pregrada v maternici, letz – nosečnost?
Spoštovani!
Stara sem 26 let. Nisem še rodila, a načrtujem nosečnost v naslednjem letu, dveh. Ker sem imela že ogromno gin. težav in posegov imam kar nekaj vprašanj.
Že na prvem gin. pregledu pri 15ih letih so mi odkrili pregrado v maternici. Takrat me je gin. opozorila, da preden bom načrtovala nosečnost, bi bilo dobro, da mi odstranijo to pregrado (saj lahko pride do prezgodnjega poroda, rizična nosečnost…).
Nekaj let za tem so mi naredili letz – izrezali so mi spremenjene celice na materničnem vratu, mislim da sem imela pap test 3 do 4, če se prav spomnim. Takrat mi je gin. razložila, da imam sedaj krajši maternični vrat, posledica tega pa bi lahko bil prezgodnji porod.
Prejšnji teden sem imela gin. pregled in sem se želela s svojo gin. pogovoriti o odstranitvi te pregrade, pa mi je razložila, da je “danes doktrina taka, da pregrado odstranijo šele po neuspeli nosečnosti oz. spontanem splavu” ! Ostala sem kar brez besed! Se pravi naj najprej spontano splavim, potem mi bojo pa odstranili pregrado!?
Kaj menite Vi na to, da imam pregrado v maternici in krajši maternični vrat, česar obojega je lahko posledica prezgodnji porod??? Kaj naj naredim? Razmišljala sem že, da bi šla še po drugo zdravniško mnenje k drugemu ginekologu?
Poleg tega ne želim imeti rizične nosečnosti, ne želim celih 9 mes ležati doma, zato bi rada vse dejavnike, ki bi to povzročili, odstranila (katere se pač odstraniti da)!
Imam krvno skupino AB Rh faktor negativen. Tudi to ni ravno vzpodbudno pri nosečnosti…
V glavnem, čisto sem že zmešana od vseh teh težav in razmišljanja, nihče mi ne poda konkretnega odgovora, zato se obračam na Vas in Vas prosim za odgovor!
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
kar zadeva pregrado je bila pri vas narejena osnovna napaka, ki bi si je zdravnik nikoli ne smel privoščiti – to je napovedovanje potrebe po zdravljenju, ko takšne potrebe ni. Pri ¸15 letih dekletu razlagati, da ima pregrado na maternici in kaj to pomeni, pri čemer vemo, da se naše znanje spreminja in da tisto, kar danes vemo, čez 10 let pomeni le še polovico znane resnice! Ginekologinja vam je torej pred 11 leti v glavo vsadila črvička, da pregrada povzroča splav, kar je res zelo relativno. Kako naj vam to pojasnim? Če zanosite, se ocenjuje, da imate približno 75% verjetnosti, da boste brez težav donosili, približno 25% pa je verjetnost, da ne in bo prišlo do splava. Tudi brez pregrade, cca. 10% nosečnic splavi, zato je konkreten splav skoraj nemogoče zanesljivo povezati s točno določenim dejavnikom tveganja. Gre torej za statističen pojem, ne obvezno povezavo. Tudi operacija odstranjevanja pregrade nosi svoja tveganja, zato z njo ne gre razpolagati prelahkotno, kot da to ni nič. Pri operaciji odstranjevanja pregrade vam lahko preraztegnejo kanal MV, kar pomeni trajne težave z donositvijo in velika nevarnost kasnega splava ali zelo prezgodnjega poroda. Skratka, obstaja precej uravnotežena možnost, da boste na eni strani donosili normalno tudi s pregrado in na drugi strani nevarnost, da vam z odstranjevanjem pregrade naredimo nekaj koristi in veliko škode. Prav zato se je v teh 10 letih izkazalo, da ne gre preventivno odstranjevati vsake pregrade, na katero naletimo ampak velja počakati, če ta pregrada res povzroča težave. Splav je nekakšna “cena” za takšen “biološki preskus pomena konkretne pregrade”, čeprav tudi to ni zanesljivo, saj sem že na začetku zapisal, da je razlogov za splav veliko in da približno polovico splavov tudi pri prisotni pregradi ni posledica pregrade.
Tudi kar zadeva “grožnjo prezgodnjega poroda” se vplivi ne seštevajo aritmetično. Gre le za pojem tveganja, ki pa je kot rečeno zelo relativen. tudi operacija pregrade lahko poveča tveganje za prezgodnji porod, čeprav zmanjša tveganje zgodnjega splava.
Pojem “rizična nosečnost” tudi ni nekaj, kar bi si lahko izbirali, poleg tega je to tudi zelo splošen pojem. Vseh tveganj (rizikov) ne moremo ustrezno odpraviti oziroma je cena za odpravo enih tveganj, nastanek novih, drugih tveganj.
Negativni Rh faktor je še najmanj problematičen in ga odlično obvladamo ter vsaj pri nas v SLO praktično ne predstavlja več pomembnega tveganja za nosečnico in nosečnost.