Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija (pre)hitra rast dolžine dojenčka

(pre)hitra rast dolžine dojenčka

Pozdravljeni.

Nekoliko me bega rast dolžine/višine mojega fantka in lepo prosim za pojasnila.
Rodil se je z 52cm in 2915g. Na prvem pregledu pri 1mes2t je imel 61 cm in 4430g. Na drugem pregledu pri 2mes1t pa 5600g in kar 67cm. Pediatrinja dolžine sicer ni nič komentirala oziroma mislim, da je na list, ki ga je izpolnila sestra, pogledala le težo dojenčka in jo primerjala s prejšnjo številko ter rekla, da lepo napreduje (pregled je trajal vsega 5min); mene pa vendarle skrbi, če ne raste nekoliko prehitro, saj taka dolžina pri 2mes ni običajna (niti ni razvidna iz percentilnih krivulj)?
Fantek je sicer polno dojen, dobre volje, lepo spi, skratka deluje zdrav in zadovoljen. Ne bi rada paničarila ali delala primerjav z ostalimi otroki, a vendarle me zanima ali je to normalno, od česa je odvisno, kaj lahko še pričakujem (tako dolžino sem namreč pričakovala nekje pri starosti 5-6mes). Starša sva povprečne višine: mama 169cm in oče 181 cm.
In, če je z dolžino vredu, kako je pol s težo? Je potemtakem za svojo dolžino prelahek (glede na http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfl_boys_z_0_2.pdf ), čeprav se je v enem mesecu zredil za 1200g?

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Telesna dolžina je bila pri porodu na 75.percentilni krivulji, pri 1. mesecu pa enako nad 95.percentilom kot pri drugem mesecu.
Najpogosteje gre za napako pri meritvi. Otrok ni dovolj iztegnjen oz. se ne dotika z glavico merilne naprave, napaka pri meritvi je lahko od 2-5 cm.
Če pa ne gre za napako, je tako rast potrebno slediti in če bi se vpri naslednjih preventivnih pregledih krivulja njegove rasti vedno bolj oddaljevala od 95.percentilne krivulje, ukrepati.
Teža je v redu, je pa za višino mogoče res malce prenizka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za odgovor!
Glede na to, da ste napisala, da gre lahko za merilno napako, če otrok ni bil dovolj iztegnjen oz. se z glavico ni dotikal merilne naprave, naj povem, da so ga vsakič izmerili na previjalni mizi z metrskim trakom (takim kot za šivanje), in sicer tako, da je med.sestra trak poprijemala od pete do kolena, do boka do ramen in glave. Niso ga torej merili s kakšno merilno napravo oz. tako tehtnico, kot so jo imeli v porodnišnici, kjer so poleg teže izmerili še dolžino. Je možno, da so napake zaradi takega načina merjenja?
Če bo tudi na naslednjem pregledu (tokrat bo star 3mes in 2tedna) krivulja njegove rasti še vedno nad 95.percentilom, kakšna ukrepanja lahko sledijo? Od česa je odvisna (pre)hitra rast v dolžino oz. zaradi česa pride do tega?
Kaj lahko naredim, da bi povečala njegovo težo? Dojim ga na zahtevo in ne po urniku, otrok ne deluje lačen; od dojke se sam odstavi, ko se nasiti (nekje po 10-15min, včasih mu je dovolj ena dojka, ponudim pa vedno obe, lačen je nekje na 2-3ure), je dobre volje, ni jokav.

Iskrena hvala za pojasnila in mnenja.

Tak način meritev je za dojenčka popolnoma neprimeren. Le novorojenčka se tako meri, čeprav bi se sedaj ta sestra verjetno z mano kar skregala, češ da ona pa to obvlada. Dokazano je izjemno nenatančno!
Najprej je potrebno otroka pravilno izmeriti, šele potem razmišljati o ukrepanju. Sicer je to urkepanje, kot sem že našpisala, sledenje rasti pri 3., 4.-, 6. mesecih in če bi se krivulja vedno bolj oddaljevala, napotiti k endokrinologu.
Kot sem tudi zgoraj zapisala, bje teža primerna, če pa je res tako zelo velik, je pa premajhna. In spet torej: potrebno je otroka pravilno izmeriti in če je njegova dolžina manjša, je najverjetneje njegova teža temu primerna.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close