Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija PREHLADI IN NEPREHODNOST UŠES

PREHLADI IN NEPREHODNOST UŠES

Pozdravljeni!

Sin je star 21 m, od 12 m je v jaslih.Stalno je prehlajen.Po nekaj dnevih prehlada dobi vročino(tudi do 40,41 stopinj), ponavadi je diagnoza:viroza.
Dobimo kaplice Bivacyn za nosek in po nekaj dnevih se stanje izboljša.To traja nekaj veselih dni potem pa spet vse znova.
Pred 2 meseci je alergologinja(imamo atop.dermatitis) ugotovila, da je nakaj narobe z ušesi.Na ORL so ugotovili, da so ušesa neprehodna.Tudi po antibiotiku se stanje ni izboljšalo.Če bo še vedno tako konec julija na kontroli bodo bobniče prerezali in izsesali tekočino iz njih.
Čudi me ker na pregledih( ki jih je bilo kar precej) so bila ušesa vedno v redu(razen 1x pri 16m mu je iz ušesa pritekla tekočina.Bolelo ga ni nič.Če sem prav razumela, naj bi se¨”šmrkelj” namesto iz nosu izločil iz ušesa, ker se je v ušesu zaradi prehlada ustvaril vakuum)(?)
Nikoli nismo opazili, da ga bolijo ušesa, zato ne razumemem zakaj ima zdaj neprehodna.Zaradi nenehnih prehladov? Ali je prebolel vnetje ušes in tega nismo opazili?
Zanima me če ima zaradi neprehodnosti ušes (poleg problemov s sluhom) tudi problem z ravnotežjem.Večkrat se mi zdi, da pri hoji občasno kar zgubi ravnotežje(shodil je pri 13m)
Glede Bivacyn kapljic: po nekaj dnevih uporabe mu ne teče več iz noska, vendar imam občutek, da se mu šmrkelj nabira nekje v glavi, ker čez nekaj dni mu začne spet teči iz noska.Ampak ne razumemem, kako in kje se tako hitro prehladi.Ali se res prehladi ali pa mu teče iz noska, kar se mu je nabiralo že prej, ko smo jemali kaplice?
Vsa sem zmedena.Stalno mu čistim nosek s fiziološko, ampak ni dosti boljše.Kaj lahko še naredim???

Pa še eno vprašanje.Pozimi je imel vnetje- sumijo na žrelnico(ki jo ima povečano) in je imel CRP 235.Zanima me če tak visok CRP pusti kakšne trajne posledice ali samo nakaže na trenutno vnetje?

Opravičujem se ker sem vam natrosila toliko vprašanj in se vam najlepše zahvaljujem za vse odgovore, ki jih podaste na tem forumu.
Lep pozdrav.
Tina

Pozdravljeni, Tina,
stalno zamašen nos je najpogostejši vzrok posledične povečane žrelnice, izlivnega vnetja ušes, slabšega sluha in slabšega govornega razvoja. Mehanizem je tak, kot ste ga napisali (vakuum, neprehodna Evstahijeva cev…)
O tej temi sem že veliko napisala, poglejte pod “žrelnica”, “zelen smrkelj”. Tudi o zdravljenju, pa bom samo kratek povzetek: fiziološka-prebrizgavanje, ne 1 ali 2 kapljici, mehansko odstraniti smrkelj, ponovno prebrizgavanje, Operil P 3x dnevno do 7 dni. Če je smrkelj zelen: to pomeni bakterijski superinfekt in se zdravi z antibiotikom, po smernicah Infekcijske klinike ne zdravimo s kapljjicami (Bivacyn pa sploh ne, ker med drugim povzroča kontaktne alergije) pač pa antibiotik v sirupu. Po uporabi antibiotičnih kapljic se otrok ne pozdravi, ustvarimo pa dobre pogoje za resistenco bakterij (po domače “antibiotik ne prime”).

CRP ne pušča nobenih posledic, saj je samo označevalec vnetja, s katerim si pomagamo pri diagnostiki (ali je infekt virusni ali bakterijski), ob drugih parametrih vnetja zraven (povišani levkociti, pomik diferencialne slike v levo). Tako visok je ponavadi pri bakterijskem vnetju, smo pa že videli tak CRP tudi pri adenovirozah.

Torej: fiziološka, fiziološka in še enkrat fiziološka, potem obvezno Operil P do 7 dni. Pa pregled pri ORL, da zadeve pregleda in pravočasni postavi indikacijo za ev. odstranitev žrelnice, ki povečana vodi v naglušnost in slab govor.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close