neverjetno utrujeno. Zvečer sem imela še vsakotedenski plesni trening.
Zgodilo pa se je že v soboto, da je me je močno začela boleti glava in počutila sem se grozno.
Po počitku in seveda aspirinu so bolečine v glavi nekoliko popoustile ampak čudne bolečine v stegenskih mišicah pa so so se okrepile (prepisala sem jih intenzivni aerobiki)
Sedaj (tene dni po aerobiki) je moje poutje močno izbolšano (imela sem zelo majhno povišanje temperature…torej sem sklepala da nisem obolela za gripo) amapk bolečine v nogah pa so grozne.
Ponoči se zbujam in dokler nisem pojedla lekadola se bolečina ni umirila.
Sedaj pa je isto…bolečina se je razširila v križni predel hrbta… Bolečina je taka, kot bi mi nekdo mišiso nategnil in se noče sprostiti…
Nevem kaj bi to bilo? mogoče prehlajene mišice? Stara sem 24let in si tega nekako ne znam razložiti…bolečine zaradi tvorbe mlečne kisline pa bi se že zdavnaj mogle končati…

Resnično vas prosim za Vaše strokovno menje!

Spoštovani!

Mialgija oz. bolečina v mišicah je lahko simptom številnih motenj in bolezenskih stanj. Najpogostejši vzrok je nedvomno prekomerna obremenitev oziroma pretirano raztezanje mišice oz. skupine mišic. Drugi najpogostejši vzrok mišičnih bolečin so virusne okužbe. Dolgoročne mišične bolečine so lahko tudi posledica različnih mišičnih presnovnih motenj, nekaterih prehranskih pomanjkljivosti ali sindroma kronične utrujenosti. Nedvomno na prisotnost mišičnih bolečin negativno vplivajo tudi stresne situacije.

Domnevam, da gre konkretno v vašem primeru za sovpadanje prekomerne telesne aktivnosti oziroma preobremenitve mišic in hkrati tudi za posledico najverjetneje sočasno prisotne virusne okužbe. Svoje pa, kot sem že napisal, je verjetno dodalo tudi stresno okolje.

V kolikor v kratkem ne bo bolje, se o težavah pogovorite s svojim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close