Pregrada (septum) maternice
Spoštovani,
Tudi jaz sem po dveh SS dobila napotnico za histeroskopijo. Glede na to, da vidim, da punce dobivajo kontracepcijske tablete, da bodo lahko operirane vseeno kateri dan ciklusa me zanima naslednje:
– meni sestre pri naročanju niso nič rekle o kontracepcijskih, ravno tako prof. Tomaževič ne. Ker upam, da bom že sedaj maja na vrsti me zanima kdaj točno v ciklusu se pa sicer dela operacija, če nimam kontracepcijskih tablet? V maju imam tudi službeno pot predvideno in da vem ali se mi bo prekrivalo ali ne.
Vnaprej hvala za vaš odgovor.
Lp. M
Spoštovani,
brez KT se priporoča, da se histeroskopsko operira pred 8. dnevom ciklusa, ker po tem postane sluznica lahko predebela, preveč ranljiva in ob dotiku preveč krvavi, kar lahko toliko zmanjša vidljivost, da je nadaljevanje operacije nemogoče in prenevarno. Če vam KT nihče ni predpisal, jih če vedno lahko dobite pri svojem osebnem ginekologu in jih uporabljate na lastno pest, priporočam pa, da z njimi začnete 3. ali 4. dan ciklusa, ne prej, ker sicer lahko pride do neprestanega krvavega izcedka, ki tudi ni zaželen, čeravno ga lahko toleriramo.
Pozdravljeni,
danes sem imela odstranitev pregrade (ambulantna histeroskopija). Maternica je lepa, mogoče malo manjša. Pregrada je bila majhna (točne velikosti žal ne vem) in možno, da je bila vzrok za SS septembra 2012.
Ginekologinja, ki je opravila poseg mi je rekla, da že lahko takoj zanosim. Da bi naj ta poseg še pripomogel k temu (da bi se naj zarodek lažje vgnezdil..ravno na tistem delu, kjer je bila odstranjena pregrada). Povedala mi je tudi, da bi naj to bila že praksa – da načrtno malo “poškodujejo” sluznico, da se lažje vgnezdi. Zanima me vaše mnenje glede tega.
Hvala in lep pozdrav!
hm? kaj takšnega še nisem slišal, je pa ta logika zeloooo čudna, saj je za vgnezditev primerna le maternična sluznica, na mestu rane po odstranitvi pregrade pa sluznice ni in če se zarodek slučajno res vgnezdi na mesto, kjer ni sluznice, se posteljica vraste v maternično steno in povzroči lahko hude zaplete po porodu, ker se takšna posteljica ne more ločiti od podlage! Bojim se, da je kolegica pri fiziologiji nosečnosti nekaj pomembnega “prešpricala” ali pa je pri predavanjih o zdravljenju neplodnosti nekaj narobe razumela, morda celo oboje.
Ja, sem si kar mislila, da bo nekaj takšnega. Sem se odločila, da počakam naslednjo menstruacijo in šele po tej začnem občevati brez zaščite.
Me kar malo zmrazi, da tako strokovno usposobljena oseba predlaga takšne postopke, ki pa so lahko nevarni za žensko…ne vem kaj si naj mislim..
Torej bo verjetno 1 M dovolj, a ne?
Po odstranitvi manjše pregradice je en ciklus dovolj, pri večji pregradi pa sam priporočam raje 2 ciklusa pred zanositvijo.
Pozdravljeni,
v petek 31.5 so mi odstranili 1cm velik septum v maternici, vendar pri odpustu domov, ni bilo nobene vizite niti pogovora z zdr.kako je potekala operacija ter kako postopati naprej. Glede spolnih odnosov in higiende sem prebrala na odpustnici, zanima pa me, kdaj lahko prenaham z jemanjem kontracepcije stediril m oz.koliko dni po operaciji jo je še smiselno jemati? Glede na to, da sem imela operacijo in da sem za op jemala kontracepcijo koliko časa naj počakam z zanositvijo? Je 3 M dovol?
Hvala za odgovore. Želim Vam lep dan.
Spoštovani,
glede zanositve pri manjši pregradi je dovolj en ciklus, pri večji sam priporočam dva ciklusa pred zanositvijo oziroma “poskušanjem” (saj ne uspe vedno takoj ). KT pojejte do konca zavitka, nato lahko prenehate. Odnose odsvetujem 2 tedna.
Spoštovani,
mislim,da zapisano ni popolna zgodba ali pa ste kaj narobe razumeli. Samo pregrada materničnega vratu ne obstaja. Možna je bodisi pregrada z različno dolžino v maternici ali pregrada skozi celotno maternico in maternični vrat ali celo pregrada ki se nadaljuje do spodnje tretjine nožnice. Preden bi torej lahko odgovoril na vaše vprašanje, bi potreboval kompletne informacije, za kaj pri vas gre.
no, dela, kjer je bila odstranjena pregrada ne morete občutiti, ker ta del ni oživčen tako, da bi ga znali ločiti od 20 cm oddaljenega drugega organa. Trebušni organi so pač precej poredko oživčeni in je mogoče bolečino v trebuhu locirati v najboljšem primeru na “zadaj ali spredaj, levo ali desno, višje ali nižje in globlje ali bolj površinsko. Recimo, da je kakšnih 20 točk v celotnem trebuhu, kamor je mogoče projicirati bolečino in nič več. Popolnoma enako kot bilo cela maternica boli še celotna njena okolica do 10 cm okrog. Vse drugo naredi domišljija. Kar zadeva telesne aktivnosti, lahko z njimi začnete takoj, še približno 2 tedna pa odsvetujem spolne odnose.
sluznice ni mogoče čutiti. Rodila so oživčena le v predelu materničnega vratu in telesa ter jajcevodi in jajčniki, ne pa v predelu sluznice, torej njene notranjosti. Med histeroskopijo se v maternico vbrizgava tekočino, da se razpne njena votlina in ta tekočina zateka v jajcevod, kateri pa res lahko tudi boli. Po posegu ni več razloga za bolečine, razen, če bi se razvilo vnetje.
Pozdravljeni,
danes sem dobila izvid od HSC. Citiram: “Glede na to, da je bil z UZ postavljen sum na septum maternice, napravim incizijo endometrija na svodu maternice centralno. Pod endometrijem je le za nekaj milimetrov fibroznega tkiva, tako da najverjetneje ne gre za septum maternice. Izgube krvi med posegom ni bilo.”
Mi lahko po domače poveste, kaj mi je G sploh delala. Pa tisto kar je odebeljeno, me zanima, kaj pomeni. Ali je to fibrozno tkivo posledica abrazije? Ali zaradi tega po SS ni prišlo do zanositve? Niti ne vem, če mi ga je odstranila.
Po posegu mi ni nič rekla, da ni bilo pregrade..hm.. Sem imela isti dan po posegu krvavitev, potem pa kakšne tri dni še rjav izcedek. Jaz to razumem, kot da mi je namerno poškodovala sluznico. Nič mi ni jasno..
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
priznam, da tudi jaz ne vem, čemu vse to služi. Morda je bilo mogoče le z vrezom ugotoviti, če gre za pregrado ali ne. Ne vem. Posebna škoda pa z vrezom v sluznico zagotovo ni nastala. Fibrozno tkivo je vezivo, brazgotina in podobne reči, zakaj je bilo tam v svodu maternice, pa ne bi vedel. Za podrobnejša pojasnila bo žal treba kar do ginekologinje, ki vam je poseg opravila.
Pozdravljeni
Temo sem prebrala od zacetka do konca pa vseeno sem se odlocila da vam pisem…5.3 sem imela opravljeno abrazijo zaradi SS, M po posegu nism dobila zato sem ponovno cez dva meseca imela ciscenje…med drugim posegom so prisli do ovire ki naj bi bila pregrada…G me je napotila na odstranitev pregrade…8.8 sem imela poseg v splosni anestaziji kjer so mi majso pregrado tudi prerezali…G ki mi je naredila poseg je rekla da lahko po prvem ciklusu poskusam zanositi in da bo se nekaj dni prisotna krvavitev…danes sem bila pri moji G na posvetu ker imam se vedno kar precejsen krvavi izcedek pa je rekla da je to normalno in UZ mi ni naredila rekla je samo se da moram za zanositev pocakati 3 cikluse…meni se pa 3 cikluse zdi prevec ker je zelja po otroku res ogromna….
Sedaj me zanima kaj mi svetujete vi?
Je to normalno da imam se vedno krvavi izcedek?
Moram res cakati tri cikluse?
Koliko pride pri vas samoplacniski pregled?
Rada bi cimprej zanosila in tudi donosila zdravega otroka…
Aja pa naj se omenim da bo sedaj 8.9 tri leta od CR in da so med samo abrazijo in posegom videli tudi znatno rano po CR…to kaj vpliva na zanositev in samo nosecnost?
Iskreno se vam zahvaljujem in zelim lep dan
Spoštovani,
kako zanimiva zgodba! Kaže, da ste že donosili zdravega otroka ampak ste ga rodili s CR in po CR vam nihče ni rekel, da bi bilo z maternico kaj drugače ali celo narobe, pri čemer se pregrada, v kolikor je pomembna, pri iztipanju maternice ob CR običajno zelo lepo vidi in tiplje. Vseeno so vas zaradi minimalne pregrade poslali na odstranitev pregrade. Sprememba v predelu reza na maternici, ki je ostala po CR bi sicer lahko bila problem, če bi se zarodek vgnezdil točno tam, sicer pa ne. Ob morebitni zanositvi vam torej priporočam, da se preveri, kje je zarodek vgnezden in za takšno preiskavo se lahko vključite v eno od raziskav, ki poteka na ginekološki kliniki, pojasnila v zvezi z njo pa so na voljo na vrhu tega foruma. Po odstrantivi pregrade bi sicer tudi sam priporočil vsaj 2 menstruaciji, saj se mora področje, ki je bilo prerezano pokriti z maternično sluznico, kar traja lahko sicer do 3 mesece, ampak je večinoma zaključeno že prej. Če je bil poseg šele 8.8, od tega ni še niti 14 dni, povsem sprejemljiva pa je lahko krvavitev tudi tja do 1 mesec, seveda z upadajočo vsebnostjo krvi in vse bolj in bolj le sokrvica ali rumeno prozoren izcedek, pa vendarle.
Res je zanimiva zgodba ja in lahko recem da zame tudi sresna od marca naprej…
Se pravi ce jaz slucajno zanosim po prvem ciklusu bo kaj hudo narobe?
Na enem pregledu za raziskavo za nosecke po CR sem bila letos ko sm zanosila in takrat mi je ginekologinja ki me je pregledovala rekla samo da je zarodek zelo skrit da ga je tesko dobila…
Se pravi ko zanosim naj karnsvojo ginekologinjo prosim da pogleda kje je zarodek vgnezden?
Res vam hvala za te besede,mi veliko pomeni strokovni nasvet…
Pozdravljeni,
V maju sem imela odstranitev septuma. Od takrat so minili že 3 ciklusi (4 če štejem krvavitev po operaciji). Ker pravijo, da je dobro če se zanosi 3 mesece po operaciji me zanima naslednje: ali mislite, da septum ni bil dovolj dobro odstranjen, da še ni prišlo do zanositve, ali je še kaj druga narobe, pa pri sami operaciji tega niso opazili? Bi se morala poglasiti pri ginekologu za nadaljna “zdravljenja”? Malo čudno mi je, saj skoraj vse zanosijo takoj po operaciji. Odnosi so bili redni okoli ovulacije in na dan ovulacije.
Hvala že vnaprej.
Lp.m.