pregretje dojenčka
Pozdravljeni!
Mene pa zanima kakšni so znaki pregretja dojenčka. Nekaj dni nazaj sem svojega 4 mesečnega malčka preveč oblekla saj je po dvournem sprehodu imel mokre štramplje in majčko pa tudi kapico. Nekaj časa se je v vozičku pritoževal pol pa zaspal, zdaj pa me je strah da sem mu naredila kakšno škodo.
Lp
Pozabla sem vam napist, da ko sem ga doma spreoblekla, ko sem mu slekla bodi se je tresel, kot da ga zebe in ko sem ga takoj nazaj oblekla je bil vesel naprej in ni kazal kakšnih drugih znakov, tako da upam da ni kaj narobe ker preden je zaspal v vozičku je kar glasno protestiral jaz trapa pa sem misla, da ne more zaspati ker se je prebudil. Zdaj pa me je tako strah da sem naredila kakšno škodo na njegovih možgančkih zaradi pregretja. Kakšni pa so znaki, da lahko ugotovimo, da je prišlo do pregretja?
Lp
Človeško telo in enako 4 mesečni dojenček ima mehanizme za uravjavanje telesne temperature, s katerimi odvajajo odvečno toploto in na ta način vzdržujejo stalno telesno temepraturo. Če smo preveč oblečeni, se prepotimo, s tem odvedemo odvečno toploto. Le daljše bivanje v pretoplem (npr. poleti v zaprtnem avtomobilu, kot se je tudi že zgodilo) povzroči, da telo ne more več uravnati telesne temperature, pridruži se še dehidracija in življenjska ogroženost. Pri trenutnih temperaturah pa otroka ne morete toliko obleči, da bi se pregrel tako, da bi to kakorkoli vplivalo na njegovo kasnejše ćivljenje in možganske funkcije.
Otrok je bil prepoten in kos te ga slekli, ga je mrazilo, enako kot tudi nas, odrasle.
Otroka oblačite kot sebe, lahko dodate še ene rokave več, ne pa mnogo več.
Pozdravljeni
S svojim 6 mesecnim dojenckom sem na hitro opravila nakup v 2 trgovinah. Zunaj je bilo mrzlo zato je bil oblecen v kosmatega pajacka in kapuco. Vse skupaj je trajalo priblizno 1 uro. Na poti domov se je v avtu zacel pritozevati zato sem se stegnila nazaj in ga pobozala ter ugotovila, da je pod kapuco prepoten. Bila sem ze skoraj doma. Hitro sem ga odnesla v sobo in preoblekla. Imel je potne laske, tudi kapuca je bila od znotraj mokra, po hrbtu je imel vlazen bodi. Med tistim hitenjem se nisem spomnila, da bi mu slekla kapuco ker sem tudi hodila ven in noter zunaj pa je bilo okoli 12 stopinj. Bi lahko bilo zaradi tega kaj narobe? Ustrasila sem se, ko sem ugotovila, da je prepoten pod kapuco, da nebi prislo do pregretja.
Najlepsa hvala za vas odgovor
Ali se je to zgodilo letos? Kajti do sedaj ni bilo še takšnih temperatur (torej pod ničlo), da bi otrok sploh ptoreboval kosmatega pajaca, kapuco ali posebno pozornost zaradi mraza na sploh. Dejstvo je, da v Sloveniji otroke oblačimo resnično preveč.
Če ste otroka slekli, obrisali, pustili, da se ohladi, ste naredili prav. V bodoče pa poglejte, kakšne so temperature in otroka oblecite primerno le-tem.
Spoštovani
Imam 7 mesecnega dojencka in sva zadnje kopanje opravila v ocitno malo pretopli vodi. V banji zelo uziva zato mu natocim okoli 10 cm vode in se na trebuscku veselo igra. Tokrat je bil v vodi nekje 30 min in vmes jo 1x zamenjam ker se ohladi. Misli da je bila voda nekje 38 stopinj, nimam termometra vendar imamo tako nastavljeno na pipi za vse. Zaskrbelo me je, ker je dobil cisto rdeca lica in se nekaj casa po kopanju je bil v obraz tako rdec. Med kopanjem temu nisem posvecala pozornosti potem pa sem se spomnila, da mu je morda tako vroce. Je lahko zaradi tega kaj narobe?
Hvala za odgovor
Naše telo se samo ohladi, rdečina izzveni in ni posladic. Saj tudi po vročini okolii 38 st. nimamo nobenih posladic.