Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija pregled krvi

pregled krvi

Pozdravljeni !

Najprej, bi vam rada povedala, da sem zelo vesela tega foruma !

Sedaj pa k mojem problemu.

Sinu, ki je star 2,5 leti so pred enim mesecem zelo zatekle bezgavke na vratu(ni imel povišane temperature).Dobil je naprosin sirup, vendar ni bilo nič bolje.Po 14 dneh je dobil sirup hiconcil.Oteklina je malo splahnela, vendar ne popolnoma.Naredili so mu osnovni pregled krvi, kateri je pokazal : MCHC – 301 g/l in %granulocytes = 51 % ,ostali podatki so vsi v mejah normale.Mi lahko prosim poveste kaj to pomeni? Sedaj sva naročena k specialistu, vendar morava čakati na vrsto.Zdravnk je rekel, da ni nič narobe ni mi povedal nobene diagnoze, vendar ga pošilja na pregled da bomo bolj mirni. Imamo namreč hčero, ki je zelo teško telesno in duševno prizadeta.

Hvala za vaš odgovor in obilo uspeha pri delu !

Otekle bezgavke na vratu, še posebej obojestransko, velikokrat opazujemo po preboleli bolezni v področju glave in vratu, torej od vnetij ušes, sinusov, mandljev, zob, dlesni … dalje. Ne glede na to, ali je bilo vnetje bakterijsko (takrat so bezgavke večje, tudi boleče) ali virusno (običajno manjše). Bezgavke so lahko povečane tudi več kot 1 mesec.
Torej, če je otrok pred tem prebolel kakšno bolezen (virusni infekt, angino …), potem rečemo temu “reaktivne” bezgavke, po bolezni in jih samo opazujemo še kakšen mesec, da vidimo, če se manjšajo.
Bezgavke, ki nas skrbijo, zrastejo hitro, običajno na eni strani, so večje kot 2×2 cm, so trde in nepremakljive.
Punkcijo damo narediti, če si želimo potrditi, da je ta bezgavka v redu in da ne bi spregledali kakšne druge bolezni bezgavke, ki ne bi bila tako zelo v redu.
Izvidi, ki ste jih navedli, sami ne pomenijo nič. Ni izvida levkocitov, eritrocitov, drugih celic bele vrste.
Napisali ste samo MCHC-povprečna koncentracija hemoglobina v eritrocitih in granulociti-vrsta bele krvne celice, vrednost je v mejah normalnega. En sam izvid ne pomeni nič, če ni celotnega izvida.

Napišite mi še, če je pred 1-2 mesecema fantek prebolel kakšen infekt zg. dihal ali pa je imel npr. kakšen problem z zobki?

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pred dvema mesecema je bil dvakrat močno prehlajen in enkrat je imel zelo rdečo grlo tako, da je dobil hiconcil.Sina na dotik nič ne boli, in obe bezgavki nista zatekli na enkrat, vendar najprej ena stran nato pa še druga. Izvid krvi : hematocrit – 389,hemoglobin: 117,MCHC :301,
tortal WBC 13,4 granulocytes 6,8 : % granulocytes 51 %
lymphs+monos 6,6 , % lymphs + monos 49%
in platelets 268 .
Upam, da sem prav napisala . Hvala za odgovor.

Lep dan še naprej

Izvidi ne kažejo nič posebnega, bolj virusni kot bakterijski infekt (izenačenost granulocitov in limfocitov). Torej je fantek prebolel infekt, bezgavke so verjetno povečane še od tedaj.
Kot sem napisala, se bodo počasi zmanjšale (če ne bo spet zbolel, to je najbolj pogosto in potem so revice bezgavke skozi povečane!).
Če vas je pediater napotil na punkcijo, pojdite. Čeprav bo najverjetneje izvid punkcije:reaktivna bezgavka, kar pomeni: po vnetju.
Lep dan
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close