?Pregrade?
Najprej en lep pozdrav vsem!!!
Imela bi eno vprašanje in sicer: danes sem bila pri ginekologinji in moram priznati, da me je kar pretresel ta obisk. In sicer: stara sem 25 let, imam vstavljen mini IUV (nisem še rodila – tablet ne prenašam, po kondomu dobim grozna vnetja, da ne govorim o čem drugem), in sicer me je pregledala tudi z ultrazvokom, ker ni bila čisto prepričana o legi IUVja. In je ugotovila, da imam v maternici neke pregrade (baje da je to prirojeno), tako da moram preden bi se odločila zanositi it slikat maternico, potem pa še na eno preiskavo (pozabila katero), ki se opravlja pod narkozo. Kaj naj bi bila ta preiskava? Me prav panika grabi!! gin. pravi, da tudi če bi mi po čudežu (?!) uspelo zanositi, je zaradi teh pregrad al kaj so že skoraj 100% verjetnost splava.
Hja, pa še to: ker ni otipala IUVja, je verjetnost še ta, da mi bojo še to pod narkozo ven vlekl…
Hvala vam za odgovore, pa lep dan vam želim,
Jasmina
Pozdravljena,
Verjetno boš imela hysteroskopijo. Poseg oz.preiskava je pod narkozo,v bistvu je to pogled v maternico, skozi mater.vrat, po diagnostični hysteroskopiji, greš drugi dan domov, mislim, pa da bodo tebi, kar odstranili pregrade. Res pa je, da so pregrade najpogostejši vzrok splavov, tako, da pred načrtovano nosečnostjo, kar opravi poseg. Pa brez strahu, poseg hysteroskopija ni boleča, slikanje maternice HSG pa je odvisno od praga bolečine, ki ga imaš. Po pravici povedano je HSG -slikanje,boleča preiskava in neprijetna, vendar se da potrpeti. Jaz sem prestala oboje in sem še tukaj !
Pa srečno !
Tina
Draga Capy, sama sem po dveh splavih prestala to operacijo.
Operacija ti zelo poveča možnosti zanositve in donositve, menda z 15% na 80%. Če imaš zaradi vnetij še kakšne zarastline, ti jih bodo med operacijo tudi lahko odstranili, morda s hkratno laparoskopijo (ko si itak že pod narkozo…) in ti še bolj povečali možnosti. Torej, ne boj se, ti operaciji obstajata le zato, da ti povečata možnosti zanositve in donositve. Sama bi bila presrečna, če bi mi pregrado odkrili že prej.
Glej naslednje slike:
http://www.wdxcyber.com/images/p1.gif
pod SUBSEPTATE (manjša pregrada) in SEPTATE(večja pregrada).
Lep pozdrav in srečno!
Iza
Capy,
bodi vesela, da so ti pregrado odkrili že zdaj, preden si se odločila za otročka. Tudi meni so jo čisto po naključju – ponavadi pa jih odkrijejo šele takrat, ko ženska že enkrat ali celo večkrat splavi in začnejo iskati vzroke za to. Sama operacija ni čisto nič posebnega: dajo ti narkozo, s histeroskopom skozi maternični vrat odstranijo pregrado, vse skupaj pa traja največ 15 minut. Takoj nato te zbudijo in je stvar opravljena. Naslednji dan greš že domov. Jaz sem že naslednji dan zjutraj skakala okoli po sobi in drugim pacientkam nosila čaj itd, ker mi je bilo dolgčas in sem se že tako dobro počutila. In posledice: kmalu zatem sem zanosila in rezultat trenutno spančka v sosednji sobi.
Lp,
Katarina
Sama imam tudi pregrado. Baje se temu reče septum, ki mi ga je odkrila na UZ cca 5 mm. In nato potrdila na slikanju maternice. In ravno, ko sva se pripravljale na laparoskopijo. Namreč naj bi mi pregrada zmanjšala možnost zanositve za 25%, ker sva se trudila že 1 leto, ko sem čudežno zanosila po tabletah Dabroston, ki sem jih jemala kot priprave na operacijo.
Sedaj je napisala, da je itak minimalen. Prej pa je predstavljal očitno veliko oviro ali pa ne?
Živjo punce!!!
Spet se vam oglašam. In sicer z že opravljeno histero. 14. sem dobila M, potem so me pa v četrtek (20) sprejel, včeraj sem bila pa že doma. Ja, rezultati: obroček je sam ven padu med M, nimam nobenih pregrad. V glavnem, zdrava kot ribca. Čisto lažen preplah. Tako da moram sedaj en mesec počakat, da se sluznica obnovi, potem pa yuhey skakat!!! Upam, da bo ratalo.
Lp!