Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Izgorelost Pregled pri psihologu za delo

Pregled pri psihologu za delo

Pozdravljeni,

s strani zdravnika na Medicini dela (redni pregledi v službi) sem bila napotena na testiranje k psihologu za delo. Pri zdravniku sem samo omenila izgorelost, ki se mi je zgodila pred 8. leti in me ja takoj poslal na testiranje k psihologu. Zanima me, na podlagi česa te takoj pošljejo naprej na pregled, pogovarjala se nisva niti 5 min. Kakšni testi se to pišejo? A tudi za merjenje IQ ali samo, da vidijo kako odreagiraš v določenih stresnih situacijah in pri delu z ljudmi. V tej službi sem namreč zaposlena že kar dolgo in ne kandidiram za novo delovno mesto. Hvala za odgovor!

Spoštovani,

psihološka diagnostika zajema celo paleto preizkusov. Na tejle spletni strani http://darijin.center/wp/psiholoska-diagnostika/ sem si sposodil spisek vseh preizkusov:

– testi za diagnosticiranje razvojne stopnje in razvojnih značilnosti,

– testi inteligentnosti,

– testi ustvarjalnega mišljenja,

– testi za sistematičen in izčrpen pregled specifičnih učnih težav in njihovih dejavnikov,

– profili ocene posebnih potreb,

– testi za prepoznavanje socialnih, čustvenih in vedenjskih težav in praktičnimi strategijami za spopadanje z njimi

– vprašalniki za ugotavljanje osebnostnih lastnosti in vprašalniki za oceno osebnosti,

– testi pozornosti,

– preizkusi zaznavno-motoričnih sposobnosti,

– vprašalniki samopodobe,

– sistemi za ocenjevanje prilagoditvenega vedenja in odkrivanje težav na področju veščin, ki jih potrebujemo za učinkovito in samostojno delovanje v vsakodnevnem življenju,

– didaktični pripomočki za prepoznavanje vsakdanjih konfliktov,

– vprašalniki o potravmatski stresni motnji,

– Rorschachova diagnostična projekcijska tehnika za diagnostično in prognostično oceno kompleksnih osebnostnih potez, medsebojnih odnosov in podstruktur osebnosti obravnavanega posameznika (intelekt, čustvovanje, jaz).

Katere teste izvede psiholog je odvisno od razloga za napotitev in ocene psihologa. Sam po izbrazbi nisem ne zdravnik, ne psiholog, ampak psihoterapevt, zato ne morem komentirati zakaj vas je zdravnik medicine dela napotil na psihološko diagnostiko. Lahko pa dodam komentar, da bi se bil najbrž smisleno s tem vprašanjem obrniti kar na zdravnika. Lahko ga direktno vprašate s kakšnim namenom vas je napotil. Ne vem, če pravilno razumem, da vas skrbi kaj bi potem lahko zdravnik napisal delodajalcu. Če vas to skrbi, je tudi to stvar, ki bi jo veljalo omeniti zdravniku oziroma ga vprašati kako je s tem. Do tega imate vso pravico.

Mimogrede, imate tudi pravico, da se ne testirate, če tega ne želite. Vam pa iz izkušenj s svojimi klienti povem, da se običajno podobne skrbi izkažejo kot odvečne in da je testiranje mogoče vzeti celo kot zabavno priložnst, da sebe spoznate nekoliko iz drugega vidika. Pri osebah, ki se srečujejo z izgorelostjo se kot koristeni izkaže več od zgoraj naštetih vprašalnikov. IQ test ni med njimi.

Lep pozdrav,

Uroš Drčić

 

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

Zanima me se, kako ste mislili, da ce se ne zelim testirat, da se ne rabim?  V sluzbo so poslali izvid in napisali, da ne morejo pidati mnenja za delozmoznost, ker se stranka ni testirala. Hvala

Odgovor na objavo uporabnika
duka, 14.06.2021. ob 12:10

Zanima me se, kako ste mislili, da ce se ne zelim testirat, da se ne rabim?  V sluzbo so poslali izvid in napisali, da ne morejo pidati mnenja za delozmoznost, ker se stranka ni testirala. Hvala

Spoštovani,

aha, to je pa že resen pravno-formalni zaplet. Mislim, da zdaj bolje razumem bistvo vašega vprašanja, vendar teh postopkov iz pravno-formalnega vidika ne poznam dovolj dobro, da bi vam znal kaj več svetovati. Sam bi se z vašim vprašanjem obrnil ali na zdravstvene delavce medicine dela ali na pravnega strokovnjaka s področja delovnega prava. Moj komentar, da imate pravico zavrniti testiranje, je bil splošen. Vsak odrasel človek ima pravico svobodno odločati o lastnih zdravstvenih postopkih. Razen v izjemah, ko je lahko nevaren sebi ali drugim. Se je pa v vašem primeru pokazalo, da ima pa zdravnik medicine dela očitno pravico vas napotiti na testiranje in v primeru zavrnitve, sam zavrniti potrditev zmožnosti za delo.  Takega primera v svoji dolgoletni praksi še nisem srečal.

Za konkretnejši vsebinski komentar vaše situacije bi moral podrobneje poznati vašo zgodbo, vaše psihofizično stanje, vaše razloge za zavrnitev testiranja in potek dogajanja, ki je pripeljalo do nastalega zapleta. Za to pa bi potrebovala najbrž nekaj srečanj v okviru psihosocialnega svetovanja.

Če se vam bo zdelo smiselno in ustrezno, vam bomo bralci foruma in jaz hvaležni, če boste z nami delili informacijo kako ste situacijo rešili.

Lep pozdrav,

Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

Pozdravljeni,

 

moje psihofizično stanje je normalno, tudi nobenih zdravil ne jemljem. Normalno hodim v službo le, da sedaj za razliko izpred let nazaj, vem, kdaj se ustavit, poslušam svoje telo. Saj pravim, da sem mu na pregledu omenila samo to izgorelost izpred osmih let in sedaj včasih utrujenost, ampak nič kritičnega. Vse ostalo je bilo bp. Napotnico mi je v bistvu napisal na hodniku, kar tako na hitro in rekel, da mi bo že sestra razložila. A je ona zadolžena za to? Ko sem ga vprašala zakaj in pa, da sem pogovore glede izgorelosti dala skozi že leta nazaj, mi je osorno odgovoril češ, a ste bila kdaj pri psihologu za delo. Seveda sem rekla da ne. Nisem ga hotela nič več spraševat, ker, saj pravim je bil zelo osoren. Imam kar nekaj let delovne dobe, pa še nikoli nisem naletela na takšnega arogantneža v medicini dela. Prav slabo sem se počutila, da lahko nekdo pride do nekih zaključkov na podlagi 5  minutnega pogovora. Tudi mojega zdravstvenega kartona ni imel. Na koncu je sicer rekel, naj pošljem še karton, kar je moja zdravnica tudi storila. Delam normalno, kljub temu,  je pač napisal, da mnenja za delazmožnost ne more podat. Meni se pa zdi zamalo, res, da bi sedaj v srednjih letih hodila na neka testiranja. V službi je tudi vse ok, naporno ampak kje pa ni. Sem na enem izmed vodstvenih položajev. Tako, da zaenkrat odlašam s pregledom in si mislim, kaj pa, če  sedaj, glede na moja leta ne bom dobro rešila in mi bo napisal npr. za delo nezmožna, pa take. Počutim se res kot en kriminalec. Saj zato me je zanimalo ali se rešuje na takem pregledu tudi kakšne teste inteligentnosti (pamet je že mal starejša kot pred 30 leti..malo heca) ali res samo glede stresa, odnosov, karakterja ipd.  Nikjer nič ne piše o tem. Na dotično medicino dela, pa ne mislim klicat, zaradi njegovega odnosa. Klicala sem tudi psihologa, kamor me je napotil, pa mi ni hotel nič povedat, rekel, da naj samo pridem, da se rešujejo testi in odložil slušalko. Tako, malo sem se razpisala, lep pozdrav

 

Odgovor na objavo uporabnika
duka, 14.06.2021 ob 12:10

Zanima me se, kako ste mislili, da ce se ne zelim testirat, da se ne rabim?  V sluzbo so poslali izvid in napisali, da ne morejo pidati mnenja za delozmoznost, ker se stranka ni testirala. Hvala

Spoštovani, od vašega vprašanja je sicer preteklo že več kot leto, a za ostale, ki bi naleteli na to vprašanje  vseeno podajam odgovor:

Podlaga za zdravniške preglede je Zakon o varnosti in zdravju pri delu ter Pravilnik o zdravniških pregledih delavcev.

Na podlagi tih dveh dokumentov mora v okviru varovanja zdravja delavcev vsako podjetje oceniti nevarnosti za zdravje, zdravnik medicine dela pa za posamezna delovna mesta pripravi zdravstveno oceno tveganja v kateri je med drugim navedeno tudi, katere preiskave je potrebno opraviti pri posameznem delavcu.

V okviru predhodnih preventivnih zdravstvenih pregledov se preverja ali zdravstveno stanje zadošča potrebam delovnega mesta.

Pri obdobnih zadravniških pregledih pa tudi ali se je zaradi opravljanja dela delavcu zdravstveno stanje poslabšalo.

Vsak pregled vsebuje tudi preiskave s katerimi se že v zgodnji fazi lahko odkrijejo morebitni pojavi kroničnih bolezni, kar je izjemna priložnost, da se jih ustavi dovolj zgodaj ali vsaj pravočasno prične zdraviti.

Pregled pri psihologu je zelo pogost. Ne bojte se ga, potteben je zato, da se ugotovi kakšno je duševno zdravje in kakšne so npr. vaše reakcijske sposobnosti, kako odreagirate v določenih situacijah. Preiskave so različne in se lahko tudi izvajajo na različne načine. Lahko vas je poslal na testiranje, ker je to obvezna preiskava v delodajalčevi oceni tveganja, lahko pa zato, da preveri kako delo vpliva na vas. Lahko, da je zaznal, da imate delovno mesto kjer ste že dalj časa podvrženi stresu zaradi zahtevnosti delovnih nalog, dela s strankami, dela kjer je veliko nevarnosti….

Zato, da zdravnik lahko izda mnenje o delozmožnosti, morajo biti opravljene vse preiskave. Ker do roka, ki je določen za izdajo spričevala zdravnik ni prejel izvida preiskave, na katero vas je napotil, ni imel druge izbire kot da na napotnici označi, da ni bilo opravljenih vseh preiskav.

V vsakem primeru pa upoštevajte, da so zdravniški pregledi v korist delavca. Z obvestilom za osebnega zdravnika vas opozorijo na morebitne težave z zdravjem in osebni zdravnik potem poišče vzroke in pravočasno prične z zdravljenjem, če pa so izvidi BP pa vas pomirijo, da zdavstveno stanje ok in ga še naprej zgolj negujete z zdravim življenjskim slogom.

 

New Report

Close