pregretje …
Pozdravljeni!
Danes sva bila s sinom zunaj. Ker je zaspal v vozičku, sem ga pustila spati. Spal je 1 uro zunaj, na svežem zraku, in 1 uro v veži (v veži sem ga le odkrila, ne pa slekla …). Ni jokal, celo zbuditi smo ga morali.
Zanima me, kako je s pregretjem glave-možgan pri dojenčku, staremu 7 mesecev, ker je imel mokro kapico, ko sem ga slekla. Sem “pregrela možgane”? Menim, da ne.
Že vnaprej hvala za odgovor!
Spoštovana,
zanesljivo niste pregreli možganov, pa čeprav je bila kapica vlažna od otrokovega potu. Pregretje grozi zlasti poleti (ko sonce sije neposredno na glavico) ali v primeru, ko je otrok dolgo časa preveč oblečen v zelo toplem okolju. In preden bi v tem primeru prišlo do poškodb, bi dete zelo jasno protestiralo.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Imam dojenčico staro 17 dni. Ker ima mejno vrednost zlatenice (240) nama je pediatrinja svetovala, naj jo imam čimveč na svetlobi. Danes malo po 10.uri sem zibko dala ob okno za pribl. 20 minut, da ji je sonček svetil v glavico. glavica je bila rdeča, po podoju je bruhnila. Sedaj je mirna in spi. ali je lahko prišlo do preglrevanja, kaj lahko naredim?
Najlepša hvala za odgovor!
Draga MancaAna,
do blagega pregretja kože, ki pa nikakor ni usodno, je očitno prišlo – na to kaže rdečina kože = razširjene žilice. Bruhanje pa s tem ni bilo povezano. Res drži, da vidna svetloba vpliva na nižanje zlatenice, pa pri tem ne mislimo na sončne žarke ali celo UV žarke, ampak na svetlobo.
Soncu torej dojenčka ne izpostavljajte, še zlasti ne v naslednjih dneh, ko bo vroče. Pazite tudi, da boste temperaturi okolice ustrezno manjšali število plasti oblekic, da ga ne bi pregreli. V tem primeru bo dojenček jokav, siten, zaripel v obraz, telesna temperatura bo zvečana. Terapija je le ena – da ga manj oblečete in tako ohladite.
Lepo se imejte, uživajte v senčki, bilirubin 240 mikromolov/L tudi ni noben razlog za paniko ali strastno sončenje…
Spoštovani!
Skrbi me to, ker je bila temperatura na sobnem termometru 37⁰C (termmeter sem postavila na mesto zibke) in sonce ji je svetilo direktno na obrazek, ki je bil čisto rdeč. Res, da je sonce svetilo skozi okno, vendar…strašno sem zaskrbljena. Kakšni bi bili znaki in v koliko časa, če bi šlo za pregretje možgančkov?ali so lahko kakšne druge posledice?
se opravičujem, vem da ste mi že odgovorila, vendar me skrbi…
Danes je bolj nemirna…
vnaprej hvala za odgovor!
Spoštovana,
znaki pregretja možganov so tako alarmantni, da jih ne morete zgrešiti – nezavest, krči, bruhanje, zastoj dihanja… Kot npr. vročinska kap. Poleg tega ga ne more povzročiti polurno sijanje sonca na glavico in obraz, ampak gre običajno za preplet številnih dejavnikov (visoka temperatura in vlaga okolice, motnje krvnega pritiska, telesne obremenitve)
Prav tako ob dogodkih, ki jih opisujete, ni pričakovati “odloženih” nevšečnosti. Verjamem pa, da ste prestrašeni (še zlasti, ker vas grize, kako ste lahko “naredili takšno neumnost” – pa čeprav se kaj takega ali podobnega pripeti mnogim mamam in očkom) in zato v vsakem neobičajnem obnašanju vaše dojenčice iščete nekaj slabega.
Nemir je pri dojenčku lahko nekaj povsem običajnega, še najbolj verjetno pa je, da ji postaja vroče ob naraščanju zunanje temperature. Bodite pozorni na znake, da ji je prevroče – in jo v naslednjih dneh imejte bolj v kratkih rokavih, hlačkah, le z nogavičkami in “ohlapno” zalepljeno pleničko. Sprehode pa omejite na dopoldneve in kasne popoldneve.
Lep pozdrav,
Lepo pozdravljeni.
Doma imamo 3 tedne starega novorojenčka in danes ga je patronažna prvič kopala. Voda, v kateri se je kopal, se mi je zdela malo prevroča, ko sem ji to omenila, je rekla, da se njej zdi ravno prav. Potem sva ga zavili v odejico in je takoj zaspal. Ko mi nekaj ni dalo miru in sem mu čez pol ure merila temperaturo, je na čelu pokazalo 37 stopinj, drugje po telesu pa do 37,8 stopinj, kar me je zelo prestrašilo. Še enkrat sem natočila vodo, vročo kot sem imela v spominu in zmerila temperaturo in je bila okoli 39-40 stopinj.
Ob predvidevanju, da se je res okopal v tako vroči vodi, nato pa bil zavit v dekico, kjer je skoraj takoj zaspal, me zanima, ali je velika verjetnost, da je prišlo do škodljivega pregretja in možnost posledic? Zelo me skrbi:( Ob kakšni telesni temperaturi bi novorojenček imel škodljive posledice?
Najlepša hvala za odgovor!
Maše4nka
Draga Mashenka,
očitno je vaša patronažna sestra res pretiravala s temperaturo vode. Še bolj pa s tem, ko ste ga po kopanju dobro zavili v odejico, da ni uspel oddati odvečne toplote. Kljub temu vas lahko pomirim, da takšen porast temperature za dojenčka ni bil škodljiv – le neprijeten. Zato me čudi, da ni bolj tečkaril.
V bodoče natočite vodo, ki bo telesne temperature (okrog 36 – 37 stopinj C) in vsaj eno uro po kopanju dojenčka ne imejte močno oblečenega ali pokritega.
Še nekaj o merjenju temperature: kožna temperatura slabo ponazarja telesno temperaturo in je zlasti po kopanju povsem nemerodajna. Zato dojenčku vedno merite temperaturo pod pazduho, z običajnim elektronskim termometrom. Normalna temperatura je med 36,2 in 36,8 stopinje C. Če je malo nad 37 stopinj popoldne, tudi nič posebnega. Škodljiva je lahko temperatura nad 39,5 stopinj, še zlasti, ker je povezana z virusnimi ali bakterijskimi boleznimi, ki delajo več škode kot vročina sama.
Lep pozdrav,