Pregledi črevesja
Spoštovani!
Kaki dve leti nazaj sem opazil prvo krvavitev ob iztrebljanju. Šlo je za svežo kri in zdravnica me je pri tem potolažila, da gre verjetno za notranje hemeroide, da pa naj pridem nazaj, če se krvavitev v kratkem ponovi. Dolgo časa ni bilo nič posebnega, nato sem po kakem letu zopet zaznal svežo kri na blatu. Trajalo je le kakih 3 do 4 dni, potem se je stanje normaliziralo. Sedaj že kako leto nisem opazil sledu krvi. Le pred nekaj dnevi sem obležanju začutil zelo kratko, vendar dokaj ostro bolečino, kot da bi me nekaj močno napelo. To se dogaja že kak četrti dan. Tovrstne bolečine so izredno kratke-le kako sekundo in zelo redke. V povprečju 2-3krat dnevno. Blato je sedaj nekoliko trše, ni pa večjih težav pri iztrebljanju. Seveda najprej pomislim na najhujše, čeprav imam 33 let in je verjetnost nekoliko manjša, da bi šlo za rakavo obolenje. Glede na to, da zdravniki običajno predlagate pregled pri proktologu, me zanima, kakšna je razlika med
endoskopijo, rektoskopijo in kolonoskopijo ali koloskopijo? Ker se teh pregledov običajno ljudje bojijo, tudi sam nisem izjema, zato me zanima, kateri pregled je težji in kateri dovolj učinkovit in popolnoma zanesljiv, da ovrže možne rakaste tvorbe? Kako globoko v črevo gredo instrumenti? Kako se lahko pregleda celotna dolžina črevesja, saj je le-to dolgo?
Občasni klistir je baje priporočljiv in je preventivna metoda. Ali to drži in katero tekočino je najbolje uporabiti za klistir? Kako pogosto naj bi se to izvajalo?
Najlepša hvala za odgovor vnaprej,
Mark
Dragi Mark!
Kljub temu, da so v vaših letih hemeroidi najpogostejši vzrok krvavitve iz danke, upam, da vas je zdravnica tudi pregledala in jih ugotovila pri pregledu, ne “na pamet”. Če so vzrok krvavitve hemeroidi, razlogov za večjo skrb ni, seveda pa se morate potruditi, da ne prihaja do zapletov (skrb za čistočo, umivanje po vsakem iztrebljanju, po umivanju pa z brisačko analni predel dobro in previdno osušite, da ne bi bilo preveč vlage, zaradi katere bi lahko nastalo glivično vnetje, ob pojavu težav kratkoročno lajšanje bolečin z ustreznimi svečkami ali mazili, v času, ko nimate težav, pa čimveč gibanja in uživanja vlakninaste prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo).
Vaš opis težav ne govori v prid raku, praviloma se pri raku ne pojavljajo bolečine, razen tega ste veliko premladi, da bi sodili v skupino bolnikov, pri katerih lahko pričakujemo raka debelega črevesja. Kolonoskopija ali koloskopija sta sinonima za endoskopski pregled debelega črevesja, rektoskopija pa za pregled danke (razlika je torej v globini pregleda). S kamero na dolgi cevki odlično prikažemo vse spremembe znotraj prebavil. Podobne kamere sedaj zamenjujejo veliko večjih operacij, tako da imajo bolniki po takih operacijah manjše brazgotine in hitreje okrevajo z manj zapleti. Razumljivo je, da se lahko operira le, če je preglednost dovolj dobra in z endoskopskimi kamerami je to mogoče.
Debelo črevo ni tako dolgo, da bi onemogočalo pregled prebavil in si ga lahko ogledamo v celoti, z nasprotne strani namreč lahko kamero potisnemo vse do dvanajstnika in si ogledamo zgornji del prebavil. Napredovanje kamere onemogočajo bolj anatomske prepreke (zaklopke, vezi ipd.) kot pa sama dolžina prebavil. Tako si za oceno tistega predela, ki ga ne moremo prikazati na kameri zagotovimo prikaz s kakšno drugačno preiskavo (UZ, RTG itd.). Pripravo na pregled vam bodo svetovali ob naročanju, iz prve roke pa vam bo poročal kakšen obiskovalec tega foruma, ki lahko tudi bolje oceni, koliko je taka preiskava neprijetna. Seveda je to odvisno tudi od vsakega posameznika. Ob samem pregledu je mogoč odščip vzorca tkiva za histološki pregled. Po samem pregledu so možne blažje prebavne motnje, napihnjenost itd. Pregled je neprijeten, ni pa nič groznega, nič, pred čemer bi morali v strahu drgetati. Le pogumno!
Lepo vas pozdravljam,
Irena
Na osnovi lastnih izkusenj lahko povem, da je bil pregled z rektoskopijo nevzdrzno bolec in zato tudi prekinjen! Iridioskopija je za povrecno obcutljive osebke vzdrzen medicinski poseg! Pred kolonoskopijo, ki je po moje najbolj, naravnost zivalsko neprijeten pregled, ni napisanih osebnih dozivetij in ni pa nič groznega, nič, pred čemer bi morali v strahu drgetati. Le pogumno!
Hvala obema, ki sta mi odgovorila na vprašanje.
Zdravnica mi je ob prvi krvavitvi rekla, naj opazujem blato redno in se odpovem jedem, ki bi utegnile škodovati in če bi se v roku kakega meseca krvavitev zopet pojavila, naj pridem takoj nazaj, da bi me napotila na preglede. Sklepala je na notranje hemeroide. Krvavitev se potem ni pojavila dobro leto, zato sem sklepal, da je diagnoza verjetno prava.
Go. Ireno bi pa še rad vprašal, kako je s klistirjem. Ali je klistir preventivna oz. priporočljiva metoda za zmanjšanje tveganja? Kako pogosto in s kakšno tekočino naj bi se ga izvajalo?
Lep pozdrav in hvala,
Mark
Dragi Mark!
Hemeroidi so razširjene žile venskega pleteža ob anusu in če iz njih zakrvavimo ali se nam vnamejo, je zelo verjetno, da se bo to kdaj še pojavilo. Obstaja tudi družinska nagnjenost k temu zapletu. Klistir ni preventivna ali priporočljiva metoda zdravljenja hemeroidov. Kadar so vneti hemeroidi zelo boleči in nabrekli, tako da je iztrebljanje zelo težavno in boleče, uporabljamo klistir zaradi teh znakov. Mehkejše blato manj boleče in lažje prehaja ob hemeroidih. Katerega uporabiti, vam svetujejo v lekarni. Kadar znakov hemeroidov nimate ali je vaše iztrebljanje povsem brez bolečin in motenj, ne uporabljajte klistirja. Nanj se namreč lahko privadite in lahko postane manj učinkovit takrat, ko bi ga potrebovali nujno. Če boste vsak dan pojedli kup solate, kos polnozrnatega kruha, veliko sadja in zelenjave ter popili dovolj tekočine, bo vaše blato vedno dovolj mehko za iztrebljanje brez bolečin, verjetno je tudi, da se vam hemeroidi ne bodo ponovili. Takšna prehrana naj bi obenem preprečevala raka debelega črevesja. Odsvetujejo tudi dolgo sedenje na školjki ali prehitro iztrebljanje ali iztrebljanje, ob katerem se dolgo napenjamo. V akutni fazi, ko so hemeroidi boleči in vneti, pomaga tudi hlajenje zunanjih hemeroidov (led, hladilni obkladki), v tujini so razvili tudi produkt, ki hladi notranje hemeroide, mislim pa, da ga pri nas ni. Preventivno svetujejo tudi kopanje v topli vodi, odsvetuje pa se sedenje npr. v lavorju v topli vodi. Hemeroide zdravimo le, če ima bolnik zaradi njih kakšne motnje. Ko se pojavi vnetje, pa je potrebno zdraviti znake najmanj en mesec, da se ugotovi, ali bo vnetje pustilo kakšne posledice. Običajno se stanje izboljša brez nadaljnih posegov.
Lepo vas pozdravljam,
Irena
Mark
Bila se na rektoskopiji, gastroskopiji in koloskopiji. Če ni bolečin v zadnjičnem delu, potem nima ta pregled kaj boleti. Pregled pri gastroenterologu ravno tako ni boleč, neprijetno je samo, ko ti skozi grlo potisnejo cevko – ne boli. Pri koloskopiji pa je več dejavnikov, kako ta pregled človek prenese. Je tudi zelo diskreten pregled in ne vem zakaj bi bil živalski, kot to tu nekdo tako temu reče. Dva človeka nimata enakega črevesja. Jaz npr. imam veliko zarastlin v trebuha pa moram reči, da me sam pregled ni bolel tako grozno, da tega ne bi mogla prenesti. Če si sproščen in če sodeluješ z zdravnikom, so bolečine lahko neznatne. Saj nič ne delajo na silo. Lahko pa se odločiš tudi za pregled pod anestezijo.
Dragi Mark, vse se začne pri prehrani. Če pravilno in zdravo ješ, je manj možnosti za bolezen.
Lep pozdrav
Mojca