pregledi v zadnjem mesecu
Nosečke, ki preživljate zadnji mesec, zanima me, kako hodite na ginekološke preglede.
Mene je ginekologinja naročala na 4 tedne do 34 tedna nosečnosti. Vsak pregled opravi zelo hitro – sestra me stehta, na 2 meseca vzame kri in vodo, ginekologinja pa na hitro posluša srček in to je to.
Zdaj sem naročena šele v 37 tednu in me zanima, kakšne preglede moram še opraviti. Nekatere nosečnice pri ginekologu opravijo cel kup preiskav, ultrazvok, meni pa še ultrazvoka ne naredi več. Zdaj pa res ne vem, ali šparajo pri ginekologu ali pregledi res niso potrebni, če se dobro počutiš.
Ali pa moraš za vsak pregled (če veš, katere moraš imeti) prositi, da ti jih naredijo? Kako je pri vas!
Karmen (36 t)
Hojla!
Jaz sem sicer en teden za tabo po nosečnosti, sem se pa zanimala o teh pregledih ki me čakajo. Do zdaj sem bila naročena vsake 4 tedne, v zadnjem mesecu pa 1-krat tedensko. Jaz nimam več ultrazvokov, tko da očitno sledi samo:
– tehtanje
– merjenje pritiska
– pregled urina
– mogoče kakšen špik v prst
– otip trebuha
– poslušanje srčka.
To pa je najbrž vse, kar me čaka zadnji mesec na pregledih. Ena je enkrat napisala, da ji je ginekologinja v zadnjem mesecu naredila en ultrazvok (brezplačno, pa nič ni prosila zanj), tko da je izgleda vse možno. Jaz sem morala pa že tistega v 32. plačat, tko da…
LP
Pikkky
Pozdravljena!
Jaz sem bila do sedaj naročena na 4 tedne, zadnji pregled sem imela v 34 tednu (33 in 4 dni), sedaj sem naročena še na 4 tedne, torej imam pregled, ko bom v 38t (37 in 5 dni) – takrat bom imela prvič CTG. Kako bo dalje s pregledi ne vem, “govorice” so, da si pregledi potem vrstijo na 1 teden.
Na vsakem pregledu me stehtajo, merijo pritisk, posluša srček, dam vodo.
Na vsakem drugem pregledu so mi vzeli kri. Za tokso in še nekaj so me testirali 2krat. Imela sem 3 ultrazvoke, od tega sem zadnjega v 34 tednu morala plačati.
LP
Klavdija 37t
Zadnja dva pregleda me sploh ni nič pregledala, niti krvi, niti srčka ni poslušala, tako da sem zadnja dva meseca šla tja samo na sprehod. Naročena sem sedaj po 4 tednih (kot prej) v 36. tednu, ko mi je rekla, da bom še enkrat dala kri. Dosedaj sem dala dvakrat kri. Srček mi je dosedaj poslušala samo enkrat. Tako da mi je vse skupaj že prav brezveze. Na UZ sem šla dvakrat in sicer v Ljubljano (raziskava) in tam sem res nekaj imela od tega. NS v začetku nosečnosti, ki sem jo šplačala, je trajala 2 minuti…
Razočarana sem. Hkrati pa le upam, da je z dojencljem vse ok.Ja, tehtajo me pa vedno in zmerijo pritisk. Pri zdravnici pa sem notr v povprečju 5 minut. Pa še to skoraj da ni nič. Saj pravim, če ne bi bila na teh UZ drugje, ne bi bilo čisto nič. Še srčka ne posluša…
Hvala za odgovor.
Potem pa izgleda, da je tako v redu. Bom vidla, kaj me čaka v naslednjem pregledu v petek 30.4., pa vam sporočim.
Sicer pa bomo imele teh pregledov vrh glave dovolj, ko bomo enkrat v porodni sobi. Groza! A si gledala diapozitive poroda na materinski šoli?!
Komaj čakam, da bom rešena vsega tega.
Držite se!
Karmen
ojla,
jaz sem v 34 tednu in mi vedno naredi UZ brezplačno, verjetno zato ker sem imela na začetku probleme. Vodo dam tudi vedno, kri pa sem do sedaj dala trikrat, za toksoplazmo trikrat, za sladkorno pa enkrat, ker jo ima babica.
Tehtajo me prav tako vedno. Prihodnji teden imam ponovno pregled za naprej pa ne vem , ker sproti pove, rekla pa mi je da bom dobila napotnico za rešilca in za v porodnišnico.
Pri prejšnem pregledu v 30 tednu mi je naredila tudi pregled dojenčka. (teža, obseg glavice, trebuha..)
Pri vsakem pregledu ji povem za težave (krči v nogah…) in mi vedno pomaga, svetuje tako da je res super ginekologinja.
lp.
Očitno je vse odvisno od ginekologinje. Tvoja je bolj skrbna. H kateri ginekologinji pa hodiš? Itak imam namen svojo ginekologinjo zamenjati, saj se ne da z njo nič pogovoriti, sama pa sploh nikoli nič ne reče, kot da bi morala biti novopečena nosečnica z vsem seznanjena.
Kako pa izgleda ta pregled, ko ti izmerijo velikost otročka? Upam, da ga bom doživela naslednji teden, saj me prav zanima, koliko je otroček velik glede na to, da imam trebuh OGROMEN!
Imaš tudi ti rok okoli 23. maja?
Srečno in mogoče se celo srečava.
Karmen
ojla,
hodim na UZ v Šentvid, moja dr. je Renata Toff Jovan – super je, dela tudi v porodnišnici.
Otročka pregledajo tako, da pri UZ izmerijo obseg glavice, trebuha in vnaša v tabelo potem pa iz vseh podatkov dobi koliko je približno težek, lahko so tudi odstopanja. Naša bubika naj bi imela v 31 tednu že 2 kg.
Rodila bom v Lj, 5.6. imam rok mogoče se pa srečamo.
lp.
Tudi sama imam super G v ZD Šiška (dr. Šubic). Vsak mesec imam temeljit pregled z UZ, pa še vmes imam kdaj UZ (npr. 14., 20 teden), vsak UZ traja več kot 30 ure, vse mi razloži, pokaže, pove, da slikico, če jo prosim, vse izmerimo, pogledamo, koliko je glede na poprečje, vsak mesec dam vodo, po prvomajskih bom drugič dala kri in bom imela test za tokso in sladkorno, tudi pregled traja več kot pol ure, ker je res temeljita. Zna me zelo lepo potolažiti, ker čisto preveč berem in imam sama čisto preveč strahov, kot me kaj čudno boli ali imam občutek, da je ta mali kaj preveč na miru. Res je super zdravnica in srečnica tista, ki je pri njej. Sicer je direktorica tega ZD in je sicer svojo G prakso pustila, obdržala je le nosečke, tako, da je res super.
tudi sama sem malo razočarana nad pregledi. Pregled v 21. tednu – morfologija – je zgledala nekako takole. Dober dan, kako ste. Ok, slecite se, bova izmerili tudi maternični vrat. Se vležem, mi dela ultrazvok, pokaže glavo, roke, noge, želodec itd. si nekaj zapisuje. Sem raje tiho, da je ne zmotim. Odloži napravo in me pregleda vaginalno in pove, da je ok. Vprašam, če se je mogoče videl spol, me pogleda in reče ali bi želela vedeti. Povem, da ja, pa pravi, da moram drugič že na začetku povedati in da ne ve točno, kaj je bilo, oziroma menda pa je….. v redu, vsa začudena se oblečem, sedem, da vse zapiše in čakam, da bo kaj rekla. Ali je v redu, ali ne, potem pa le vprašam, ali se na tem pregledu pač opazujejo morebitne nepravilnosti itd., pa mi odgovori, da vseh tako ali tako ne moreš videti. Bila sem vsa v šoku, ko sem odhajala iz ordinacije in nisem mogla verjeti, da si lahko kot kakšna številka. Sestra mi prijazno pove, da nimam več brezplačnih UZ pregledov in da jih bom imela samo če bom sama plačala. Pred sedmimi leti, kot sem bila prvič noseča pa je bila ista ginekologinja zelo v redu, tako , da sem sedaj zelo razočarana in le upam, da je vse ok. LP Mojca!
jaz sem v italiji, 6 mesecev noseca in vsak mesec moram naredit test za kontrolo toksoplazme in urin. ker sem ze stara 41 let so mi naredili tudi test za sladkorno, pa se kupe krvnih preiskav, ker sem povrhu se vegi toda vse je zaenkrat v redu. tudi tukaj hodim na 4 mesece in do zadnjega meseca so me vedno pregledali z u-zvokom (tale mesec pa ne) in me bodo konec maja. mogoce to kaj pomaga..