Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Pregrevanje novorojenčka

Pregrevanje novorojenčka

Spoštovani.

Ali pregretje novorojenčka pušča kakšne hujše posledice (zanima me predvsem za možgančke).

Sem namreč povsem obupana. Doma imamo novorojenčico pri kateri cel teden nismo prepoznali, da znaki kot so: vreščanje, potenje po glavici, bruhanje ne pomenijo, da ima krčke (v to smo bili namreč prepričani) temveč, da se otroček dobesedno pregreva. Tako zelo me skrbi, da smo ji povzročili nepopravljivo škodo.

 

Kdaj bi se pokazale posledice? In ali bi se z UZ glavice kaj videlo?

 

Najlepša hvala za vaš čas in vse lepo

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

“Pregretje”, ki ga opisujete, je res neprijetno, a ni dojenčici prav nič škodilo na “daljši rok”. Za možgane je nevarno pregretje, ko telesna temperatura preseže 40 stopinj – in ko otrok prav nič več ne vrešči. In še takrat so vzroki za posledice med seboj prepleteni, poleg pregretja običajno tudi pomanjkanje tekočin, motnje v telesnih elektrolitih, nizek krvni sladkor ipd.

Ker posledice niso pričakovane, UZ pregled možganov (ali celo kakšna bolj natančna slokovna diagnostika, kot je MRI), ne bi pokazal ničesar.

Malčico oblačite torej le toliko kot sebe, dodajte le eno plast, v notranjih prostorih (kjer kakšno posebno gretje ni priporočljivo, samo zaradi dojenčice) ji ne tlačite kapice na glavo. Koristi tudi pogosto dojenje – pri katerem boste najbolj začutili, koliko ji je vroče. Nikakor pa ne svetujem, da ji vsakih nekaj ur tlačite pod poazduho termofor in postanete obsedeni z merjenjem temperature…

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor. Ste me zelo pomirili. Sicer pa včeraj smo res pazili, da dojenčica ni bila oblečena preveč pa smo vseeno imeli iste simptome (vreščanje, potenje, vroča na dotik- čeprav je bila TT rektalno 37,3), verjetno bi vseeno šlo za krčke, katerih posledica je tudi to potenje?

Tudi blato je te dni (od torka) izrazito zelene barve- špinačne. Bi nas moralo skrbeti? Je pa polno dojena in prej je bilo blato lepo gorčične barve.

Sicer imamo prvi pregled pri pediatru 6.12. bi bilo dobro da gremo že prej na pregled?

Lep vikend vam želim

Pravi trebušni krčki se običajno pojavijo kasneje, po 4. tednu, zato verjetno joka in vrešči zaradi drugih razlogov. In čisto možno je, da ji je vseeno prevroče – rektalna temperatura 37,3 st. C je na zgornji meji normalnega (ne razumem pa, zakaj ji merite temperaturo v ritki – kar je že dooooolgo odsvetovano, meri se pod pazduho, enako kot pri večjih otrocih in odraslih). Lahko ob dojenju pogoltne tudi precej zraka in jo ta tišči – tu pomaga daljše podiranje kupčka. Lahko ji gredo na živce preveč tesno zalepljene pleničke, tudi lulanje in kakanje kakšne (ampak res redke) nervira. Ker pa takšen jok (tudi potenje) ni nič posebnega, je treba le potrpežljivo počakati, da to obdobje mine.

Barva blata je zelo odvisna od žolčnih barvil in deleža njihovih različnih variant – na kar vpliva starost dojenčka, pa tudi poseljenost z (normalnimi) bakterijami, ki sodelujejo v (normalni) razgradnji žolča. Tako so možne (in normalne) vse variante rumene, zelene, gorčične, rjave barve… Kar je moteče, je bodisi svetlo blato (celo kot “kreda”, kar kaže na motnjo v delovanju jeter), pa tudi primesi krvi, večje količine sluzi (kar kaže predvsem na draženje debelega črevesja).

Torej je pri vas vse tako, kot mora biti in ne vidim prav nobenega razloga za (predčasni) obisk pediatra. Obisk patronažne medicinske sestre (ki je morda celo načrtovan) pa ne bi škodil. Za vašo samozavest.

Hvala za lepe želje, vikend je (žal) deloven…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Iskrena hvala za odgovor.

Koliko pa je normalna telesna temperatura pri novorojenčku? Se razlikuje od normalne telesne temperature odraslega? Po spletu so raznorazne številke, pa bi bila iz prve roke najbolj sigurna informacija. Glede tega, da je rektalno merjenje odsvetovano pa slišim prvič zato hvala za opozorilo. Povsod namreč še vedno govorijo o merjenju v ritki (tudi v porodnišnici in s strani patronažne). Je normalno, da med tem ko se otroček joče temperatura naraste? Danes je namreč v obdobju dneva ko jo nekaj “muči” zopet imela TT 37°C/ 37,1°C(merjena pod pazduho). Za tem, ko se je pomirila in zaspala je padlo na 36,7°C.

Bi imela pa še eno vprašanje, malo druge tematike pa vendar. Jaz sem streptokok B pozitivna (sem prejela antibiotik med porodom vendar zelo pozno saj se je vse odvijalo zelo hitro in sta od prejema antibiotika do poroda minili manj kot 2 uri). Zanima me v kolikor pride do pozne okužbe kakšni so znaki, vem da so menda precej neznačilni, pa vendar.

Naša  4 tednov stara deklica je ob rojstvu sicer že imela eno okužbo, bila zdravljena z dvema antibiotikoma vendar povzročitelja niso izolirali. Brisi na streptokok B iz noska in ušesa so bili menda negativni.

Srčno upam, da do tega ne bo prišlo. Smo tudi zelo pazljivi glede umivanja rok, razkuževanja. Ampak vseeno je dobro vedeti in prepoznati znake.

Lepo pozdravljeni in hvala da si vzamete čas in odgovarjate na naša vprašanja.

Normalna temperatura, merjena pod pazduho, je med 36 in 37 stopinj C (idealna pa 36,3 – 36,8). Tempratura, merjena v ritki, je običajno za 0,5 stopinje višja (če daste termometer pregloboko, tudi več…) Ker je ob vnetjih v trebuščku še bistveno višja, je prepoznava še na ta način edini pravi razlog za merjenje v ritki.

Temperatura novorojenčka je res nekoliko višja kot pri odraslih, a govorimo o desetinkah stopinje. Je pa zanje v razliko od odraslih značilno, da ima na njihovo temperaturo vpliv temperatura okolja – v prehladnem se podhladijo, v pretoplem pa zelo hitro pregrejejo. Nimajo namreč zrelih adaptacijskih mehanizmov za hrambo / večanje oddajanja toplote.

Pozna okužba s SGB je izjemno redka, a tudi zelo alarmantno poteka – in zvečana telesna temperatura ni glavni znak (običajno so ti otroci celo podhlajeni). Praviloma se kaže z znaki vnetja osrednjega živčevja – bruhanjem, zaspanostjo in slabšo odzivnostjo ali pa z neutolažljivim, vreščečim in bolečim jokom. Ne morete spregledati…

Vaša dojenčica je verjetno imela diagnozo sum na okužbo, označeno s sindromom sistemskega vnetnega odgovora (SIRS). Kar pomeni, da so v krvi ugotovili povečanje kazalcev vnetja, kot je C reaktivna beljakovina (CRP), prokalcitonin (PCT), števila belih krvničk… – kar ni prav redko. In sploh ni nujno, da je šlo za okužbo, telo se tako lahko odzove tudi na kaj drugega, npr. na težji porod, mekonij v plodovnici ipd. In je seveda že zdavnaj mimo.

Sum na okužbo (SIRS) pa vedno “zdravimo” z dvema antibiotikoma. Običajno v šali rečemo, da “najprej streljamo, potem pa iščemo “sovražnika””. Zamuda pri uvedbi antibiotika, če res gre za bakterijsko okužbo, je namreč v redkih primerih lahko usodna.

Torej, kar mirno – in pospravite že enkrat termometer v kopalnično omarico. Prav nobene potrebe ni za neprestano merjenje temperature.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala vam  za pomirjujoč in strokoven odgovor.

Še zadnje vprašanje če smem, potem pa preneham. Sem prvič mamica in vprašanj v glavi je ogromno. Ne veš kaj je prav kaj ni, zato sem res hvaležna vam in ostalim strokovnjakom, ki odgovarjate na tem forumu.

Že zgoraj sem omenjala zeleno blato deklice. Že cel teden je zeleno- od svetlo zeleno do temno zeleno. Danes je poleg tega še zelo tekoče, bi rekla, da morda celo driska z vonjem po kislem. Zvijalo jo je čez cel dan, komaj se je uspela pomiriti po par urah mučenja. Ne paše ji čisto noben položaj, ves čas namreč neutolažljivo joka (ponoči je po navadi vredu in lepo spančka..najhuje je v večernih urah, no danes tudi že od zjutraj in dopoldne). Glede na to, da naj bi se pravi krčki pojavili komaj po 4 tednih (danes jih ima ravno toliko), bi bilo možno, da gre za kakšno alergijo ali intoleranco?  Po trebuščku se ves čas sliši tudi pretakanje in veliko punka. Ali pa kakšna okužba črevesja?

Tako hudo je gledati, ko se tako zelo joče. Takrat tudi dojka ne pomaga, zelo krili, se odriva, vrešči, je cela vroča in potna.

Kupčke podiramo, je pa res, da precej hitro sesa in verjetno vnese vase tudi dosti zraka.

Toliko enih vprašanj, res je težko biti prvič v vlogi mame. Prelepo ampak hkrati najtežja vloga. Trpim poleg ob vsakem njenem joku in bi, če bi le šlo prevzela vse njene bolečine.

Lp

Zeleno blato “mladega” dojenčka ni nič posebnega, tudi to, da je bolj tekoče, ni zaskrbljujoče. Zanesljivo pa ne gre za kakšno alergijo (te dojenčki te starosti sploh še ne morejo razviti) ali intoleranco.

Bolj nadležno je zvijanje, pretakanje, jok. To je vsaj delno res lahko pozročeno s hlastnim pitjem in požiranjem zraka – tu pomaga pravilno pristavljanje (da ima v ustih tudi celoten kolobar, ne samo bradavico), spreminjanje položaja med dojenjem (da je bolj pokonci, ne leže – v katerem je res težko piti in požirati, poskusite sami, če ne verjamete…) in seveda daljši čas podiranja kupčka. Koristno je tudi preveriti, da imate dovolj mleka – če ga je premalo, bo lačen dojenček besno vlekel, a namesto tekočine požiral zrak.

Prav tako ni verjetno, da bi šlo za okužbo. V tej starosti so virusne driske redke – in praviloma potekajo s splošnimi znaki okužbe, ne samo s tekočim blatom.

Kmalu bo bolje in boste v vlogi mame vse manj manj trpeli, prihaja sama “uživancija” – ko se bosta ujeli in vam bo mala začela vračati ljubezen z nasmeški, gruljenjem.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close