Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija prehlad, herpes, šesta bolezen

prehlad, herpes, šesta bolezen

Prav lepo pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj v zvezi vpliva infekcije na plod. Za vaše dragocene odgovore se Vam že v naprej lepo zahvaljujem!

Zadnjo menstruacijo sem imela 14.8.2009 (ker me malo begajo vsi ti izračuni časa nosečnosti, sem Vam kar napisala datum zadnje menstruacije). Nekako čez 3-4 tedne sem zbolela za prehladom (izcedek iz nosu in hud kašelj), po prebolelem prehladu pa sem na ustnici dobila tri herpese. Sedaj pa še hči verjetno preboleva 6. bolezen. Imajo te infekcije lahko vpliv na plod, kakšen in kako se to lahko ugotovi oz. diagnosticira? Ali moram za 6. bolezen zboleti tudi jaz, da lahko obstaja sum na infekcijo plodu? Hvala.

Lep pozdrav

Spoštovana,

prehladne bolezni, ob katerih se zelo rad reaktivira virus herpes simplex tip 1 (ta povzroča izbruh bolečih mehurčkov ob – na ustnicah in okrog na koži obraza), praviloma nimajo škodljivega vpliva na zarodek oz. plod. Za učinek je namreč pogoj visoka prisotnost virusa v krvi (tim. viremija), ob kateri virus preko posteljice lahko preide na plod. Ob viremiji (ki ni značilna za večino prehladnih virusov, saj ti “napadejo” le sluznico zgornjih – ali v slabšem primeru – tudi spodnjih dihal) pa nimamo le prehladnih znakov, ampak vročino, bolečine v sklepih in mišicah, glavobol ipd. Poleg viremije je dodaten pogoj za škodljive vplive še dovzetnost plodovih razvijajočih se organov, ki je v prvem tromesečju nosečnosti različna od tedna do tedna .

Da bi šesta bolezen lahko imela kakšen vpliv na plod, morate zboleti vi sami – kar je seveda možno, če te bolezni niste preboleli kot otrok (je pa malo verjetno, saj večina preboli okužbo s temi virusi v času vrtca ali osnovne šole, seveda često brez postavljene diagnoze).

Glede na zapisano kar mirno uživajte nosečnost (če seveda ne sodite v skupino “slabostnic in bruhačk”), ob kontroli pa ginekologu povejte za svoje skrbi – da vas tudi on (ona) pomiri.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close