Prehlad in težave z dihanjem
Potek bolezni:
1.) V soboto 27 decembra 2025 sem šel na Peco smučat. Že tam se nisem dobro počutil. Ko sem prišel domov nisem imel nobenega apetita in sem šel na 2 urni popoldanski počitek. Ponoči sem spal normalno 8 ur, brez prebujanja.
2.) V nedeljo 28 decembra 2025, mi je bilo cel dan in ponoči vroče-hladno. Temperaturo sem si izmeril v ponedeljek. Bila je 38.1 C. Vzel sem Aspirin in Lekadol tablete in pil ogromno čaja. Grlo me ni bolelo in mišice tudi ne. Kašlja nisem imel. Temperatura je nato podla in vse do petka sem jo imel med 36.7 do 37.7 C. V soboto 3.1.2026 je temperatura podla na normalno, pod 36.5 C.
3.) V soboto 3.1.2026 sem pa začel kašljati in izločati sluz, bele barve in srednjo količino. Več sem jo izločal zjutraj, čez dan pa manj. Nos sem imel tudi rahlo zadelan. Za boljše izločanje uporabljam inhalator z 0.9% NaCl fiziološko raztopino. Sluz lažje izločam, skoraj brez kašlja.
4.) Leta 2025 sem se cepil proti gripi in Covidu, eno leto prej leta 2024 pa proti pljučnici, gripi, Covidu in klopnemu meningitisu.
5.) Redno jemljem zdravilo ANORO ELLIPTA in Omnic Ocas. Imam rahlo KOPB.
6.) Do sedaj sem imel težave z težko sapo samo pri hoji v strmino, z hitro hojo po stopnicah in večjih fizičnih naporih. Pri hoji v ravnini ni bilo nobenih težav.
7.) V dneh od 3.1.2026 do danes pa težave z težko sapo niso izginile, pojavile se tudi pri običajnih opravilih v stanovanju. Pri mirovanju in nobenih težav. Uporabljam BERODUAL N, ki sem ga dobil septembra 2024, ko se imel pljučnico. V dneh od 27 decembra 2025 do danes v spanju ni bilo večjih težav. Zadnja dva dni se pa ponoči večkrat zbujam. Ponoči težko diham skozi nos, čez dan pa ne. Danes 18.1.2026 se je barva izpljunka spremenila iz bele v belo-rahlo rumeno. Bolečin v prsnem košu ni, prav tako tudi piskanja ni.
8.) Pred pojavom gornjih težav, nisem kašljal, izpljunek bele barve sem pa izločal občasno in minimalno.
9.) Izmerjene vrednosti %SpO2 z oksimetrom so med 90-94%. Prej so bile višje nad 94%. Meritve opravljam vsak dan.
10.) Apetita nimam nobenega.
11.) Leta 2024 (8.9-19.9) sem prebolel pljučnico. Bil v bolnici Topolšica, imel sem desno stransko pljučnico zaradi Moraxelle in virusa.
Prosim za vaše mnenje. Hvala.