Pregled krvi
Spoštovani, v mesecu oktobru sem pri pregledu krvi imela slabši izvid pri železu 30.8, čeprav sem zaradi suma na pomanjkanje železa odšla na pregled.
Rahlo povišan je bil tudi TSH 4,74.
Čez 6 mesecov sem sedaj kar samoplačniško si dala pregledat nekaj stvari. Železo je bil tokrat samo 4,4 . Mislite da je možno da so pred pol leta naredili napako v laboratoriju, ali pa resnično lahko tako niha?
Stara sem 43 let.
TSH pa je bil sedaj še nekoliko višji 6,99. Ali to pomeni hitro povišanje ?
Za železo bom jemala Retafer ki ga imam še doma. Bo ene tebleta dnevno dovolj?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni!
Ne gre za to, ali je hitro povišanje, temveč za to, zakaj je sploh povišan in kakšne so vrednosti ščitničnih hormonov (T3, T4). Isto velja za železo…..možno, da je prva vrednost posledica odvzema in obdelave krvi (pač ugibam, glede na relativno kratek čas v katerem je nastala razlika). Tudi pri železu je možno vprašanje, zakaj je nižje. Za opredelitev stvari, pa sama vrednost železa ni dovolj (feritin, TIBC in seveda hemogram). Železo iz telesa ne uhaja kar tako…..ali je večja poraba, ali odteka nekam npr s krvavitvami (menstruacije…)
Lep pozdrav
Spoštovani,
naknadno sem dobila po pošti (šla sem samoplačniško) še sledeč rezultat:
TAK/abs
proti tireoglobulin ECL rezultat: 1936 U/ml Ref.vrednosti: < 115 mak/tpo-ABS ECL rezultat 66 U/ml Ref.vrednosti: < 34
Spodaj je napisano: Povišane vrednosti ščitničnih protiteles lahko kažejo na avtoimuni tireoditis.
Mi lahko prosim malo več razložite moj izvid. Imam zelo povišane vrednosti?
Hvala za vaše pojasnilo!
Pozdravljeni!
Kot rečeno ne gre za to, koliko so povečane vrednosti ampak za vzrok za te vrednosti in na ta vzrok namigujejo že v samem izvidu, najbolj verjeten naj bi bil avtoimuni tiroiditis, po domače gre za napako imunskega sistema, ki napada tkivo lastne ščitnic, kar vodi slej ko prej v pomanjkanje ščitničnih hormonov s pripadajočimi simptomi, sprva pa se poveča TSH, ki vzpodbuja izločanje ščitničnih hormonov, dokler ščitnica to zmore. Vsekakor so vašo izvidi vredni obravnave pri osebnem zdravniku in najbrž tudi tireologu.
Lep pozdrav