Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Pregled na oddelku za nuklearno medicino

Pregled na oddelku za nuklearno medicino

Pozdravljeni,
imam vprašanje na katerega ste verjetno že kdaj odgovarjali ampak vseeno vprašam še enkrat.
Zaradi slabega počutja, zaprtja, občutka tiščanja v grlu (cmok v grlu) in naraščanja telesne teže (v zadnjem letu za 10 kg) me je osebna zdravnica, ki je tudi zatipala povečano ščitnico napotila na pregled k tirologu v SB SG . Predhodno mi je še dala na kontrolo kri, ki pa je bp. TSH 3,3. Naredili so mi ultrazvok, ki je tudi pokazal nekoliko povečano ščitnico, ki pa ni kriva za težave, saj ščitnica deluje pravilno. Dobila sem pa tablete Jodid 100ng ki jih jem 2×1 na dan, zdravnica mi je rekla da taka terapija traja približno leto in pol. Bolj me pa bega dejstvo, ker načtrujem nosečnost in sem se nahajala v prostorih nuklearne medicine in da sem bila na pregledu prav 14 dan ciklusa (ko naj bi nastopila ovulacija)in da je možno da sem noseča. Kakšne so doze sevanja v teh prostorih (v čakalnici) in tam sem se nahajala približno eno uro, verjetno tudi z ljudmi ki se zdravijo z radiojodom. Ali me upravičeno skrbi? In kako je z tabletkami Jodid v času nosečnosti.
Zdi pa se mi skoraj malo neodgovorno, da na primer ljudi , ki prihajajo samo na kontrole obravnavajo v istih prostorih kot pa ostale, ki že imajo neke terapije, ki so lahko mogoče škodljive. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri vas gre za povečano ščitnico, ki deluje normalno. Glede na to, da načrtujete nosečnost je vsekakor priporočljivo jemanje Jodida. Glede pregleda na oddelku za nuklearno medicino in posredne nevarnosti sevalne obremenitve, pa menim, da ste lahko popolnoma mirni. Sevalna obremenitev, ki jo bolniki prejmejo v čakalnicah oddelkov za nuklearno medicino je majhna in ne predstavlja nevarnosti za zdravlje.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close