Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Pregled pri okulistu

Pregled pri okulistu

Pozdravljeni,

Nisem prepričana, da ste ravno pravi naslov za to vprašanje, a bom vseeno poskusila. Dioptrijo za daljavo sem imela odkrito leta 1998, ko sem si tudi nabavila prva očala. Kasneje sem imela občutek, da mi ta dioptrija ustreza, zato sem se za nov pregled odločila šele v letošnjem letu. Leta 2002 sem dobila tudi moje prve motnje steklovine, za katere sem imela v zadnjem času občutek, da so napredovale, zato sem želela obenem preveriti tudi to. Januarja sem se poskusila naročiti na koncesijo in dobila datum oktobra. Rekla sem si, da če bom zdržala s starimi očali toliko časa, bom počakala, drugače bom šla nekam samoplačniško.

Oktobra sem prišla do okulista, povprašal me je po očalih, ki sem mu jih pokazala, on je izmeril dioptrijo na njih, ter po preverjanju ugotovil, da gre samo za astigmatizem, dioptrija pa se ni povečala. Dobila sem nov recept za očala, preveril pa mi je tudi motnje v steklovini, ki so res v tem času nekoliko napredovale.

Pred enim tednom (torej 6 tednov po pregledu pri okulistu) pa sem imela pregled na medicini dela, ki je pokazal, da tudi na blizu slabo vidim. Priznam, da sem malo razočarana, ne bi želela spet toliko časa čakati na nov pregled. Sem jaz storila napako, ker nisem zahtevala, da mi pregleda tudi to? Priznam, da sploh nisem pomislila na to. Ali lahko reklamiram pregled in zahtevam, da dobim datum v bližnji prihodnosti? Ali mi sploh pripada ta pregled na koncesijo – zasledila sem, da recepta za ta očala ne morem dobiti do 63. leta.

Kaj pa menite o kombiniranih očalih? Je pametno se za to odločiti ali raje dvoja očala?

Za odgovor se zahvaljujem.

Glede pregleda (ponovnega), boste morali povprašati na mestu, kjer ste bili na pregledu. Res pa je, da vam sofinanciranje države pripada šele po 63. letu starosti.

Kombinirana očala so super, če se jih navadite. V začetku so težave, vendar ko osvojite tehniko ni boljšega. Še vedno lahko potem “presedlate” na dvojna, če se na progresivna ne bi navadili. Vredno je poizkusiti.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako je s pregledom za leče… Na zadnjem sem bila pred enim enom letom, ker sem želela očala zamenjati za leče. Slišala sem da naj bi šla na pregled vsako leto. Iz preventive. Zdaj pa ne vem če je to potrebno. Dioptrijo imam -1.0 uporabljam oasys od johnsona. Mislim da se mi diptrija ni povečala. Ali naj bi res uporabniki leč hodili na preglede vsako leto ali ni potrebe? Drugače je z mojimi očmi vse ok. Ne pokajo mi žilice pa tudi kakih drugih sprememb ni opaziti.

Hvala.

Seveda je dobro, saj se na pregledu ne pregleda samo dioptrija oči, ampak tudi njihovo zdravje.

Tudi takšno laično opazovanje kot ste ga omenili (pokanje žilic) ni profesionalno (čeprav je dobro, da si opazujete oko), saj imamo tu nešteto drugih pojavov, ki se vidijo samo pod mikroskopom, katere vam lahko naštejem, da boste dobili občutek kaj lahko povzročajo leče in vam jih zna pregledati vsak okulist in dober optik (mojster):

– štipe
– erozije
– epithelni mehurčki-dele
– vacuole
– mikrociste
– epithelne bullae
– ulkus
– edem
– neovaskularizacija
– endothel blebs
– polimegatizem
– polimorfizem

New Report

Close