Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prehlad pri novorojenčku

Prehlad pri novorojenčku

Lep pozdrav!
Imam hčerkico, staro 7 dni. 3. dan po porodu sva bili odpuščeni domov, med porodom in po njem ni bilo posebnosti. Se dojiva in na teži lepo pridobiva (ob rojstvu 3255, sedaj 3340g). Lula pribl. 6-7x na dan, kaka ene 4x.
Sedaj pa vprašanje. Jaz sem že od poroda dalje prehlajena, vendar zelo pazim na higieno. očitno ni čisto pomagalo, od včeraj ponoči ima mala zelo zamašen nos, zaradi katerega včasih težko sesa, danes je pričela še kašljati. Z možem ji nos izpirava s fiziološko in čistiva s pumpico (tisto, pri kateri sam ustvarjas podtlak z usti), posesa se precej zelene in prozorne sluzi.
Zanima me, ali naj obiščeva pediatra (na prvi pregled je že prijavljena, a to je šele čez 3 tedne, sicer pri izbranem pediatru seveda še ni bila) oz. kdaj naj ga (če se poslabša, če ne bo bolje čez nekaj dni, če dobi vročino?). Kolikokrat na dan lahko izpirava in sesava nosek? Kaj še lahko narediva? Kako dolgo pa običajno traja prehlad pri novorojenčkih?
Vem, da je zadeva sicer precej enostavna, skrbi me le zato, ker je še tako majhna.
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Prehlad je pri novorojenčku enak kot pri odraslem in tudi enako traja. Le da se pri novorojenčku prej zakomplicira, ker ima ozke dihalne poti in si ne zna sam čistiti dihal.
Zato mu večkrat dnevno v nosek vbrizgajte (počasi, z 1 ml brizgo) fiziološko, nato pa posesajte. Kašelj je spremljevalec prehlada.
K zdravniku greste, če otrok dobi vročino ali če zavrača hranjenje, je bled, zaspan, če ima znake težkega dihanja, bruha.
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=znaki+te%C5%BEkega+dihanja,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor. Delamo po navodilih, mislim da je stanje že malo boljše, ker iz nosa ne pride več toliko sluzi. Vročine nima, pokašlja parkrat v celem dnevu. Je živahna, hrani se dobro. Ima pa minimalno izcedka iz enega očesa, ki ga brišem z zloženci in s prekuhano vodo. A je to v redu?
Zanima me, če gremo lahko kaj ven? če ja, za koliko časa? Do sedaj še nismo šli, razen iz porodnišnice, danes je stara 9 dni. Seveda bi šli v najtoplejšem delu dneva, ko je sonce in ene 15 stopinj. Koliko pa naj jo oblečem ? Ali že potrebuje zimsko vrečo?
Hvala še enkrat

Super vam gre, vendar bodite še vedno pozorni na vročino, boleč jok, težko dihanje.
Če nima vroine, le pojdite ven, saj je zunajh prav prijetno. Ne pretiravajte z oblačenjem, temperature so prijetno jesenske.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close