Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje pregled ščitničnih hormonov

pregled ščitničnih hormonov

Pozdravljeni!

Imam povečano ščitnico že vsaj eno leto (takrat so me na to prvič opzorili). Že nekaj časa opažam (več let), da imam znake za prekomerno delovanje ščitnice, zato mi je zdravnik lansko leto dal pregledati TSH hormon in je bil normalen.

Letos mi je osebni zdravnik (po enem letu!) s težavo napisal na potnico za laboratorijski pregled hormonov TSH, T3 in T4. Ker imam še vedno enake težave (ki pa so v zadnjem letu postale še bolj izrazite), me je začelo že kar skrbeti, če je z mojo ščitnico res vse v redu.
Zanima me, kdaj je najbolje iti na pregled, da bo pregled ščitničnih hormonov pokazal dejansko stanje, kot je v resnici.
Vem, da hormoni lahko nihajo, vendar meni zdravnik npr. zadeve ne bo dal pregledovati vsak mesec, ker je bil že sedaj problem…

LP, Nina

Spoštovani!

Velikost ščitnice in njeno delovanje nista neposredno povezani. Zelo pogosto pri povečani ščitnici (golši) najdemo popolnoma normalno delovanje (izločanje hormonov je nemoteno). Raven TSH nekoliko niha tudi pri povsem zdravih ljudeh (najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah, najnižje pa popoldan). Kadar je TSH v ožjem območju normalnih vrednosti sama določitev zadostuje za opredelitev delovanja ščitnice, ki je v tem primeru normalno. Pri mejnih vrednostih TSH pa je potrebno določiti še prosti T4 in prosti T3, ki nam ob ustrezni klinični sliki omogočajo opredeliti delovanje ščitnice.
Glede na to, da imate “znake za prekomerno delovanje ščitnice” in, da je bil TSH povsem normalen, gre najverjetneje za normalno delovanje ščitnice in je vzrok za vaše težave iskati drugje (druge bolezne, stres, psihosomatske motnje …).

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close